מבקר המדינה: לא תיפתח בדיקה בנוגע לטענות על מערכת אכיפת החוק

לאחר פניות שהתקבלו במשרד מבקר המדינה, בדרישה לפתוח בבדיקה כוללת בנוגע לטענות החמורות נגד הפרקליטות, המשטרה והמחלקה לחקירות שוטרים - המבקר מתניהו אנגלמן הכריע כי לא תיפתח כעת בדיקה בנושא והדבר יעשה במסגרת דו"ח המבקר הבא

חדשות בארץ 15.9.2020 | 15:33

מתניהו אנגלמן צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור מתניהו אנגלמן, החליט היום (שלישי) שלא לפתוח בבדיקת הטענות כלפי מערכת אכיפת החוק, בעקבות התחקירים שפורסמו לאחרונה, בהם נטען לכאורה כי נעשו פעולות על מנת למנוע את פרסומם של ניגודי העניינים בתיקי נתניהו, והנסיון לטייח את הקביעה כי אבו אלקיעאן שדרס את השוטר באום אל חיראן - לא היה מחבל.

לאחר ההחלטה, פנה אנגלמן לשרי המשפטים וביטחון הפנים, ליועמ"ש לממשלה ולמ"מ המפכ"ל ועדכנם כי לא יפתח בבדיקה פרטנית בעניין הטענות כלפי מח"ש, משטרת ישראל ופרקליטות המדינה. "לא אפתח בבירור פרטני, אלא הנושא ייבחן במסגרת ביקורות מערכתיות בתכנית העבודה של השנה הבאה", כתב אנגלמן.

יצוין, כי בימים האחרונים נשמעה ביקורת חריפה נגד מערכת אכיפת החוק בישראל - המשטרה והפרקליטות - בעקבות הפרסומים אודות ניסיונות הטיוח של ניגודי עניינים שהתבצעו בתיקי נתניהו.

במשרד מבקר המדינה מציינים, כי בהתאם להחלטת המבקר ולאחר שנועץ עם גורמי המקצוע במשרדו, הנושא ייבחן באופן סדור מנקודת מבט רחבה ומערכתית בתכנית העבודה של דו"ח המבקר לשנת 2021. במכתבו הנ"ל, מציין המבקר ביקורות שנערכו בעניין מערכת אכיפת החוק במשרדו, לרבות ביקורת מעקב בעניין הטיפול בעבירות שוטרים, בהמשך לדוח שפורסם בשנת 2017.

במכתבו כותב המבקר, "לאחר שבחנתי את הדברים לעומקם ושקלתי היבטים שונים של הנושא, לרבות האתגרים שבפניהם ניצבת מערכת אכיפת החוק, ובשים לב לחוק נציבות תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות על פיו תפקיד ביקורת המדינה על מייצגי המדינה בערכאות הינו במיקוד על ביקורת מערכתית ולא פרטנית, החלטתי לא לקיים בירור פרטני אלא לכלול במסגרת תכנית העבודה של משרדי לשנת העבודה הבאה ביקורת מעקב מערכתית בנושא הטיפול המערכתי בעבירות שוטרים".

כזכור, בתחקיר שפרסם העיתונאי עמית סגל, נחשף כי רב פקד אבי רוטנברג אשר ניהל את חקירת תיק המעונות של רעיית ראש הממשלה הגברת שרה נתניהו, ואף היה אמור להיות חלק מהצוות שבודק את הקלטות מוזס-נתניהו, היה מיודד עם הגברת ג'ודי ניר מוזס, אחותו של מו"ל ידיעות אחרונות נוני מוזס ומי שגם מחזיקה במניות בעיתון וידועה כמבקרת של משפחת נתניהו. 

על פי הדיווח, למרות הכחשות רוטנברג על קשריו עם מוזס, התברר למשטרה כשנה לאחר מכן שהשניים דווקא נמצאים בקשר קרוב. אלא שהסיפור שהתגלגל נעצר אצל ראש להב רוני ריטמן ואצל ראש אגף חקירות מני יצחקי שסגרו את האירוע בנזיפה וקידום רוטנברג לתפקיד אחר. בהמשך, כך על פי הדיווח, מנעו בפרקליטות ממח"ש לחקור את הנושא.

בתחקיר אותו חושף סגל, נשפך אור גם על פרשיית מותו של יעקב אבו אלקיעאן מאש המשטרה באום אל חיראן, אז, קבע המפכ"ל אלשיך כי הדורס מחבל. אלא שבמחלקה לחקירות שוטרים נקבע כי הדבר לא נכון. בתגובה, פיזר אלשיך בתקשורת הדלפות דיבתיות כלפי ההרוג, שלפיהן מח"ש מסתירה מידע שהיה מחבל.

ראש מח"ש דרש משי ניצן תיקון למען כבוד חוקריו וכבוד המת. ‏אבל, ניצן הודה במייל סודי: "המפכ"ל התנהג בצורה שערורייתית, אבל לא נעזור "כי זה יעשה טוב למי שרוצה ברעת המערכת, ודי לחכימא". זמן קצר אחר כך ייסגר את תיק החקירה נגד השוטרים.

כעת, בהחלטתו שלא לפתוח בבדיקה כותב מבקר המדינה: "הנני סבור, ובטוחני כי אמצא לכך הסכמה בקרבכם, כי בכל מערכת ציבורית, קיים צורך והכרח מתמיד לבדוק, לזהות ליקויים ולתקנם, שכן העשייה אינה מתקיימת ללא ביצוע שגיאות במעלה הדרך. הדבר תקף לגבי כלל משרתי הציבור בישראל, וכמובן אף לגבי המערכות בראשן אתם עומדים, אשר אמונות על חקר האמת ועשיית הצדק במדינתנו. עלינו לקיים בקרות ובדיקות לצורך זיהוי הפגמים, תוך חתירה מתמדת לשיפורם, על מנת שנוכל לטייב את פעילותינו, ובלבד שהדבר נעשה בשקיפות, ביסודיות, בשיח מכבד ובשים לב לאתגרים ולמכלול הנסיבות הרלוונטיות באותה העת".

המבקר אף מעדכן כי קיים שיחה עם נציב תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות, השופט (בדימוס) דוד רוזן, בה מסר לו את החלטתו לקיים ביקורת מערכתית, כאשר סוכם כי נושאים פרטניים ייבחנו על ידי הנציב רוזן בהתאם לשיקול דעתו ולסמכותו כמוגדר בחוק.

רוצים להצטרף לקבוצות הווטסאפ של כל רגע?

לבקשת הצטרפות למוגנים וכשרים

להצטרפות ישירה לקבוצות

מצאת טעות בכתבה? תוכן שאינו ראוי לאתר? דווח לנו

שיתוף כתבה זו

 צבע אדום