פרשת שלח תשפ"א, כרם לבן, יקב ברבדו

מדור שבועי מרתק באדיבות מומחה היינות שרגא גבהרד | והשבוע: שרדונה כרם לבן 2019, יקב ברבדו

יין ואלכוהול4.6.2021 | 08:27

 

צילום: באדיבות המצלם

פרשת שלח תשפ"א, שרדונה כרם לבן 2019, יקב ברבדו.

יעעעעעמוד הרב... חמישי!
"וכי תעשה בן בקר עולה או זבח לְפַלֵּא נדר או שלמים להשם" (במדבר טו/ח). אולי אקבל את העליה הזו השבוע, אבל אני לא מבין בה שום דבר.

נתחיל בפסוק הראשון, מה הפירוש: "נדר או שלמים"? המקביל של 'נדר' הוא 'נדבה', ושל 'שלמים' זה 'עולה', הצמד הזה אינו זוג.

עוד יותר איני מבין את הפתיחה של הפסוק, למה זה דווקא 'בן בקר', למה לא עז או כבש?

והכי לא ברור, מה מחפשת הפרשה הזו כאן? כל הנושא שייך לחומש ויקרא, שם היו דיני קרבנות החובה והנדבה.

התשובה היא שזו הפרשה הראשונה אחר הסיפור העגום של המרגלים.

הם הוכיחו בגידה חמורה באהבת הארץ. על כך מספרת כאן התורה, שהתמונה לא תראה כלל וכלל כפי שהם דמיינו.

אלא כשאתם תבואו לארץ, ויעלה לכן הרצון להביא איזשהו נדר, לא תחפשו איך להתפטר ממנו במחיר הכי נמוך ובמתנה הכי קטנה, מה פתאום! מיד יקפוץ בראש שצריך להביא את הקרבן הכי גדול; 'בן בקר', לא בן שבועיים, בן שלוש שנים! כלומר 800 קילו בשר! גם אם זה יהיה נדר, זה ייראה כמו שלמים שמביאים מרצון ובהתלהבות. בהמשך כתוב בתורה גם כמה יין מביאים יחד עם הקרבן, אבל זה יין לנסכים, שמעלים על המזבח.

בשביל הצריכה האישית היחס של יין לבשר הוא שעבור עגל שלם, צריך 80 ארגזי יין בני שנים עשרה בקבוקים בכל ארגז, משטח יין ארוז ישירות מהיקב! בגמרא כתוב "דת של תורה, אכילה מרובה משתיה" (מגילה יב/א), זאת אומרת שלא צריך 800 ליטר יין, שזה למעלה מאלף בקבוקים. יתכן שאפשר להוריד מאה או מאתיים בקבוקים. לזה יש תוספות, ירקות, סלטים, לחם, קינוח. מזמינים סועדים רבים, שהרי את השלמים לא לוקחים הביתה למקפיא, צריך לאכול בירושלים, ומיום השחיטה עד מחר בערב הכל צריך להיגמר. מזמינים הרבה אנשים.

אבל אנשי ירושלים כבר רגילים להזמנות של אנשים הלחוצים מעודף הבשר שלהם. הם לא יבואו בהמוניהם. הפתרון הפשוט הוא להביא איתך את כל הסועדים, להוציא שלושה אוטובוסים, של כל מתפללי בית הכנסת המרכזי, ולעשות סעודת הודייה גדולה. על מה? על זה שתכנית המרגלים לא יצאה אל הפועל. הנה אנחנו בארץ ישראל, אוכלים בשמחה בשר שלמים בחצר בית המקדש.

יהי רצון שזה יהיה בקרוב. אמן.

איני יודע איזה ענבים לקחו המרגלים, ואיזה יין עשו ממנו, אבל טעמתי השבוע משהו מעניין, שעשוי לעניין גם את הקהל שלי.

יין לבן של "יקב ברבדו-כרמי יוסף" שנמצא בין הכרמים בהרי יהודה המערביים, היין עשוי מ 100% ענבי שרדונה, שליש מהיין עבר תסיסה איטית וקרה בכדי לשמר את ארומת הפרי הרעננה, שני שליש מהיין התבגר במשך 3 חודשים בחביות עץ אלון כדי להוסיף דגש חמאתי קל.

יין צהבהב ונקי, מעט עוקצני אבל יחד עם זאת גם רענן במידה טובה. חומציות מאוזנת, טיפה חמאתיות שמגיעה יחד עם הצבע מהיין שהיה בחביות כשלושה חודשים. סיומת נעימה וארוכה.

לחיים ושבת שלום

שרגא גבהרד – יועץ בתחום הכשרותי והמקצועי ביין, סדנאות יין וסיורי יקבים: 052-6176201.
http://kosher-wine.co.il

לעמוד היקב

הרצאה ייחודית, מעניינת וטעימה."כשרות היין" "חשיבות היין". "יין בתורה". "תהליך עשיית היין". "איך מתאימים וטועמים יין". "נזקים בכרמים ויקבים" ועוד מגוון נושאים רבים ומעניינים, מלווה בטעימת יינות. מתאים לכל ציבור, לפרטים נוספים לחצו כאן

שתף כתבה זו