ארה"ב: תומכי ישראל בקונגרס זועמים על העמדה שננקטת מול רוסיה

ביקורת רבה נשמעת מצד חברי הקונגרס האמריקני, ביניהם אוהדי ישראל מושבעים, על העמדה הניטרלית אותה נוקטת הממשלה בכל הנוגע לפלישה הרוסית לאוקראינה | הביקורת נשמעה גם מפי תומכים מוכרים מהמפלגה הרפובליקנית | גורמים ישראלים נפגשו עימם בניסיון להרגיע את הרוחות

ישראל לפקוביץ | חדשות בעולם 27.3.2022 | 08:32

גבעת הקפיטול | צילום: pixabay

המערכת המדינית בישראל פעלה בשבועיים האחרונים למנוע משבר חריף מול אוהדי ישראל בארה"ב, וזאת בעקבות ביקורת חריפה של בכירים אמריקנים רבים על עמדת ישראל כלפי המלחמה באוקראינה. כפי שפורסם ב'ישראל היום', באופן תקדימי, ההסתייגות הקשה ממדיניות ירושלים הגיעה גם מתומכיה הגדולים ביותר של ישראל במפלגה הרפובליקנית.

מדובר בין היתר בסנטור לינדזי גרהם, תומך ותיק של ישראל והיחיד שמתח ביקורת פומבית על העמדה הכמעט ניטרלית של ירושלים כלפי התוקפנות של רוסיה. בנוסף לו, היו רבים שבשיחות סגורות הסתייגו קשות מגישת ישראל, מסירובה להצטרף לעיצומים על רוסיה וממה שנראה בעיניהם כפייסנות לתוקפנות הרוסית. כך פורסם ב'ישראל היום'.

בין הבכירים שמתחו ביקורת קשה על ישראל, נמצאים הסנטור טד קרוז, מגדולי תומכיה של ישראל בגבעת הקפיטול, מנהיג המיעוט הרפובליקני בבית הנבחרים, קווין מקארת'י, שערב המלחמה ביקר בישראל בראש משלחת גדולה של חברי קוגנרס, ואחרים. דברי הביקורת נאמרו בשיחות סגורות של הסנטורים וחברי הקונגרס לבין יועצים וכן עם גורמים פרו ישראליים הפועלים בגבעת הקפיטול.

במטרה למתן את הביקורת, ולמנוע את פרסומה ברבים, התקיימו בשבוע שעבר מספר שיחות בין גורמים ישראליים רשמיים לבין חברי הקונגרס והסנאט הבכירים. אחת השיחות אף נמשכה כשעה.

בשיחות אלה הסבירו הגורמים הישראליים, את השיקולים שהביאו את ישראל לנקוט בעמדה פושרת ביחס לשאר מדינות המערב כלפי רוסיה. הם הדגישו את חשיבות חופש הפעולה של ישראל בסוריה, את תפקיד התיווך בין רוסיה לאוקראינה, שלקח על עצמו ראש הממשלה נפתלי בנט, ואת העובדה שאין בישראל חוק סנקציות.

יועץ בכיר בגבעת הקפיטול אמר לישראל היום כי ההסברים הישראליים היו אפקטיביים, גרמו להבנה גדולה יותר לעמדת ישראל ומנעו את גלישת הביקורת החוצה. עם זאת, לדבריו ולדברי גורמים וושינגטון, יש עדיין פערים משמעותיים בין האופן שבו נתפסת המלחמה בארה"ב, לבין האופן שבו תופסים אותה הישראלים. פערים אלה, תורמים להבדלים העמוקים בתגובות כלפי רוסיה, מצד ישראל ומצד ארה"ב.

יועץ פרו ישראלי בקונגרס אמר ל"ישראל היום" כי, "בארה"ב התחושה היא שפרצה מלחמת עולם שלישית, שהדבר האיום ביותר קרה, ושפוטין הוא כמעט נאצי. האווירה הזו אופפת את כלל המערכת הציבורית בארה"ב, משני צידי הקשת הפוליטית".

לדבריו, "במצב חירום חסר תקדים שכזה, בשתי המפלגות הציפיה הייתה שישראל, כמו גם בנות ברית אחרות של ארה"ב, ינקטו עמדה חד משמעית כלפי רוסיה. אותם בכירים, לא מבינים כיצד יתכן שישראל איננה מאמצת באופן חד משמעי את המדיניות של המערב כולל השתתפות בעיצומים".

גורם אמריקני נוסף אמר כי כעת מבינים בקונגרס את עמדת ישראל, ולכן אין ביקורת פומבית. "ואף שמבינים, לא מבינים. עדיין תחושת הבטן לא נוחה לנוכח גישת ישראל ברגע דרמטי שכזה בהיסטוריה".

בחדרי חרדים

רוצים להצטרף לקבוצות הווטסאפ של כל רגע?

לבקשת הצטרפות למוגנים וכשרים

להצטרפות ישירה לקבוצות

מצאת טעות בכתבה? תוכן שאינו ראוי לאתר? דווח לנו

שיתוף כתבה זו

 צבע אדום