מוטי קסטל: השר קרעי: זה רגע המבחן של כולנו. דרושים איזונים ובלמים לגולם שקם על יוצרו. הממשלה חייבת לקבל החלטה עוד היום: אנחנו לא מקבלים את ההתערבות הבוטה של בג״צ בלב־ליבה של סמכות הממשלה. הסמכות להדיח יועצת משפטית היא סמכות הממשלה בלבד על פי חוק. על הממשלה להדיח סופית ובפועל את היועמ״שית, לחסום את כניסתה למשרדי הממשלה ולמנות לאלתר ממלא מקום. עכשיו. רק אם נגיד לא(!) לפסקי דין מנוגדים לחוק של בג״צ, נוכל להציל את הדמוקרטיה הישראלית.
האינפלציה שוב מזנקת: מדד המחירים מטפס, בעיקר בתחבורה
מדד המחירים לצרכן עלה ב- 0.4% ומשלים בכך עלייה של 4.4% בשנה האחרונה | עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי תחבורה שעלה ב-2.4%, דיור שעלה ב- 0.7%, תרבות ובידור שעלה ב- 0.7% ובריאות שעלה ב-0.6%.
מדד המחירים לצרכן עלה בחודש שעבר ב-0.4%. כך עולה מנתונים שפרסמה היום (שישי) הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. על פי הנתונים, בשנה החולפת הגיע שיעור האינפלציה ל-4.4%. מדובר ב-1.4% יותר מן היעד המרבי שקבע בנק ישראל.
העלייה נמשכת לאורך כל החודשים האחרונים, בחודש מאי עלה מדד המחירים לצרכן ב-0.6%, ושיעור האינפלציה עמד על 4.1%. באפריל עלה המדד ב-0.8%, ובמרץ - ב-0.6%.
עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי תחבורה שעלה ב-2.4%, דיור שעלה ב- 0.7%, תרבות ובידור שעלה ב- 0.7% ובריאות שעלה ב-0.6%.
ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות ופירות שירדו ב- 8.5% והלבשה והנעלה שירד ב-3.4%.
הייצור המקומי עלה בתפוקה, אבל גם המחירים
מדד המחירים של תפוקת התעשייה ליעדים מקומיים עלה ב-2.5% בחודש יוני 2022. בשנים עשר החודשים האחרונים (יוני 2022 לעומת יוני 2021) עלה מדד המחירים של תפוקת התעשייה ליעדים מקומיים ב-17.5%.
עליות מחירים בולטות נרשמו בענפים: מוצרי נפט מזוקק (ב-10.6%), מוצרים על בסיס מינרלים אל-מתכתיים (ב-3.7%), מוצרי מזון (ב-2.4%), רהיטים (ב-1.7%), מכונות וציוד (ב-1.6%), מוצרי גומי ופלסטיק (ב-1.6%), נייר ומוצריו (ב-1.5%), טקסטיל (ב-1.4%) ומחשבים, מכשור אלקטרוני ואופטי (ב-1.0%). לעומת זאת, ירדו מחירי מוצרי הלבשה (ב-5.9%).
ישראל - ביחס לעולם
שיעור האינפלציה בישראל עדיין נמוך בהשוואה לעולם. בארה"ב פורסם השבוע כי שיעור האינפלציה זינק ל-9.1% ביוני - שיא של 41 שנה - והמשקיעים מעריכים בהסתברות גבוהה כי הבנק הפדרלי יעלה את הריבית בסוף החדש ב-1%.
בשנה האחרונה עמדה האינפלציה במדינות ה-OECD על 9.2%; אכן, עלייה חדה, פי 4 ויותר מרמת היעד המקובלת, אלא שבגוש היורו עלה המדד ב-7.4% "בלבד" בתקופה זו ואצל 7 המדינות העשירות בעולם (G7) הוא עלה, בממוצע ב-7.1%. פרט לכך, יש שונות גדולה בין מדינות. בסין, לדוגמא, עלה המדד ב-2.1% ב-12 החודשים האחרונים ומנגד בברזיל נרשמה עלייה של 12.1%.
בתחילת יולי העלה בנק ישראל את הריבית ב-0.5% - השיעור החד 2011. זו הייתה העלאת הריבית השלישית ברציפות מאז אפריל, ועל פי המומחים היא צפויה לטפס עוד עד סוף השנה הבאה.
