נדב אלימלך: לפיד לנתניהו: לא יזכרו שום דבר ממך חוץ מזה שאתה ראש ממשלת השבעה באוקטובר.
מנהיג סוריה בביקור דיפלומטי בסעודיה: "מראות עזה היו נוכחים במוח של כולנו"
מנהיג סוריה אל-ג'ולאני נסע לסעודיה לביקור חוץ ראשון שלו כנשיא ונפגש עם יורש העצר. נסיעתו לריאד, שם התגורר בתקופת ילדותו, מספקת רמזים אודות החזון שלו לסוריה שאחרי אסד, כשפירוש הדבר הוא קודם כל - 'לא לאיראן, כן לסעודיה'. עבור סעודיה מדובר בהזדמנות היסטורית לחיזוק השפעתה הן בסוריה והן בלבנון כפי שנהנתה מכך בעבר

הנשיא הזמני החדש של סוריה , אחמד א-שרעא, המכור בכינויו אל-ג'ולאני, הגיע לסעודיה במסגרת מסע החוץ הראשון שלו מאז שקואליציית המורדים בהובלתו הדיחה את הרודן הוותיק בשאר אל-אסד, והצהיר שארצו מחפשת שותפות אמיתית עם ממלכת המפרץ.
א-שרעא נחת בנמל התעופה של הבירה הסעודית - ריאד, בשעות אחר הצהריים המוקדמות של יום ראשון. הדגל החדש של סוריה התנוסס לצד הדגל הסעודי בשדה התעופה. מאוחר יותר נפגש א-שארע עם יורש העצר של הממלכה, מוחמד בן סלמאן.
הבחירה בערב הסעודית למסע הראשון של א-שרעא מחוץ לגבולות סוריה מאז נכנס לתפקידו כמנהיג, נתפסת בעיני רבים - בסוריה ובמדינות ערביות נוספות - כמדד לחיזוי המערך הפוליטי המשתנה של סוריה תחת ההנהגה החדשה של המדינה: הרחק מאיראן, שהייתה כזכור, בעלת הברית המרכזית של משטר אסד, ותזוזה לכיוון סעודיה.
א-שרעא אמר לאחר פגישתו עם נסיך הכתר הסעודי כי הוא "חש ושמע רצון אמיתי" לתמוך בסוריה בשלב הבא של שיקומה ובנייתה מחדש. את הדברים אמר במסגרת הצהרה אשר פורסמה על ידי לשכתו בתקשורת הממלכתית בסוריה.
השניים קיימו "דיונים נרחבים" על מגוון נושאים, כולל על הגברת התקשורת ושיתוף הפעולה ב"כל התחומים, במיוחד הומניטריים וכלכליים", כך נכתב בהודעה. בהצהרה נפרדת של בית המלוכה הסעודי נמסר כי יורש העצר מוחמד בן סלמאן איחל לא-שרעא "הצלחה" בתפקידו החדש כנשיא הזמני של סוריה.
נסיעתו של מנהיג המורדים שהפיל את משטר אסד, באה בעקבות שלל פגישות דיפלומטיות שקיים בדמשק בשבועות האחרונים, עם נציגים ומשלחות מאירופה, ארצות הברית, מדינות המפרץ ורוסיה, שנהרו בהמוניהם לבירה הסורית כדי להיפגש עמו וליצור מגעים עם ממשלתו. השיחות הללו אמורים לסייע בעיצוב המפה הפוליטית החדשה של סוריה והתמקמותה במזרח התיכון המשתנה.
עבור סעודיה, האירועים בסוריה יצרו הזדמנות היסטורית לחיזוק השפעתה הן בסוריה והן בלבנון, שתי מדינות שבהן לממלכה היתה מעורבות עמוקה בעבר, עד לעשור האחרון בו הפסידה במידה רבה לאיראן.
סעודיה מקרינה תמיכה בממשלה החדשה של סוריה וקוראת להסיר את הסנקציות המערביות והאירופיות שהוטלו על משטר אסד. לאחר מינויו של א-שרעא לנשיא זמני בשבוע שעבר, המלך סלמאן ובנו מוחמד שיגרו אליו אגרות ברכה.
א-שרעא הכיר גם הוא מצדו בחשיבות הקשר עם סעודיה, ואף העניק את הראיון הראשון שלו לתקשורת הערבית בדצמבר לרשת 'אל ערבייה' הסעודית ולא ל'אל ג'זירה' הקטארית. "לערב הסעודית יש תפקיד מרכזי בעתידה של סוריה, ואני גאה בכל מה שהיא עשתה עבורנו", אמר ל'אל ערביה' תוך שסיפר באותו ראיון שאת שנות ילדותו בילה בריאד לפני שמשפחתו חזרה לסוריה.
כאשר נשאל אל-ג'ולאני מה היה הכי קשה לקראת היציאה למלחמה, אמר כי המצב האזורי היה מורכב. "מראות עזה היו נוכחים במוח של כולנו", אמר, "כל מי שידע על ההכנות שלנו ללחימה ביקש ממני להימנע ממנה".
הוא הסביר: "הם ביקשו את זה כדי שמראות עזה לא יחזרו באידליב, וזכותם להגיש כך. ההחלטה הייתה קשה מאוד, כי מראות הברבריות של גירוש ותקיפת האזרחים (בעזה) היו נוכחות בראשינו". מדובר בהתייחסות פומבית ראשונה של אל-ג'ולאני למלחמה בעזה.