מבזקים +
תל אביב 26°c
באר שבע 31°c
חיפה 22°c
ירושלים 26°c
בית שמש 26°c
בני ברק 26°c
אשדוד 26°c
ט"ו אדר התשפ"ה | 15.03.2025
תל אביב 26°c
באר שבע 31°c
חיפה 22°c
ירושלים 26°c
בית שמש 26°c
בני ברק 26°c
אשדוד 26°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

פרופילים פיקטיביים והתחזות לאתרי חדשות פופולריים: כך עובדים עלינו

אחת הטקטיקות היא העתקת אתר חדשות או בלוג ידוע והפצת והתחזות לו תוך העלת חדשות שבחלקן מועתקות מהאתר האמיתי ובחלקן מוטעות או מטעות. האתר משתמש לרוב בכתובת אתר דומה לכתובת האתר המקורי ומקשה בכך על זיהוי

פרופילים פיקטיביים והתחזות לאתרי חדשות פופולריים: כך עובדים עלינו
אילוסטרציה. למצולם אין קשר לכתבה צילום: pixabay

הפצת מידע מוטעה (דיסאינפורמציה) משמשת פעמים רבות ככלי בידי אויבינו וגורמים עוינים לצורכי זריעת תבהלה, יצירת פילוג וסכסוך או למטרות השפעה על עמדות. ההפצה נעשית על ידי יצירת פרופילים פיקטיביים ברשתות החברתיות המתחזים לאנשים לגיטימיים (אוואטרים), הקמת רשתות בוטים, פתיחת קבוצות במסווה של חדשות או פעילות ציבורית, להדהוד מסרים או לשמש כטרולים להשמצות.

אחת הטקטיקות להפצת מידע מסוג זה היא העתקת אתר חדשות או בלוג ידוע והפצת והתחזות לו תוך העלת חדשות שבחלקן מועתקות מהאתר האמיתי ובחלקן מוטעות או מטעות. האתר משתמש לרוב בכתובת אתר דומה לכתובת האתר המקורי ומקשה בכך על זיהוי.

להלן המלצות מערך הסייבר הלאומי לזיהוי אתר מתחזה המשמש להפצת מידע מוטעה:

כתובת האתר: מומלץ לוודא שכתובת האתר מתחילה ב - https וכי אין טעויות איות בכתובת. אתר מתחזה משתמש בדומיינים דומים לאתרים מוכרים בשינוי קל, כגון הוספת אות אחת.

סיומת כתובת האתר: אתרי חדשות לגיטימיים ישתמשו בסיומת של ".com" או ".co.il" . אתרים מתחזים עשוים להשתמש בסיומת כגון ".info" או .Site"" .

הגעה ישירה לאתר ולא באמצעות קישורים: עדיף לגלוש באתרים דרך חיפוש בלתי תלוי בגוגל ולא דרך הקלקה ישירה על קישורים שנשלחים בהודעות.

פרטים מזהים: חפשו באתר את פרטי ההתקשרות עם בעלי האתר ב"אודות" או ב"צור קשר" וכתובת.  

כותרת: מטרת הכותרת באתר מתחזה היא לייצר פרובוקציה תגובה רגשית אצל הקורא. קראו לעומק את הכתבה ואל תבססו את המידע שקיבלתם על בסיס הכותרת. וודאו שכל טענה מגובה עם תוכן.

שגיאות כתיב: ניסוח לקוי או עם שגיאות כתיב יכול להעיד כי מדובר באתר מתחזה.

תמונה: בדקו את התמונה המופיעה בכתבה בחיפוש אם נעשה שימוש באותה תמונה בעבר בהקשר אחר. (הקישו על התמונה ß לחצו על Google Lens)

מנעול: מנעול סגור ליד כתובת האתר מסמל שהאתר מאובטח. לחיצה על המנעול תעניק מידע נוסף על האתר, מאפייני אבטחה והמידע שנאסף עליכם.

הצליבו מידע: בידקו אם המידע מופיע באתרים רשמיים כגון אתרי ממשלה או באתרי חדשות מוכרים אחרים.

התחזות אתרי אינטרנט מערך הסייבר

 צבע אדום

art