תיקון היסטורי: שר העבודה יואב בן צור חתם לראשונה בישראל על צו ההרחבה בענף ההסעדה - המשמעות, העלאת שכר משמעותית לעשרות אלפי עובדים, שיפור בתנאי ההעסקה ומענקי התמדה.
רוצים ארנב זוהר בחושך או חד קרן? עולם חיות המחמד עומד להשתנות
מארנבים זוהרים ועד חד-קרן אמיתי: חברת ביוטכנולוגיה פורצת דרך מפתחת חיות מחמד מהונדסות גנטית, כולל חתולים היפואלרגניים ובעלי חיים קסומים. האם זה העתיד של עולם החיות – או סיכון אתי מסוכן?

חברה חדשה שואפת להנדס גנטית חיות מחמד, כולל ארנבים זוהרים בחושך, חתולים היפואלרגניים ואולי אפילו חד-קרן אמיתי. האם העתיד של עולם החיות עומד להשתנות?
בידיעה ב-wired פורסם כי חברת ביוטכנולוגיה חדשה בשם The Los Angeles Project, שהוקמה על ידי הביוהאקרית ג'וזי זיינר והיזמת הביוטכנולוגית קת'י טאי, מתכננת ליצור דור חדש של חיות מחמד ייחודיות, מהונדסות ומרהיבות.
זיינר, דמות שנויה במחלוקת בעולם המדע, עלתה לכותרות ב-2017 כשהזריקה לעצמה מול קהל את כלי העריכה הגנטית CRISPR. מאז היא המשיכה בניסויים לא שגרתיים, כולל השתלת חיידקי מעיים בעצמה ופיתוח חיסון עצמאי לקורונה. כעת, מטרתה היא להביא את הביו-האקינג לעולם החיות: "אני חושבת שמוסרית, עלינו לשדרג את בעלי החיים", היא אומרת.
מאחורי הקלעים, החברה כבר שנה עובדת במצב "מתחת לרדאר". צוות החוקרים הקטן שלה עורך ניסויים על עוברים של צפרדעים, דגים, אוגרים וארנבים. הם משתמשים בטכנולוגיית CRISPR כדי להכניס ולהסיר גנים, וכן בטכניקה ייחודית בשם REMI המאפשרת שילוב של DNA זר בתוך עוברים.
ארנבים זוהרים – הצעד הראשון
הפרויקט הראשון של החברה הוא יצירת ארנבים זוהרים בחושך באמצעות הכנסת גן האחראי על חלבון פלואורסצנטי ירוק (GFP). אם הכל יתנהל כשורה, תוך כחודש ייוולדו הארנבים הזוהרים הראשונים בעולם המיועדים למכירה.
אמנם זה נשמע חדשני, אך מדובר בטכנולוגיה ששימשה בעבר מחקרים מדעיים, ואף הובילה ליצירת עכברים, קופים, חתולים וכלבים זוהרים. עם זאת, זו הפעם הראשונה שחיות פלואורסצנטיות יפותחו באופן מסחרי כחיות מחמד.
ומה הלאה? מחתולים היפואלרגניים ועד חד-קרן
מעבר לארנבים הזוהרים, המטרה הבאה של החברה היא יצירת חתולים היפואלרגניים באמצעות הסרת החלבון Fel d1, האחראי לאלרגיות בקרב בני אדם. אבל השאיפות אינן עוצרות כאן – החברה שואפת ליצור חיות אגדה אמיתיות, כמו דרקונים, יאקאלופים (ארנבים עם קרניים) ואפילו חד-קרן.
"אני ממש מתעניינת ביצירת חד-קרן", אומרת טאי. כדי לעשות זאת, הצוות יצטרך להבין כיצד נוצר הקרן הסלילית של החדשן הימי (נרוואל), ולאחר מכן לנסות להעביר את התכונה ליונק קטן – לפני שינסו ליישמה בסוס.
אתיקה, סיכונים ורגולציה
כמובן, הרעיון של חיות מחמד מהונדסות גנטית מעורר שאלות אתיות. ב-wired מציינים כי כבר לפני עשור הזהירו ביו-אתיקנים מפני "שימושים מיותרים" ב-CRISPR. מעבר לכך, טכנולוגיה זו אינה חפה מסיכונים – עריכות גנטיות לא מכוונות עלולות לגרום למחלות או פגמים גנטיים.
טאי מבטיחה כי החברה נוקטת באמצעים מחמירים כדי להימנע מפגיעה בבעלי חיים. היא מציינת כי העוברים נוצרים במעבדה בעזרת תאי רבייה שנאספו מווטרינרים וקצבים מקומיים, וכי החיות המהונדסות יעברו תהליך כדי למנוע הפצת השינויים הגנטיים בטבע.
למרות האתגרים, הפרויקט מסקרן משקיעים, כמו אנדי וייסמן מקרן Union Square Ventures. "אני חושב שרוב האנשים יראו בזה טירוף", הוא אומר, "אבל השאלה היא – האם החברה באמת תצליח לשנות את המציאות?"
האם בעתיד נראה ברחובות חיות מחמד זוהרות, דרקונים קטנים וחתולים היפואלרגניים? ואולי באמת יצליחו סוף סוף להביא לעולם חד-קרן? מה שבטוח – שמאמר חז"ל על אזהרת הקב"ה לאדם הראשון "ראה מעשי כמה נאים ומשובחין הן, וכל מה שבראתי בשבילך בראתי, תן דעתך שלא תקלקל ותחריב את עולמי", אקטואלי היום מתמיד.