מבזקים +
תל אביב 12°c
באר שבע 15°c
חיפה 12°c
ירושלים 12°c
בית שמש 12°c
בני ברק 12°c
אשדוד 12°c
כ"ד אדר התשפ"ה | 24.03.2025
תל אביב 12°c
באר שבע 15°c
חיפה 12°c
ירושלים 12°c
בית שמש 12°c
בני ברק 12°c
אשדוד 12°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

85% מהיהודים בישראל: לא רואים סיכוי לשלום בעתיד הנראה לעין

סקר JPPI לחברה הישראלית מעלה כי 85% מהיהודים בישראל לא רואים סיכוי לשלום. לצד זאת. 58% סבורים שההתנחלויות הן נכס ולא נטל | 47% השיבו כי יש לשקול לפרק את הרש"פ ולספח את יו"ש | פרטי הסקר המרתק

85% מהיהודים בישראל: לא רואים סיכוי לשלום בעתיד הנראה לעין
פעילות כוחות צה"ל בג'נין צילום: דובר צה"ל

האם הציבור היהודי בישראל התייאש מהאפשרות להגיע לשלום עם הפלסטינים? נתוני סקר "מדד החברה הישראלית" של המכון למדיניות העם היהודי (JPPI) המתפרסמים היום מצביעים על מגמות ברורות בהקשר זה, כאשר רוב גדול של הציבור היהודי, ומיעוט גדול בציבור הערבי בישראל מסכימים ש״אין שום סיכוי להסכם שלום עם הפלשתינים בעתיד הנראה לעין״.

לא פחות מ- 85% מהיהודים מסכימים עם אמירה זו, מהם 70% ״מאוד מסכימים״. מקרב הערבים, 19% מאוד מסכימים עם היגד זה, ועוד 19% ״קצת מסכימים״ איתו – כך שמדובר בכ-40% אחוז מסכימים גם בקרב הערבים. 

מקרב היהודים, רק 8% לא מסכימים עם היגד זה, ומקרב הערבים 31% (השאר ״לא מסכימים ולא לא מסכימים״ או ״לא יודעים״). ביחס לשנה שעברה חלה עלייה בשיעור היהודים ש"מאוד מסכימים" עם האמירה כי "אין סיכוי לשלום בעתיד הנראה לעין". 

בחלוקה לפי דפוסי הצבעה, 44% מהמשתייכים לקבוצת ה"שמאל" מסכימים (קצת מסכימים + מאוד מסכימים) לאמירה "אין שום סיכוי להסכם שלום עם הפלשתינים העתיד הנראה לעין". בקרב שאר הקבוצות נרשם רוב ברור שמסכים עם אמירה זו.  

בחצי השנה האחרונה חלה עלייה בשיעור היהודים בישראל שמאמינים כי "ישראל צריכה לחזק את השליטה שלה על הפלשתינים, להרחיב את ההתנחלויות, לשקול את פירוק הרשות הפלשתינית ואולי סיפוח ביהודה ושומרון". בעוד שבחודש אוקטובר 2024 שליש (34%) מהיהודים בישראל העידו כי אמירה זו קרובה לתפיסתם, היום כמעט מחצית מהם (47%) מעידים כך. 

במקביל חלה ירידה בשיעור היהודים שמעידים כי האמירה "ישראל צריכה לנסות להגיע להסכם שלום עם הפלשתינים המתונים, ולאפשר הקמת מדינה פלשתינית שתחיה בשלום לצד מדינת ישראל" קרובה לתפיסתם. בעוד שבאוקטובר 2024 חמישית (19%) מהיהודים בישראל השיבו כך, החודש רק עשירית (11%) ענו כך.

בקרב הערבים בארץ לא חל שינוי בשאלה זו בחצי שנה האחרונה. רובם המוחלט (63%) סבורים שישראל צריכה לנסות להגיע להסכם שלום ולאפשר הקמת מדינה פלשתינית. חמישית מהערבים (19%) מאמינים שישראל צריכה לחתור להפרדה מלאה מהפלשתינים, פירוק התנחלויות שאינן בגושים הגדולים, והתמקדות בשמירה על חופש הפעולה של צה״ל כדי למנוע צמיחה של ארגוני טרור בשטחים. 

כמעט עשירית (9%) מהערבים בישראל סבורים שישראל צריכה להרחיב את השליטה של על הפלשתינים.

סקר "מדד החברה הישראלית" בדק החודש שתי אמירות בנוגע להתנחלויות: האחת משקפת תפיסה שלפיה "ההתנחלויות הן נטל", והשנייה את תפיסת "ההתנחלויות הן נכס". 

מרבית היהודים בישראל (58%) מסכימים עם האמירה "ישובים יהודיים ביהודה ושומרון מייצרים הרתעה ותורמים לביטחון של כלל אזרחי ישראל". בדומה לכך רוב (56%) היהודים בישראל לא מסכימים עם האמירה "ההתנחלויות בשטחים הן נטל על צה"ל ופוגעות בביטחון של כלל אזרחי ישראל". כשליש מהיהודים בישראל (35%) מסכימים עם אמירה זו, כלומר חושבים שההתנחלויות הן נטל. 

כצפוי, בחינה של עמדות הערבים מחזקת את מחנה ה״נטל״ לעומת מחנה ה״נכס״. 63% מהערבים לא מסכימים שההתנחלויות הן נכס, ואחוז זהה מסכימים שהן נטל.

סקר המכון למדיניות העם היהודי (JPPI) מצא שרוב הציבור בישראל (69%), יהודים וערבים, עודנו תומך בהשלמת עסקת החטופים במלואה, ודחיית ההחלטה ביחס לגורל שלטון חמאס בעזה לאחריה. 

חמישית מהציבור (20%), וכרבע מהיהודים, מעדיפים לעצור את עסקת החטופים כדי לחזור להילחם בעזה להפלת שלטון חמאס. 

ביחס לסקר המכון הקודם (בחודש פברואר) חלה עלייה קלה מאוד בשיעור התומכים בהתקדמות בעסקת החטופים – בקרב האוכלוסייה היהודית נרשמה עלייה של 3% ובקרב האוכלוסייה הערבית נרשמה עלייה של 5%.

בבחינת העמדות על פי הצבעה ותמיכה במפלגות השונות, ניכר כי בקרב תומכי הציונות הדתית ישנה נטייה מובהקת לתמיכה בחזרה ללחימה. 76% מתומכי הציונות הדתית (מי שאומרים שיצביעו למפלגות האלה כיום) תומכים בחזרה למלחמה. 

בקרב תומכי הליכוד כיום ישנו רוב קטן התומך בהמשך העסקה (43% לעומת 33%). בקרב תומכי מפלגות האופוזיציה ההעדפה להמשך העסקה מובהקת וגורפת – 90% מתומכי המחנה הממלכתי, 100% מתומכי יש עתיד, 82% מתומכי ישראל ביתנו, 100% מתומכי הדמוקרטים. 

בחודש שעבר העלה טראמפ את הצעתו שהערבים המתגוררים ברצועת עזה יעברו להתגורר במדינה אחרת. מרבית הישראלים (62%) עדיין תומכים בהצעה זו, אך שיעור התומכים ירד משמעותית לעומת החודש הקודם. בעיקר, ניכר כי ירד מאוד שיעור הסבורים שמדובר בתוכנית ״מעשית״. מ-43% בחודש שעבר, ל-32% בחודש זה. שיעור זהה (32%) תומכים בתוכנית אך אינם סבורים שהיא מעשית. 

חמישית מהישראלים (20%) אומרים כי התוכנית היא הסחת דעת, וצריך לדבר על פתרונות ריאליים, ואילו שמינית (13% מכלל הישראלים, אך רק 3% מקרב היהודים) סבורים כי מדובר בהצעה לא מוסרית. כמו בחודש שעבר, רוב גדול של הערבים בישראל סבורים שהצעת טראמפ לא מוסרית או שהיא בגדר הסחת דעת. 

מנכ"ל המכון למדיניות העם היהודי, ד"ר שוקי פרידמן: "תוצאות הסקר מראות שרוב גדול בקרב הישראלים סבורים שהפתרון ל״סוגיה הפלסטינית״ ולשליטת ישראל ביהודה ושומרון לא צפוי בטווח הזמן הנראה לעין. זוהי הזדמנות עבור החברה הישראלית, להניח למחלוקת הזו, ולפתור סוגיות פנים בוערות. הפיצול המסורתי בין ימין למרכז כמעט ואינו רלבנטי ולכן ניתן להתאחד ולפעול כגוש ציוני בפתרון סוגיות כמו גיוס חרדים ושילובם בחברה הישראלית".

מלחמת חרבות ברזל יהודה ושומרון סקר

 צבע אדום

art