מבזקים +
תל אביב 32°c
באר שבע 30°c
חיפה 31°c
ירושלים 32°c
בית שמש 32°c
בני ברק 32°c
אשדוד 32°c
י"ז אדר התשפ"ה | 17.03.2025
תל אביב 32°c
באר שבע 30°c
חיפה 31°c
ירושלים 32°c
בית שמש 32°c
בני ברק 32°c
אשדוד 32°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

מפתיע? זה מה שיקרה למוח שלך אחרי 3 ימים בלי סמארטפון

חוקרים חשפו: הפסקה של 72 שעות משימוש בסמארטפון עשויה לגרום לשינויים דרמטיים בפעילות המוח, להקל על סימני התמכרות ולסייע בשיפור מצב הרוח, הריכוז ואיכות החיים. האם תנסו?

מפתיע? זה מה שיקרה למוח שלך אחרי 3 ימים בלי סמארטפון
סמארטפון, אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

האם אי פעם חשבתם על לקחת הפסקה מהסמארטפון למשך שלושה ימים? זה אולי נשמע כמו אתגר לא מציאותי, אבל מחקר חדש מצביע על כך שניתוק קצר מהנייד עשוי להוביל לשינויים משמעותיים במוח. למעשה, הפסקה קצרה מהטלפון עשויה "לאתחל" את המוח שלכם.

בעידן הדיגיטלי, הסמארטפון הפך להיות חלק בלתי נפרד מחיינו – מרגע ההתעוררות ועד הכניסה למיטה. הוא תמיד במרחק נגיעה, משפיע על ההרגלים שלנו ואפילו על הדרך שבה המוח שלנו פועל. אבל האם עצירה זמנית של השימוש עשויה לחולל שינוי עמוק יותר ממה שנדמה לנו? מחקרים עדכניים שפורסמו בטיימס ההודי, מגלים כי צמצום השימוש בטלפון הנייד לא רק מפחית סימפטומים של התמכרות דיגיטלית, אלא גם משנה את האופן שבו המוח מגיב לגירויים.

מה קורה למוח בזמן גמילה דיגיטלית?

מחקר שהתפרסם בכתב העת Computers in Human Behavior בחן כיצד צמצום השימוש בסמארטפון משפיע על הפעילות הכימית במוח. במסגרת הניסוי, חוקרים ביקשו מקבוצת צעירים לבצע "גמילה דיגיטלית" של 72 שעות, שבה הותר להם להשתמש בטלפון רק לצרכים הכרחיים, כמו עבודה, פעולות שגרתיות או תקשורת עם בני משפחה קרובים.

במהלך תקופת הגמילה, החוקרים השתמשו בדימות תהודה מגנטית תפקודית (fMRI) כדי לסרוק את מוחם של המשתתפים. התוצאות הראו כי הפרידה מהטלפון גרמה לשינויים משמעותיים בפעילות של אזורים במוח הקשורים למערכת התגמול והכמיהה – אותם אזורים שפועלים באופן דומה אצל אנשים המכורים לחומרים ממכרים או לאלכוהול.

איך המוח מגיב לניתוק מהמסכים?

המחקר כלל 25 משתתפים בגילאי 18-30, שנבחרו בקפידה לאחר סינון ראשוני של הרגלי השימוש שלהם בטלפון, מצבם הנפשי ונטייתם למשחקי מחשב. לפני תחילת הגמילה, המשתתפים מילאו שאלונים על מצב הרוח שלהם, הרגלי השימוש בטלפון והכמיהה אליו. לאחר מכן, הם עברו בדיקות מוח מתקדמות באמצעות fMRI, שבהן נמדדה התגובה שלהם לגירויים שונים – כולל תמונות נייטרליות ותמונות של סמארטפונים דלוקים וכבויים.

הממצאים היו מפתיעים: חוקרים הבחינו בפעילות מוגברת באזורים הקשורים להפרשת דופמין וסרוטונין – חומרים כימיים במוח שאחראים על ויסות מצב הרוח, הרגשות וההתמכרויות. כלומר, הפחתת השימוש בסמארטפון גרמה לתסמיני גמילה הדומים לאלה שחווים אנשים המכורים לסמים או אפילו לאוכל. התופעה נרשמה לא רק אצל משתמשים כבדים (ESUs), אלא גם אצל משתמשים ממוצעים, מה שמעיד על ההשפעה הרחבה של השימוש בטלפונים על תפקוד המוח.

האם שימוש מופרז בסמארטפון פוגע בבריאות המוח?

המונח "התמכרות לסמארטפון" זוכה לדיון נרחב בעולם הפסיכולוגיה. בעוד שחלק מהחוקרים סבורים כי השימוש במונח "התמכרות" מפשט מדי את המורכבות הרגשית, הנפשית והחברתית של הבעיה, אין ספק כי שימוש מופרז בסמארטפון גורם לנזקים בריאותיים, פיזיים ונפשיים.

הממצאים של המחקר מחזקים את ההבנה כי הפחתת השימוש בטלפונים, ולו לזמן קצר, יכולה להוביל לשינויים חיוביים במוח. בעידן שבו הטכנולוגיה ממשיכה להתפתח ולהשתלט על חיינו, חשוב להבין כיצד הרגלי השימוש שלנו בסמארטפונים משפיעים על המוח – ולפתח דפוסים בריאים יותר של צריכה דיגיטלית.

התמכרות סמארטפון גמילה מוח

 צבע אדום

art