שר הביטחון ישראל כ"ץ: רה"מ בנימין נתניהו ואני מובילים מדיניות ברורה שקובעת שצה"ל יישאר באזורי הביטחון בלבנון, בסוריה ובעזה - ללא הגבלת זמן - כדי להגן משם על הגבול והיישובים הישראלים מול גורמים ג’יהאדיסטים. השטח יהיה פנוי מתושבים מקומיים וכל תשתיות הטרור, מתחת ומעל לפני הקרקע - כולל הבתים בכפרי המגע ששימשו כמוצבי טרור - ייהרסו. זהו הלקח העיקרי מאירועי ה-7 באוקטובר. תפיסת השטח ואזורי הביטחון הם אחד ההישגים הגדולים של צה"ל במלחמת התקומה תחת החלטות והכוונת הדרג המדיני. לכן אנחנו מתנגדים לנסיגת צה"ל מלבנון - למרות כל הלחצים הקיימים ושעוד יהיו. רה"מ נתניהו הבהיר את הדברים לנשיא ארה"ב טראמפ ולבכירים אמריקאים נוספים, וגם אני הבהרתי את זה אתמול לשר המלחמה האמריקאי פיט הגסת'. צה"ל מתקף את העמדה הזאת ברמה המקצועית הביטחונית. אם יש גורמים באופוזיציה שמאתגרים את תפיסת הביטחון הזאת ותומכים בנסיגת צה"ל - שיקומו ויגידו את הדברים כדי שהציבור יוכל לשפוט בין העמדות. אנחנו לא נתפשר על האינטרס הביטחוני העליון של ישראל וההגנה על אזרחינו ולא ניסוג מאזורי הביטחון. אם איראן תתקוף את ישראל בשל אירועי לבנון - נתקוף אותה בכל העוצמה ונמחיש לה היטב את פערי הכוחות. אנחנו מחויבים רק לאזרחינו ולביטחון מדינת ישראל.
דוח אמריקני דרמטי: איראן יכולה לפרוץ לגרעין בתוך פחות משבוע
מפקד הפיקוד האסטרטגי בארה"ב התריע בפני הסנאט כי הזמן שיידרש לאיראן לפרוץ לגרעין התקצר משמעותית. לפי ההערכות, בידי טהרן די אורניום לשש פצצות
החשש מהתחמשות גרעינית איראנית מקבל חיזוק דרמטי נוסף: בפעם הראשונה, ארצות הברית מעריכה כי אם טהרן תחליט לפרוץ לגרעין - היא תוכל לעשות זאת תוך פחות משבוע. הדברים נאמרו על ידי גנרל אנתוני קוטון, מפקד הפיקוד האסטרטגי של צבא ארה"ב, במהלך שימוע שנערך לו בסנאט האמריקני.
ע"פ הדיווח ב- ynet, קוטון הדגיש כי איראן ממשיכה לקדם את תוכנית הגרעין שלה בקצב מואץ, בין השאר באמצעות התקנת צנטריפוגות מתקדמות והגדלת כמות האורניום המועשר שברשותה. לדבריו, טהרן צמצמה את פרק הזמן הנדרש לייצור חומר בקיע לפצצה - מ-10 עד 15 ימים, לזמן קצר במיוחד שעל פי ההערכות אף נמוך משבוע.
במהלך עדותו בסנאט, התריע הגנרל גם מפני היכולות הקונבנציונליות של איראן, והצביע על כך שהיא מחזיקה את ארסנל הטילים הבליסטיים הגדול ביותר במזרח התיכון. לדבריו, בשנה החולפת שיגרה טהרן טילים לעבר ישראל, תוך שהיא ממשיכה להזרים אמצעי לחימה מתקדמים לארגונים שונים ברחבי האזור - פעילות שמערערת את היציבות במזרח התיכון.
על אף ההתרעות, הדוח השנתי של המודיעין האמריקני קובע כי איראן אינה פועלת בשלב זה לפיתוח פצצה גרעינית בפועל. עם זאת, הדוח חוזר על ההערכה כי הזמן הנדרש לפריצה לגרעין הצטמצם לפחות משבוע – קיצור משמעותי לעומת ההערכות הקודמות שעמדו על שבוע עד שבועיים בלבד.
ההתקדמות הדרמטית בתוכנית הגרעין נמשכת מאז שארצות הברית פרשה מהסכם הגרעין בשנת 2018. לפי הדוח האחרון של סבא"א – הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית – איראן הגבירה בחודשים האחרונים את קצב העשרת האורניום לרמות גבוהות במיוחד, קרובות לרמה הנדרשת לייצור נשק גרעיני. הנתונים מלמדים כי בידי טהרן כבר מצוי אורניום מועשר ברמה של 60% בכמות המספיקה לייצור שש פצצות אטום. מהשלב הזה, הדרך לרמת העשרה של 90% – הנחוצה לייצור נשק גרעיני – קצרה במיוחד.
למרות המשך ההצהרות מצד משטר האייתוללות כי תוכנית הגרעין נועדה לצורכי שלום בלבד, בחודשים האחרונים נשמעו בטהרן קולות המעידים על אפשרות לשנות כיוון – ולפתח נשק גרעיני כתשובה לאיומים הביטחוניים הגוברים. ההתפתחויות האחרונות עשויות להגביר את הלחץ המדיני והצבאי המופעל על נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שנדרש כעת לגבש תגובה למצב הנפיץ מול איראן.
