יובל שדה: חודשה ישיבת הממשלה על התקציב
המונופול נחשף: הפסיקה שתטלטל את אימפריית הפרסום של גוגל
אחרי שני משפטים שבהם נקבע כי גוגל מונופול בתחומי החיפוש והמובייל, בית המשפט בארה"ב קבע - גם שוק הפרסום נשלט על ידי גוגל בניגוד לחוק
הצרות המשפטיות של גוגל הולכות ומעמיקות. אחרי שבשנה האחרונה שני שופטים קבעו כי החברה היא מונופול בתחומי החיפוש והמובייל, פסק דין שלישי שניתן בשבוע האחרון עשוי לפגוע בלב מנוע הרווח של ענקית הטכנולוגיה - עולם הפרסום הדיגיטלי.
ע"פ הפרסום באתר geektime, שופטת פדרלית בארצות הברית קבעה כי גוגל פעלה באופן שפוגע בתחרות והחזיקה לאורך זמן בשליטה כמעט מוחלטת בתהליך רכישת הפרסומות אונליין. לדבריה, מדובר בהפרה מובהקת של חוקי ההגבלים העסקיים, שהקנתה לחברה יתרון לא הוגן הן מול משתמשים והן מול מפרסמים.
הפסיקה ניתנה בסיומו של הליך משפטי בן שנתיים שהחל בתביעה של משרד המשפטים האמריקאי בשיתוף עם תובעים כלליים מ-8 מדינות. על פי הקביעה, גוגל קשרה בין שרתי הפרסום שלה ובין בורסת הפרסום שבה מתבצעים מכרזים לרכישת שטחי פרסום - כך שהייתה לה שליטה מלאה בתהליך כולו. השופטת ליאוני ברינקמה הסבירה כי החיבור בין הכלים נעשה באמצעות חוזים וטכנולוגיות ייעודיות, באופן שחייב את השוק להשתמש בפלטפורמות של גוגל בלבד.
עוד נחשף כי גוגל סיפקה לעצמה יתרונות מובנים, בהם גישה מוקדמת לפרטי המכרזים ("מבט ראשון") ואף אפשרות לראות את כל ההצעות של המתחרים רגע לפני סגירת המכרז ("מבט אחרון") - מה שאפשר לה לזכות בעסקאות יוקרתיות תוך עקיפת מתחרים באופן בלתי שקוף.
השופטת גם התריעה על התנהלות חמורה מצד גוגל במהלכי המשפט, וציינה כי התגלו מקרים שבהם הודעות פנימיות הושמדו באמצעות אפליקציית מסרים של החברה. אף שבחרה שלא להטיל סנקציות, היא הבהירה כי מדובר בהתנהלות שעלולה להיתקל בתגובה חריפה בהמשך.
בתגובה לפסק הדין טענה סגנית נשיאת גוגל לעניינים רגולטוריים, לי-אן מאלהולנד, כי מדובר בפסיקה חלקית בלבד: "בית המשפט קבע שהרכישות שלנו לא פגעו בתחרות, ואנו נערער על יתר ההחלטות. מפרסמים בוחרים בנו כי הכלים שלנו פשוטים, זולים ויעילים", אמרה.
בשלב הבא צפוי להתקיים הליך נוסף שיוקדש לבחינת הצעדים שעל גוגל לנקוט בעקבות הפסיקה - ייתכן שגם דרישות לפירוק חלקים מהותיים מהחברה. מדובר באיום אסטרטגי לא רק על זרוע הפרסום, שהיקף הכנסותיה מוערך בכ-100 מיליארד דולר, אלא גם על המבנה הארגוני כולו. מומחים מעריכים כי ייתכן שגוגל גדולה מכדי לפירוק מעשי - אך המאבק רק בתחילתו.
