איתי בלומנטל: דיוחנו הערב: ישראל צפויה להגיב על שיגור רחפן הנפץ של חיזבאללה שפגע הלילה בכלי הנדסי של צה"ל סמוך לרכס עלי טאהר ברצועת הביטחון הישראלית בדרום לבנון. בשעות האחרונות, בצה"ל מקיימים הערכות מצב, והכינו מספר אפשרויות תגובה: מתקיפה מהאוויר ועד פעולות ממוקדות- למשל נגד המחבלים ברכס עלי טאהר- שיועברו לאישור הדרג המדיני. המנגון האמריקני יעודכן. אחת האפשרויות היא לבצע פעולות שנדחו בתקופה האחרונה, פעולות שנחשבות "לרגישות", בעקבות דרישה של ממשל טראמפ שלא להסית קשב לזירה הלבנונית כל עוד ארה"ב היתה עסוקה בהסלמה מול איראן. גורם ישראלי אומר לנו הערב שלישראל זכות להגיב על פגיעת הרחפן הלילה, גם במסגרת ההסכם שנחתם עם ממשלת לבנון, הסכם שמאפשר לצה"ל לפעול נגד חיזבאללה במקרה שיפר את הפסקת האש.
תמיכה חסרת תקדים בעונש מאסר לאילון מאסק
סקר חדש של מכון רסמוסן חושף עד כמה הפך מאסק לדמות שנויה במחלוקת - בעיקר בקרב המצביעים הדמוקרטים
סקר חדש בארצות הברית מצביע על תמיכה חסרת תקדים בקרב הציבור הליברלי בעונש מאסר לאילון מאסק - המיליארדר והיזם שעומד מאחורי טסלה, ספייס-אקס ופלטפורמת X. לפי הסקר, שנערך על ידי מכון רסמוסן בשיתוף עם מכון הרטלנד, כ-80% מהאמריקאים המזוהים כליברלים הביעו תמיכה כלשהי במאסר של מאסק, בשל מעורבותו בתוכנית ה- DOGE - משרד היעילות הממשלתית.
לפי נתוני הסקר, כמעט שלושה רבעים מהמצביעים הדמוקרטים הביעו תמיכה במהלך, אך כאשר מצרפים לכך את כלל בעלי ההשקפה הליברלית (כולל עצמאיים ומצביעי מרכז), שיעור התומכים מטפס ל-80%.
הסיבה הרשמית: תפקידו של מאסק ב"דוג'"
בסקר הטלפוני, שבו השתתפו 1,067 אמריקאים, הוצגה למשתתפים שאלה היפותטית: "האם היית תומך בחוק שמכניס את אילון מאסק לכלא בעקבות מעורבותו בתהליך ייעול ממשלתי במסגרת גוף ממשלתי חדש?"
התשובות חשפו שסנטימנט אנטי-מאסק נפוץ מאוד במחנה הליברלי - בעוד שבקרב רפובליקנים ואמריקאים בעלי השקפה שמרנית, התמיכה במהלך כמעט אפסית.
גורמים פוליטיים ופרשנים בארה"ב מזהים כאן מגמה מדאיגה של פוליטיזציה סביב יזמות פרטית וחדשנות טכנולוגית. מאסק, שנחשב בעבר ליקיר שני הצדדים בזכות תרומתו לטכנולוגיה מתקדמת, נמצא כיום תחת מתקפה מתמשכת מצד השמאל הפוליטי - במיוחד מאז שהביע עמדות המזוהות עם ימין, רכש את טוויטר (כיום X), וביקר את ממשל ביידן באופן גלוי.
ג'סטין האסקינס, חוקר בכיר במכון הרטלנד שהוביל את הסקר יחד עם רסמוסן, אמר כי הממצאים "חושפים עד כמה אמריקאים מסוימים מעדיפים להעניש חדשנות רק כי היא מזוהה עם יריב פוליטי".
לדבריו, "הגענו לנקודה שבה שונאי טראמפ ושונאי מאסק מעדיפים לחיות עם מערכת ממשלתית כושלת - מאשר לראות מישהו כמו מאסק מנסה לתקן אותה. זה לא עניין של ימין ושמאל – אלא מצביע על חוסר אמון עמוק".
מגמה רחבה – או סקר קצה?
למרות הסערה התקשורתית שהסקר מעורר, יש המזהירים מפני הכללת יתר. רסמוסן ידוע כסוקר שנוטה לקבל תוצאות חריגות, ובחלק מהמקרים הסקרים שלו הוכחו כבלתי מדויקים. עם זאת, עצם העלאת השאלה הציבורית מעידה על עומק הקיטוב בארה"ב - ועל כך שאילון מאסק הפך מדמות מעוררת השראה לסמל שנוי במחלוקת.
