בן יניב: שליח ארה"ב לאו"ם: איראן צריכה לוותר על תוכנית ההעשרה שלה ועל כל שאיפותיה להשיג נשק גרעיני.
האסלאם הרדיקלי מאוכזב: סיבוב הניצחון של טראמפ במפרץ מערער את ציר ההתנגדות
נאום חריף של מנהיג החותים חושף את זעם הציר הרדיקלי על עסקאות הנשק של טראמפ עם סעודיה וקטאר

בעוד נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ממשיך את מסעו המדיני במפרץ הפרסי, מתקבל בכבוד מלכים וחותם על עסקאות נשק וחדשנות טכנולוגית עם סעודיה, קטאר ואיחוד האמירויות – תגובת הנגד מהציר הרדיקלי לא איחרה לבוא. בעיני החותים, חמאס ואיראן, מדובר במהלך מסוכן שמעמיק את בידודם בזירה הערבית ומרחיק את האפשרות לעימות אזורי ישיר בין ארצות הברית לאיראן.
במרכז התגובה החריפה ניצב נאומו של עבד אלמלכ אלחותי, מנהיג החותים בתימן, שטען כי מדינות המערב "מנצלות את עושרה של האומה האסלאמית" אך בזות לה, ותוקפות את הערכים שהיא מייצגת. לדבריו, "המערב תומך בישות הישראלית למרות שהיא אינה משרתת את האינטרסים שלו. להיפך – ישראל רק לוקחת, בניגוד למדינות האסלאם שנותנות ומכבדות".

הוא האשים את המשטרים הערביים בכניעה מוסרית ופוליטית, ואמר כי "נורמליזציה עם ישראל היא בגידה גדולה, הפיכה, וכפירה מוחלטת מהתמיכה במטרה הפלסטינית". לדבריו, העולם הערבי הרשמי נכשל בשמירה על גישה עצמאית ונכנע לרעיונות של ויתור והשפלה.
אלא שמעבר לדברים הרעיוניים, אלחותי גם לא הסתיר את החשש והזעם מהעסקאות הצבאיות שנחתמו ביומיים האחרונים. "המערב מוכר נשק מתקדם לסעודיה ולקטאר, בעוד הוא מטיל סנקציות על עמים חופשיים", רמז. בעיניו, מדובר במהלך מסוכן שמבסס את הציר הסוני ככוח חמוש ובעל ברית ישיר של ארצות הברית – בזמן שארגוני ההתנגדות נדרשים להיאבק לבד.
לצד הדברים, התגאה אלחותי בכך שבמהלך השבוע האחרון ביצע ארגונו תשעה שיגורים של טילים בליסטיים וכטבמים לעבר ישראל. הדגש, לדבריו, היה על מתקפה ממוקדת נגד נמל התעופה בן גוריון, בניסיון להטיל "מצור אווירי" על המדינה. "עשרות חברות תעופה עדיין משעות את הטיסות לנתב"ג – מדובר בפגיעה כלכלית ברורה", טען. הוא גם הכריז כי כל תנועת ספנות ישראלית בים האדום, במצר באב אלמנדב ובים הערבי – אסורה.
במסר מתריס במיוחד, סיפר כי חלק מהשיגורים בוצעו במקביל לדברים שנשא טראמפ בפגישותיו עם מנהיגי המפרץ. לדבריו, זו הייתה "תזמון סמלי שנועד להזכיר לאזור כולו שלא כל הקולות מריעים".

בתוך כך, ייתכן כי דווקא הסיבוב המדיני המושקע של טראמפ מרחיק כרגע פעולה צבאית נגד איראן. ככל שארצות הברית משקיעה בבניית מחנה סוני יציב סביב טראמפ, כך פוחתת הנכונות להסלים בזירה האיראנית. האינטרס המיידי של הממשל האמריקני הוא לייצב את הבריתות וליצור תשתית כלכלית ואזורית איתנה – לא לפתוח חזית חדשה.
אבל מבחינת ציר ההתנגדות, התחושה ברורה: הם נבגדים על ידי העולם הערבי, מוחלשים על ידי ההתקרבות המופגנת בין טראמפ למנהיגי המפרץ, ונדרשים כעת להילחם על עצם הרלוונטיות שלהם בזירה. לכן הם בוחרים באיום, בהתנגדות ובהתרסה.
נאומו של אלחותי מסמן את הלך הרוח: כעס עמוק, תסכול מהבידוד, והבנה שישראל, המפרץ וארצות הברית סוגרים שורות. מבחינתם, זהו קרב על הזהות של המזרח התיכון כולו.