׳וואלה׳: הנפילה בחיפה: חשש כבד לחיי שלושה לכודים שנותק עמם הקשר.
דיווח: בכירים ישראלים נפגשו עם נציגי המשטר החדש בסוריה
בכירי מערכת הביטחון נפגשו עם נציגי המשטר הסורי החדש; גורמים בסוריה פנו לאנשי עסקים ישראלים

בכירים במערכת הביטחון הישראלית קיימו בחודשים האחרונים פגישות חשאיות עם נציגים רשמיים ממשטרו של נשיא סוריה אחמד אשרע, כך נחשף בפרסום של הארץ הנשען על מקורות מדיניים וביטחוניים. הפגישות נערכו ביוזמת ובתיווך קטאר, שמתחזקת קשרים שקטים עם שתי המדינות, ונועדו להניח תשתית לציר תקשורת ישיר ולמנוע הסלמה אזורית. לדברי מקור מזרח תיכוני, מדובר בהיכרות ראשונית שמטרתה למנוע אובדן שליטה.
א שרע עצמו הודה בשבוע שעבר לראשונה כי מתנהל מו״מ עקיף עם ישראל בתיווך מדינות שלישיות. לפי מקורות סורים שאינם מזוהים עם המשטר, משלחת ובה שני בעלי תפקידים בכירים מדמשק אף ביקרה בישראל, ובסוף אפריל נפגשה עם אנשי ביטחון ישראלים. רויטרס דיווחה כי השיחות עוסקות בנושאי מודיעין וביטחון ובצעדים בוני אמון, אך לא כוללות מגעים לכינון יחסים רשמיים בשלב זה.
בתוך כך, דיווח נוסף שפורסם הערב בכאן 11 מגלה כי גורמים סורים, בהם בכירים רשמיים ואנשי עסקים, פנו לאחרונה לאנשי עסקים ישראלים בניסיון לשכנעם להשקיע בשוק הסורי. לפי הדיווח, הפניות בוצעו לאחר הודעתו של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ על הסרת הסנקציות מעל סוריה, מהלך שיצר תמריץ כלכלי חדש. מקור המעורה במגעים הגדיר זאת כגישושים ראשוניים, במטרה לבחון אפשרות לתשתית עסקית בין הצדדים.

המהלכים הדיפלומטיים קיבלו חיזוק נוסף אתמול, כאשר הנשיא טראמפ עצמו נועד עם אשרע בפגישה פומבית נדירה בסעודיה. בתום המפגש אמר טראמפ כי עודד את הנשיא הסורי להצטרף להסכמי אברהם ברגע שהמצב יתייצב, ואשרע, לדבריו, השיב בחיוב.
גם בירושלים נרשמה בימים האחרונים ריכוך מסוים בעמדה. שר החוץ גדעון סער הצהיר כי ישראל מעוניינת ביחסים טובים עם המשטר החדש, בניגוד לדברים שאמר רק לפני חודשיים כשכינה את מקורבי אשרע ג׳יהאדיסטים לשעבר שעטו חליפות.
נשיא סוריה הנוכחי, אחמד אשרע, מונה לתפקיד בדצמבר האחרון בעקבות הפיכה צבאית שהדיחה את שלטונו של בשאר אסד. בעברו היה אשרע לוחם באחד מהפלגים האסלאמיים בצפון מערב סוריה, אך בשנים האחרונות זנח את קו העימות ונחשב לדמות פרגמטית הפועלת בתיאום עם טורקיה, איחוד האמירויות ועתה גם עם קטאר. ככל שימשיך הקשר להתבסס, נראה כי ישראל שוקלת בזהירות את המשמעות של סוריה אחרת, פחות קיצונית ויותר פתוחה.