סולימאן מסוואדה: קאאני הואשם בעבר שהוא משת״פ של ישראל. מעניין.
חולתא: "טראמפ עיצב את המזרח התיכון מחדש, ונתניהו נרדם"
ראש המל"ל לשעבר איל חולתא תקף את מדיניות ישראל במשא ומתן בדוחא והתריע: "הממשלה משדרת שהישארות בעזה חשובה משחרור החטופים"; לדבריו, ביקור טראמפ במפרץ מבהיר – "ישראל נשארת מחוץ לחדר"

על רקע המשא ומתן הרגיש שמתנהל בדוחא לשחרור חטופים ישראלים מידי חמאס, ובצל סיום ביקורו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ במפרץ הפרסי – בלא תיאום עם ישראל, נשמע הבוקר קול חריג מצד אחד האישים הביטחוניים הבכירים שעמדו עד לא מזמן במרכז קבלת ההחלטות בירושלים. ד"ר איל חולתא, לשעבר ראש המטה לביטחון לאומי, התראיין הבוקר (ראשון) בתכנית של ענת דוידוב ואודי סגל ברדיו 103fm, והתייחס בחריפות למה שכינה "ההחמצה האסטרטגית של ישראל", הן ביחס לחטופים, והן ביחס להתעצבות מחדש של סדרי הכוח במזרח התיכון.

"אנחנו נמצאים ביממה קריטית במשא ומתן בדוחא", קבע חולתא. "ראש הממשלה נתניהו צריך להחליט איזו מציאות הוא מסדר לנו. לצערי הרב, יש אווירה ישראלית שהישארות בעזה חשובה יותר משחרור החטופים". לדבריו, התנהלות המשא ומתן חושפת עמדה עיקשת מצד חמאס שלא לוותר על שלטונו – ומנגד, גם עיקשות ישראלית שמובילה למבוי סתום. "כל עוד חמאס לא מוותר על השלטון, הוא לא ימסור את כל החטופים. אבל גם בישראל שרים אומרים בפירוש – הישארות בעזה היא היעד", אמר.
חולתא לא חסך ביקורת ישירה על ראש הממשלה: "אם שרידות הממשלה חשובה לו יותר מהחזרת החטופים – זה המחיר שאנחנו משלמים. ראש הממשלה לא מסוגל לעשות את הצעד של הפסקת אש. אני חושב שהמתווה של סטיב ויטקוף, להחזיר מחצית מהחטופים החיים, הוא התחלה הכרחית. גם לא נוכל לסיים את המלחמה בלי להחזיר את החללים. זו דינמיקה שחייבת להתחיל".

בהקשר האזורי הרחב יותר, התייחס חולתא לביקורו של טראמפ בשבוע שעבר בסעודיה, קטאר ואיחוד האמירויות, ואמר כי "יש תחושה שטראמפ נוטש את ישראל", אך הדגיש: "כשמקשיבים לדבריו – הוא מזכיר את זכותה של ישראל להילחם בחמאס. זה מסר חשוב. אלא שההחלטות שלו משקפות חוסר סבלנות לצרכים המדיניים של נתניהו. הביקור הזה התנהל מבלי שישראל הייתה שותפה לו – בדיוק כפי שקרה מול איראן או מול החות'ים. אנחנו פשוט מופתעים שוב ושוב".
לטענתו, טראמפ הצליח לבסס מחדש את מדיניות החוץ האמריקנית באזור – ולהרחיב את השפעתו במדינות המפרץ: "יש שם עכשיו אווירה של רצינות ושיתוף פעולה, ומחויבות אמריקנית מחודשת. זה טוב לישראל – אבל רק אם נדע להתחבר למהלכים האלה. לצערי, לא ראינו שום התקדמות בסוגיות שעל הפרק – לא נורמליזציה, לא הסכם עם איראן, ולא הפסקת אש".
לדבריו, ישראל צריכה להבין שהמזרח התיכון משתנה. "אני מקווה שנתניהו יתחיל לאסוף את ההזדמנויות שעל השולחן. טראמפ יכול לעשות דברים גדולים – אבל ישראל לא יכולה להישאר שוב מחוץ למשחק".