עמית סגל: סעודיה מגנה פומבית את התקיפות הישראליות באיראן. מאחורי הקלעים סביר להניח שהם מרוצים מאוד מהעובדה שישראל עושה להם את העבודה.
ענקית הטכנולוגיה שאיבדה מעל 130 מיליארד דולר בפחות משנה
יצרנית המוליכים למחצה ההולנדית ASML איבדה מעל 130 מיליארד דולר משוויה בשנה האחרונה – בעקבות מגבלות ייצוא אמריקאיות לסין, אי ודאות כלכלית וטלטלה בתחום השבבים

חברת ASML, אחת מענקיות הטכנולוגיה של אירופה והשחקנית היחידה בעולם שמייצרת מכונות ליתוגרפיה בטכנולוגיית EUV – קריטיות לייצור שבבים מתקדמים – חווה התרסקות כואבת. שוויה ירד מ־429.5 מיליארד דולר ביולי 2024 ל־297 מיליארד בלבד בתחילת מאי 2025, ירידה של למעלה מ־130 מיליארד דולר בתוך פחות משנה.
ASML, שפועלת מהולנד ומשווקת ציוד לחברות ענק כמו TSMC, אינטל וסמסונג, נפגעה ממדיניות אמריקאית נוקשה שמונעת ממנה למכור את מכונות הליתוגרפיה המתקדמות ביותר שלה (EUV) לסין – שוק ענק שהלך והתרחב בשנים האחרונות.
“כל יצרניות הציוד בתחום שבבי המוליכים למחצה ירדו בגלל הפחדים שמרוכזים סביב מגבלות הייצוא האמריקאיות לסין", הסביר סטפן הורי, ראש מחלקת המחקר בבית ההשקעות ODDO BHF, בריאיון ל־CNBC. לדבריו, גם החשש ממכסי יבוא חדשים מצד הנשיא טראמפ תורם לאי הוודאות, במיוחד כאשר שוק ה-AI לא מצליח להניב את הביקושים שציפו להם.
בריאיון שנערך בינואר השנה ופורסם ב-BBC, ציין מנכ"ל החברה, כריסטוף פוקה, כי היקף הפעילות של ASML בסין צפוי להתכווץ ב־2025, לאחר שהחברה כבר צמצמה מכירות לסין ב־2023 ו־2024.
לצד זאת, החברה החלה לאחרונה לספק ללקוחות את הדור הבא של מכונות High NA – טכנולוגיה שאמורה לאפשר קפיצה נוספת בדיוק וביעילות של ייצור השבבים. אולם כל עוד שוק השבבים סובל מהאטה עולמית ומהשלכות של עימותי סחר, המשקיעים נשארים זהירים.
בתוך הערפל, יש גם נקודת אור: מומחים מעריכים כי הסכם סחר אפשרי בין ארה"ב לאירופה – אם יושג תחת ממשל טראמפ – עשוי להחזיר את אמון המשקיעים ולשפר את מצב המגזר כולו.
למרות הירידות, אנליסטים ממשיכים להאמין בעתיד של ASML. לפי נתוני LSEG, מחיר היעד הממוצע של מניית החברה עומד על 779 יורו – כ־17% מעל מחירה הנוכחי. גם ניתוח שפרסם בנק Wells Fargo לאחר שיחות עם הנהלת החברה הצביע על אופטימיות, במיוחד לשנים 2025 ו־2026, בזכות הזמנות מצד סמסונג ואינטל לציוד הדור הבא.