מבזקים מבזקים +
תל אביב 23°c
באר שבע 22°c
חיפה 20°c
ירושלים 23°c
בית שמש 23°c
בני ברק 23°c
אשדוד 23°c
ט"ו כסלו התשפ"ו | 05.12.2025
תל אביב 23°c
באר שבע 22°c
חיפה 20°c
ירושלים 23°c
בית שמש 23°c
בני ברק 23°c
אשדוד 23°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

הונאת הכרטיסים: מיליציות עיראקיות מעבירות מיליארדים לאיראן

קבוצות מיליציה עיראקיות הצליחו להעביר דולרים מחברות ויזה ומאסטרקארד עבור עצמן ועבור בעלי ברית באיראן, לעיראקיים היו קשרים למיליציות האיראניות. המשרד שהיה אמור לבדוק את ההונאה העיראקית, לא עשה כלום. עיראק ידועה בשחיתות אין סוף

הונאת הכרטיסים: מיליציות עיראקיות מעבירות מיליארדים לאיראן
שטרות דולרים צילום: freepik

לפני שנתיים, השוק העיראקי נחשב קטן יחסית בעסקאות ויזה ומאסטרקארד, כאשר עסקאות בחו"ל לא עלו על 50 מיליון דולר לחודש בתחילת 2023.

עסקאות אלו זינקו לכ-1.5 מיליארד דולר באפריל של אותה שנה, עלייה של 2,900% בן לילה. אז מה גרם לשינוי העצום הזה?

מיליציות עיראקיות הצליחו לנצל את רשתות התשלומים ויזה ומאסטרקארד כדי להשיג דולרים בקנה מידה עצום עבור עצמם ועבור איראן, כך על פי גורמים אמריקאים ועיראקיים ששוחחו עם ה'וול סטריט ג'ורנל'.

המעבר לכרטיסי אשראי הגיע לאחר שמשרד האוצר האמריקאי ובנק הפדרל ריזרב של ניו יורק סגרו פרצה משפטית רחבה בסוף 2022, הפרצה סייעה לבצע עסקאות בינלאומיות באמצעות בנקים עיראקיים שלא פעלו נגד הלבנת הון.

רשתות ערביות
לוחם מיליציה | רשתות ערביות

פגמים במערכת העיראקית שנוסדה על ידי ארצות הברית במהלך הלחימה מול סדאם חוסיין כשהיה נשיא עיראק בשנות ה-2000, אפשרו לאיראן ולמיליציות שהיא תומכת בהן גישה למיליארדי דולרים במשך יותר מעשור. וכך עיראקיים שהיו קשרים למיליציות העבירו לאיראנים כספים. המשרד שהיה אמור לבדוק את ההונאה העיראקית, לא עשה כלום. עיראק ידועה בשחיתות אין סוף.

לאחר שהאמריקאים סגרו סופית את הפרצה הזו, המיליציות מצאו במהרה דרכים לנצל את מערכת התשלומים. החברות האמריקאיות תרמו להעברת הכספים על ידי חוזים עם שותפים עיראקים להנפקת כרטיסי מאסטרקארד וויזה לעיראקים, והציעו להם תמריצים כספיים להגדלת נפח העסקאות, החברות העיראקיות שלא נתונות תחת סנקציות, העבירו מזומנים רבים לאיראנים.

לאחר שמשרד האוצר האמריקאי קיבל הודעה על מעורבותן של קבוצות חמושות, נדרשו חודשים עד שחברות כרטיסי האשראי ריסנו משמעותית את העסקאות, שירדו משיאן אך נותרו בין כ-400 מיליון דולר ל-1.1 מיליארד דולר לחודש עד תחילת השנה.

בניסיון לשלוט בתשלומי כרטיסי אשראי, הבנק המרכזי של עיראק קבע לאחרונה תקרה של 300 מיליון דולר לחודש. לעיראק יש גם שער חליפין רשמי של הדולר וגם שער חליפין גבוה יותר, לא רשמי. משמעות הדבר היא שאדם יכול לקנות מזומן דרך כרטיסי אשראי ששולמו מראש בעיראק, למשוך את הכסף כדולרים במדינות אחרות במזרח התיכון בשער הרשמי של עיראק, ולאחר מכן להחזירו לעיראק כדי להמיר אותו בחזרה לדינר העיראקי בשער הלא רשמי. עלייה זו מייצרת רווחים שהגיעו עד 21%.

התוצאה הייתה עסק משגשג עבור המיליציות של עיראק בגיבוי איראני. כבר שני עשורים או יותר הן נמצאות תחת סנקציות אמריקאיות בגלל התקפות על כוחות אמריקאים בעיראק ובסוריה. גם מאסטרקארד וויזה הרוויחו, באמצעות גביית ריבית של 1% עד 1.4% על עסקאות חוצות גבולות או יותר בשווקים מסוימים בסיכון גבוה.

גורמים במשרד האוצר האמריקאי הודיעו לחברות כרטיסי האשראי בסתיו שעבר כי המיליציות העיראקיות רכשו כמויות עצומות של כרטיסי מאסטרקארד וויזה טעונים בכסף, העבירו את הכרטיסים לאיחוד האמירויות ולמדינות שכנות אחרות ומשכו את הכסף. לאחר מכן העבירו הקבוצות החמושות את המזומן בחזרה לעיראק, החליפו אותו בדינר והרוויחו מיליונים.

גורמים אמריקאים ועיראקים אמרו כי אזהרות לויזה ומאסטרקארד בנוגע לתפקידן של המיליציות לא זכו לתשומת לב במשך חודשים. גורמים אמריקאים ועיראקיים הוסיפו כי גורמים בבנק הפדרלי של ניו יורק ובמשרד האוצר החלו לבקש מויזה ומאסטרקארד להסביר את הזינוק בעסקאות ממאי 2023.

הם גם קיימו פגישות בנושא השוק העיראקי, בהן השתתפו גם גורמים מהבנק המרכזי של עיראק, בשנת 2024 ובתחילת השנה הנוכחית. חברות כרטיסי האשראי החלו לנקוט צעדים משמעותיים.

בימים האחרונים ביקש משרד האוצר העיראקי רשמית מהבנק המרכזי לחסום יותר מ-200,000 כרטיסי אשראי ששימשו אנשי מיליציה, עקב חששות מהונאה.

ה'וול סטריט ג'ורנל' דיווח, כי שליחים של המיליציות הבריחו את הכרטיסים לאיחוד האמירויות הערביות, טורקיה וירדן. שם הם משכו מזומן מכספומטים. עדי ראיה תיארו עיראקים שעמדו בתור יומם וליל בכספומטים בדובאי עם ערימות של כרטיסי מזומן ששולמו מראש, והכניסו אותם בזה אחר זה.

במקרה אחד, נעצרו יותר מ-25 עיראקים שנשאו כ-1,200 כרטיסי אשראי טעונים ביותר מ-5 מיליון דולר בשדות תעופה ובמעברי גבול עיראקיים. נוסע עיראקי נעצר בשדה התעופה בעיר נג'ף כש-300 כרטיסי אשראי מוסתרים בחפיסות סיגריות במזוודותיו. במקרה אחר, מספר איראנים ועיראקים נתפסו בעת שניסו להבריח כרטיסי מאסטרקארד לאיראן.

המיליציות הסתגלו למצבם, והחלו לשכנע סוחרים במדינות אחרות עם גישה לרשתות ויזה ומאסטרקארד לבצע עסקאות רכישה מזויפות בתמורה לשוחד.

וול סטריט ג'ורנל עיראק איראן ארצות הברית (ארה"ב) איחוד האמירויות

 צבע אדום

art