מיכאל שמש: בדיעבד, המשבר הקואליציוני של השבוע התברר כהסחת דעת מתוזמנת היטב. דרעי, שהיה שותף כמעט לכל ההתייעצויות סביב הנושא האיראני, לא היה מאפשר את הפלת ממשלה יממה לפני תקיפה כה דרמטית. נתניהו, מצידו, ניצל את ההזדמנות בסיוע האופוזיציה: החוק לפיזור הכנסת הופל, והתפטרות גולדקנופף היא כנראה נזק אגבי משתלם.
"הזדמנות שלא תחזור"? כך סחטו מאות אלפי שקלים ממשקיעים חרדים תמימים
עולם ההשקעות פותח בפנינו דלתות לצמיחה כלכלית והזדמנות להגיע לעתיד ויעדים פיננסיים שחלמנו עליהם. אולם בתוך הנוף המבטיח הזה מסתתרים גם מלכודות - ברשות לניירות ערך מזהים לאחרונה תרמיות והונאות בשוק ההון המכוונים כנגד ציבור חרדי המתמחים בניצול תקוות לגיטימיות ובהפיכת חלומות כלכליים לסיוט. איך תבחינו בין הזדמנות אמיתית לבין מלכודת, ואיך תשמרו על הכסף שלכם?

עולם השקעות ככלל ושוק ההון בפרט יכולים לספק מענה לאתגרים כלכליים שונים ולסייע בהגשמת חלומות שנראו פעם רחוקים מהישג. בין אם זה השקעה במניות, מיזמים מיוחדים או נדל"ן, ביכולתה של ההשקעה ליצור לנו "הון מתגלגל" שיוכל להבטיח לנו עתיד כלכלי.
אולם לצד ההזדמנויות הללו, טמונות גם סכנות שיכולות להרוס שנים של חיסכון ועמל. המציאות מראה כי יש מאות משפחות שחוו זאת על בשרם - מפנסיונרים ותיקים ועד צעירים שחסכו לעתיד, כולם חיפשו דרך להגדיל את הכסף ואת ההון שלהם ונקלעו לידיהם של דמויות שמנצלות את הציפיות הלגיטימיות הללו.
אובדן הכסף יכול לנבוע מדמויות שבכוונת זדון הונו את המשקיעים או שאלו יכולים להיות חברים ובני משפחה שכוונתם הייתה טובה אך הידע שלהם היה מוגבל. בין אם זה בזדון ובין אם זה בשגגה, המשותף לשניהם הוא שהייעוץ הקלוקל הוביל לאובדן כסף ועגמת נפש בקרב המשקיעים.

עו"ד שרה קנדלר, ראש מחלקת ביקורת ואכיפה ברשות לניירות ערך מציינת כי לאחרונה הם מזהים תופעה של גורמים המתחזים למומחי השקעות בארץ ובחו"ל, פרשנים וכתבים מהתקשורת הכלכלית, אנליסטים בכירים מבתי השקעות, בנקים ועוד. "אנחנו מצידנו מטילים קנסות, עיצומים ומפסיקים פעילויות של גורמים בשוק שאנו מאתרים שאינם פועלים בהתאם לכללים ולחוק, אך נדרשת ערנות יתרה והבנה של הציבור לאן לא להתקרב והיכן לא לשים את הכסף. השקעה בגופים או באמצעות יועצים שאינם תחת פיקוח, עלולה להעמיד את המשקיעים בפני סיכונים משמעותיים", אומרת קנדלר.
המתחזים פונים למשקיעים פוטנציאליים בעברית או באנגלית באמצעות מספרי טלפון בעלי קידומות מחו"ל, אך גם באמצעות מספרי טלפון מקומיים ככל הנראה בעלי מספרים "וירטואליים". אותם "מומחים" טוענים שיש להם מומחיות מיוחדת בשוק ההון, למשל טכניקות ו"טיפים" מעשיים לרבות שיטות לניתוח, ניטור, איתור ואבחון של מניות עם רמת דיוק גבוהה, ניתוח באמצעות שימוש בבינה מלאכותית (AI) ומאגרי מידע גדולים ("ביג דאטה").
חלק מהפרסומים כוללים, בין היתר, הבטחה לשתף מניות בעלות פוטנציאל עלייה, דוגמאות של עסקאות "מוצלחות" שהשיאו רווחים משמעותיים לאחר ש"נבחרו בקפידה" (תשואה של 80%), הצגה של רווחים על עסקאות ותשואות של 15% - 20% יומיות, והצגה של מחירי קניה ומכירה של מניות תוך הפקת רווחים גבוהים כתוצאה מאימוץ המלצות "המומחים".
עוד דוגמא לפעילות בעייתית המכוונת לציבור החרדי הופיעה בחודשים האחרונים. ישות בשם ''קאופמן & אונגר" הובילה קמפיין גיוס משקיעים בקרב הציבור החרדי באמצעות שלטי חוצות, בנייני מגורים, בעיתונות ובכנסים בקהילה, תוך מתן מצגים לרווחים אפשריים של עשרות אחוזים.
בעקבות פניית חברי 'הפורום להגנת הצרכן החרדי' לרשות לניירות ערך, פעלה הרשות במהירות, בדקה את פעילותם ודרשה מהם להפסיק מיידית את פעילות ופרסומי החברה, בעקבות מה שנראה כהפרת חוקי ניירות ערך.
מהמידע שיש לרשות לניירות ערך עולה כי אחד הדפוסים השכיחים של הפעילות היא שאותם "מומחים" מפנים את המתעניינים בהמלצותיהם לקבוצות ווטסאפ (או בפלטפורמה אחרת), שם דוחפים את המצטרפים לפעול במניות שונות, בעיקר כאלה הנסחרות בשוק האמריקאי.
בתחילת הפעילות המשקיעים עשויים לראות עלייה בשווי מניותיהם, ואולם אותם מתחזים, שככל הנראה מחזיקים בעצמם בניירות הערך המומלצים לפרק זמן מסוים, הם הגורמים לעליית השערים בעזרת הוראות קניה של המשקיעים שמקבלים מהם המלצות. לאחר עליית השערים המתחזים עלולים למכור את ניירות הערך תוך גריפת רווחים לכיסם כשבמקביל המשקיעים חווים ירידת שערים שגורמת להפסדים כבדים ואובדן כסף.

האותות שצריכים לעורר בכם חשש
אם כך, מה הם העקרונות והשאלות שיש לשאול לפני שאנחנו מפקידים את הכסף שלנו להשקעה? כאשר מישהו מציע לכם להשקיע, חשוב לערוך בדיקה יסודית שמתחילה בארבעה ממדים עיקריים:
מיהו האדם שמציע לכם להשקיע? בין אם זה סוכן ביטוח, יועץ השקעות או סתם קרוב משפחה אל תתביישו לברר מה הרקע מקצועי של מי שמייעץ לכם, ותוודאו שיש ברשותו רישיון מתאים. הרשות לניירות ערך מקיימת מאגר מידע ציבורי שניתן לבדוק בו, אך בדקו גם באופן עצמאי ברשת על השם שלו.
מה בדיוק מוצע לכם? אם אתם לא מבינים משהו לעומק, זה אומר שאתם לא מוכנים להשקיע בו. נסו להסביר למישהו קרוב את מה שהוצע לכם. אם אתם מתקשים - זה סימן שהפרטים לא ברורים מספיק ועליכם לעשות עוד שיעורי בית.
מדוע דווקא אתם? השקעות מורכבות בדרך כלל מתאימות לגורמים מוסדיים או אנשים עם ניסיון רב. אם פנו אליכם באופן ישיר ללא קשר קודם - זה יכול להצביע על בעיה.
איפה המלכודת? בעולם ההשקעות, תשואה גבוהה מלווה בסיכון גבוה, וכך גם טווחי הזמן - לרוב תשואה גבוהה מגיעה לאחר תקופת זמן ממושכת. אם מישהו מבטיח לכם רווחים חריגים בלי לדבר על הסיכונים – זה באפשרות גבוהה הונאה. אם מישהו לוחץ עליכם להשקיע באופן מיידי כי התשואה היא מיידית או כי זאת "הזדמנות שלא תחזור" זה דגל אדום בוהק.

צעדים מעשיים להגנה עצמית
הדרך הטובה ביותר להגן על עצמכם היא באמצעות ביקורתיות ובדיקות יסודיות. בדקו תמיד האם יש רישיון מתאים, עיינו בדוחות כספיים של החברה, ותמיד קחו זמן לחשוב לפני שתחתמו על משהו. זכרו שאף השקעה לגיטימית לא תבטיח לכם רווחים מבלי לדבר על הסיכונים. השקעות טובות מתבססות על הבנה עמוקה, זמן ודיוק ולא על הבטחות לתשואות גבוהות ולחץ להחליט מהר.
רבים מתפתים להשקיע כשהם רואים מכרים או שכנים שלכאורה מרוויחים. זה מובן, אבל זה גם המקום שבו הונאות הפירמידה מתרבות. חשוב לזכור שההצלחה הכלכלית האמיתית מתבססת על הבנה, לא על חיקוי. מלבד הבנה של פלטפורמת ההשקעה, כשאנחנו באים להשקיע אנחנו צריכים לעשות עם עצמנו בירור מה הצרכים והמטרות הפיננסיות שלנו. האם אנחנו רוצים להשקיע לטווח רחוק או לטווח קרוב? לטווחי הזמן והמטרות שלנו יש השלכה על אופן ההשקעה שלנו ולכן צורת ההשקעה של החבר שלנו לא בהכרח נכונה לנו.
המסר הכי חשוב הוא פשוט: אם משהו נשמע טוב מדי כדי להיות אמיתי, כנראה שזה לא אמיתי. כשאתם מרגישים לחץ, עמימות או הבטחות מופרזות זה הזמן לנשום עמוק, לקחת הפסקה ולהתייעץ עם מומחה בעל רישיון שאין לו אינטרס כלכלי בהחלטה שלכם, כזה שלא ירוויח יותר או פחות בהתאם להחלטה היכן תשקיעו את כספכם, אלא ירוויח רק תמורת הייעוץ המקצועי שהוא מעניק לכם וזאת אחרי שהוא למד לעומק והציג בפניכם את האפשרויות, בדומה לכל נותן שירות.