מיכאל שמש: בדיעבד, המשבר הקואליציוני של השבוע התברר כהסחת דעת מתוזמנת היטב. דרעי, שהיה שותף כמעט לכל ההתייעצויות סביב הנושא האיראני, לא היה מאפשר את הפלת ממשלה יממה לפני תקיפה כה דרמטית. נתניהו, מצידו, ניצל את ההזדמנות בסיוע האופוזיציה: החוק לפיזור הכנסת הופל, והתפטרות גולדקנופף היא כנראה נזק אגבי משתלם.
מיארה אסרה על נתניהו למנות ראש שב"כ, בג"ץ דורש ממנה להסביר
השופט נעם סולברג דורש מהיועצת המשפטית לממשלה להגיב לעתירות נגד חוות דעת, שאסרה על ראש הממשלה נתניהו למנות ראש שב"כ

שופט בית המשפט העליון, נעם סולברג, הורה ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, להגיב עד ל-16 ביוני (יום אחרי פרישת רונן בר), לעתירה המבקשת לפסול את חוות הדעת שלה, שאסרה על ראש הממשלה נתניהו למנות את ראש השב"כ הבא.
כזכור, מיארה קבעה כי ראש הממשלה יאלץ להעביר לשר אחר את הסמכות למנות את ראש השב"כ, משום שלטענתה הוא מצוי בניגוד עניינים בשל חקירות אנשי לשכתו.
בחוות הדעת ששלחה לנתניהו, הציבה מיארה שורה ארוכה של דרישות חסרות תקדים, שיבטיחו את נקיות המינוי החדש, לאחר שלדבריה המינוי הנוכחי, שנעשה בניגוד להנחייתה, זוהם לחלוטין.
היועמ"שית קבעה בנוסף כי יהיה קשה למנות את האלוף דוד זיני, לאחר שהממשלה כולה כבר הצהירה היום על תמיכה במינויו ומשם כך "קיים חשש ממשי וכבד שהשר יציע לממשלה את המועמד שראש הממשלה חפץ במינויו, ללא הפעלת שיקול דעת מינהלי כנדרש".
היא ציינה כי "הקשיים באפשרות למנות את זיני התעצמו מאוד נוכח הצהרת הממשלה וספק אם ניתן יהיה לרפא את הפגמים המצטברים הללו".
היועמ"שית אמרה אז כי אם השר שיוסמך למנות את ראש השב"כ - יבקש בכל זאת לראיין את האלוף זיני לתפקיד, הייעוץ המשפטי לממשלה "יגבש עמדה עמדה ביחס לעצם שקילת מועמדותו במצב הדברים שנוצר". כלומר, הייעוץ המשפטי יכריע האם ניתן למנות אותו.
בנוסף, כתבה מיארה, כי יש חשש שעצם העברת הסמכות לשר אחר לא תספיק כדי "להתגבר על הפגמים הכבדים שכבר דבקו בהליך".
לאור זאת, היא קבעה בין היתר כי על תהליך בחירת המועמד להתקיים מראשיתו, "ללא דעה קדומה המבוססת על ההליך הפגום שניהל ראש הממשלה".
לפי קביעת היועמ"שית, השר המיועד ידרש לקבוע בעצמו את זהותם של המועמדים שאותם יראיין לתפקיד וההליך ילווה על ידי הייעוץ המשפטי לממשלה, עד כדי כך שהראיונות למועמדים לתפקיד "יתועדו באופן מדויק על ידי גורם משפטי".
בנוסף, השר יצטרך לנמק את החלטתו בדבר המועמד אשר יציע להביא לאישור הממשלה ולאחר מכן כלל הנתונים הרלוונטיים למינוי ובכללם תיעודי הראיונות ונימוקי השר - יוצגו בפני הוועדה המייעצת למינוי בכירים, שתידרש "לקיים בחינה דקדקנית של טוהר המידות במינוי". לדברי מיארה: "נדרשת בדיקה קפדנית של בדיקת טוהר המידות במובנו הרחב - בשים לב לזיהום הקשה שנגרם להליך שנערך עד כה".