עמית סגל: סעודיה מגנה פומבית את התקיפות הישראליות באיראן. מאחורי הקלעים סביר להניח שהם מרוצים מאוד מהעובדה שישראל עושה להם את העבודה.
דור המגפה: כך נראים היום הילדים של עידן הקורונה
הילדים שנולדו וגדלו בזמן הקורונה מראים סימנים ברורים של עיכוב חברתי, רגשי וקוגניטיבי. מחקרים מזהירים: הנזק יתבטא גם באובדן הכנסות אדיר בעתיד

מורות לגיל הרך מזהות את זה מיד – הילדים של 2025 הם אחרים. הם קופצניים פחות, מהססים בטיפוס, רגישים לרעש ומתעייפים מהר. "הרבה מהם לא מצליחים לקפוץ על שתי רגליים", מספרת רבקה אנדרווד, גננת מקליפורניה ל-BBC. "כשהם היו תינוקות – העולם היה סגור".
ואכן, מאז סגרי הקורונה ב־2020, מדענים מזהירים: ההשלכות של הבידוד על דור הילדים שנולד בעיצומו של המגפה – עשויות ללוות אותנו עוד עשורים קדימה. מחקרים כבר מראים: ילדים מתקשים בתפקודים בסיסיים, בהבנה חברתית, בתקשורת וביכולות קוגניטיביות. ומעבר למחיר האישי – עלול להיות לכך גם מחיר כלכלי כבד.
באנגליה, מחקר שנקרא Bicycle עוקב אחרי מאות ילדים שנולדו במהלך הסגרים. החוקרים גילו שלילדים בני ארבע שנולדו בעיצומו של הסגר יש אוצר מילים מצומצם יותר, ויכולת שליטה עצמית מופחתת. הסיבה, לפי החוקרים: חוסר גירויים חברתיים מגיל אפס. "הם לא ראו מספיק פנים, לא שמעו קולות מגוונים", מסבירה החוקרת ניקולה בוטינג.

ולא מדובר רק בגיל הרך. יותר מ־1.6 מיליארד תלמידים חוו הפרעה בלימודים בתקופת הקורונה. תוצאות המבחנים הבינלאומיים מצביעות על ירידה של 14% בהישגים במתמטיקה – שווה ערך לאובדן של שבעה חודשי לימוד. במדינות רבות – הפערים בין תלמידים עניים לעשירים רק הלכו והעמיקו.
המשמעות הכלכלית מטרידה: לפי הערכות, תלמידי הקורונה עלולים להפסיד עשרות אלפי דולרים מהכנסתם העתידית. בארה"ב בלבד מדובר בהפסד שנתי של עד 188 מיליארד דולר.
על פי הדיווח ב-BBC, הקורונה הובילה גם לעלייה בהשמנה בקרב ילדים – תופעה שצפויה להכביד על מערכות הבריאות בעשורים הקרובים. לפי הערכות, רק בבריטניה נוספו 56 אלף ילדים שמוגדרים כבעלי עודף משקל – עם עלות עתידית של 8.7 מיליארד ליש"ט למערכת הבריאות.
אך באופן מפתיע, מחקר בארה"ב מצא עלייה ברמת הבשלות הרגשית של ילדים בתקופת הקורונה. ההסבר האפשרי: חשיפה לאירועים קשים ולשיח על מוות, חולי ואי־ודאות – שיצרו התבגרות רגשית מואצת.
ובכל זאת, מדענים מזהירים: אם לא יושקעו משאבים לאומיים – ההידרדרות תמשיך. "הגרפים ברורים – והם לא יעלו מעצמם", אומרת החוקרת ג'ודית פריגו. "הגיע הזמן לפעול".