מבזקים מבזקים +
תל אביב 23°c
באר שבע 22°c
חיפה 20°c
ירושלים 23°c
בית שמש 23°c
בני ברק 23°c
אשדוד 23°c
ט"ו כסלו התשפ"ו | 05.12.2025
תל אביב 23°c
באר שבע 22°c
חיפה 20°c
ירושלים 23°c
בית שמש 23°c
בני ברק 23°c
אשדוד 23°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

אפילו טראמפ לא מאמין בפצצה: פורדו אולי דורש נשק גרעיני

לפי הגרדיאן הבריטי, נשיא ארה"ב נמנע מלאשר תקיפה באיראן – בשל ספקות ביעילות הפצצה האמריקאית החזקה ביותר

אפילו טראמפ לא מאמין בפצצה: פורדו אולי דורש נשק גרעיני
דונלד טראמפ צילום: Liri Agami/Flash90

העיתון הבריטי "הגרדיאן" חושף פרטים חדשים ומסקרנים מאחורי הקלעים של דיוני הממשל האמריקאי, בנוגע לאפשרות שארה"ב תצטרף צבאית למבצע נגד תוכנית הגרעין האיראנית. לפי הדיווח, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הבהיר לגורמים ביטחוניים כי לא יורה על תקיפה בפורדו – מתקן ההעשרה התת־קרקעי הקשה ביותר להשמדה – אלא אם תובטח הצלחה מלאה של פצצות GBU-57 המכונות "מפצחות בונקרים".

מדובר בפצצות במשקל 13 טונות כל אחת, שנועדו לפגוע במטרות תת־קרקעיות קשות במיוחד. על פי הדיווח, טראמפ קיבל תדרוך לפיו התקיפה עשויה לפגוע בפורדו – אך לא שוכנע לחלוטין. המקורות מציינים כי הוא ממתין לראות האם עצם האיום במעורבות אמריקאית יביא את איראן חזרה לשולחן המו"מ, לפני שיקבל החלטה.

שני גורמים ביטחוניים אמרו לעיתון כי כבר מתחילת כהונתו של טראמפ קיימת מחלוקת בפנטגון לגבי היכולת של הפצצות הללו לחדור לעומק של פורדו – שנבנה בעומק של כ-90 מטר מתחת לפני הקרקע ומוגן היטב. לפי אותו תדרוך, ייתכן שרק נשק גרעיני טקטי – ולא פצצה קונבנציונלית – יוכל להשמיד את המתקן לחלוטין, אך תרחיש זה לא הוצג כלל בפני טראמפ ולא נשקל ברצינות.

עוד עולה מהפרסום כי אפילו תקיפה נרחבת עם מספר פצצות GBU-57 תגרום, ככל הנראה, רק לקריסת מנהרות ולקבירת המתקן תחת הריסות – ולא להשמדה מלאה. תת־מנהל לשעבר בסוכנות להפחתת איומים ביטחוניים (DTRA), רנדי מאנר, טען כי פורדו יוכל להיבנות מחדש תוך חודשים. "זה אולי יעכב את התוכנית בשישה חודשים עד שנה. זה נשמע טוב בטלוויזיה, אבל לא במציאות", אמר.

ישראל, על פי הדיווח, ניסתה בעבר לגבש חלופות עצמאיות להשמדת פורדו – כולל אפשרות של חדירת כוחות קומנדו או תקיפה משולבת – אך לפי מקורות המעורים בנושא, האפשרויות הללו נדחו על ידי טראמפ.

הקושי האמריקאי נובע גם ממגבלות טכנולוגיות: הפצצות המדוברות נישאות רק במפציץ B-2, שזקוק לעליונות אווירית ולשיבוש מדויק של כלל מערכות השיבוש והגילוי האיראניות. גם אם ישראל מחזיקה בשלב זה בעליונות אווירית מעל איראן, תקיפה בפורדו מחייבת תנאים טכנולוגיים מדויקים ביותר, שלא ניתן להבטיחם.

המתקן בפורדו, שבנייתו נחשפה לפני למעלה מעשור, נחשב ליעד הקשה ביותר לתקיפה במסגרת תוכנית הגרעין של איראן. לפי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, הועשר בו אורניום לרמה של 83.7% – קרוב מאוד לרף הצבאי. היכולת לפרוץ לגרעין צבאי – מבלי שייעצר – תלויה בין היתר בניטרולו של המתקן הזה.

בינתיים, טראמפ שומר את הקלף קרוב לחזה. הוא אינו פוסל פעולה – אך גם לא ממהר לאשר אותה. וייתכן שבלב לבו של המשבר, הממשל האמריקאי מתחיל להבין: גם לארה"ב – אין פתרונות קסם לפורדו.

פורדו דונלד טראמפ ארצות הברית (ארה"ב) מבצע עם כלביא איראן

 צבע אדום

art