אסף רוזנצוייג: ממשל טראמפ פרסם את מסמך אסטרטגיית הביטחון הלאומי השנתי שלו. בין השאר קובע המסמך כי המזרח התיכון כבר אינו מהווה את ליבת אסטרטגיית הביטחון של ארה"ב, בין השאר בשל הדומיננטיות האנרגטית של ארה"ב והתקדמות תהליך השלום באזור
במקום להגן: ככה הממ"ד יכול להפוך למלכודת מוות מסוכנת
בעת שהייה במרחב המוגן, במיוחד במקומות עבודה, קיימים סיכונים בטיחותיים חמורים שאינם קשורים רק לאיומים חיצוניים. עומס חשמלי, חוסר אוורור ושימוש לא בטיחותי בציוד עלולים להוביל לשריפות, התחשמלות וחנק | הסכנות במרחב המוגן וכיצד למנוע אותן
המוסד לבטיחות ולגהות מתריע: גם בעורף – ובמיוחד במקום העבודה – יש להיערך נכון לשהייה בטוחה במרחב המוגן
בעיצומו של מבצע "עם כלביא" ולאור היערכות לקראת חזרה מדורגת לשגרת חרום, מתוכננים עובדים רבים לחזור לשגרת עבודה חלקית במשרדים, במפעלים ובאתרי עבודה ברחבי הארץ. עם זאת, האיום הביטחוני נמשך – והמשמעות היא שמרחבים מוגנים מוסדיים ממשיכים לשמש פתרון מידי לשהייה ממושכת בעת אזעקות.
במוסד לבטיחות ולגהות (המוס"ל) מזכירים: מרחבים מוגנים אמנם מגנים מפני מתקפות, אך עלולים להסתיר בתוכם סיכונים בטיחותיים חמורים – ובראשם, סיכוני חשמל, עומס חום, חנק ואף סכנת שריפה.
ממ"דים, ממ"קים, ממ"מים ומקלטים, וחניונים תת-קרקעיים – אלו הפכו בשבועות האחרונים לחלק משגרת היום של עובדים רבים, במיוחד במוסדות ציבור, בתי חולים, מתקנים תעשייתיים ומשרדי ממשלה. אך ככל שהשהייה מתארכת – כך גוברת הסבירות לשימוש לא מבוקר באמצעים חשמליים ובציוד נוסף, שבלעדיהם מאתגר לשרוד לאורך זמן במתחם סגור.
"מקומות עבודה מאפשרים לעובדים להביא עימם מהמשרד מטענים, או מאווררים שולחניים ולעיתים גם קומקומים ומפצלים", אומר ד"ר מיקי וינקלר, מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגהות. "השילוב בין תשתית חשמלית לא מותאמת, חוסר אוורור, עומס חום ולחץ מנטלי – עלול להוביל לאירוע בטיחותי תוך דקות".
הנחיות בטיחות קריטיות לשהייה בטוחה
במוס"ל מזהירים מפני שורה של תקלות שמקורן בהיערכות לקויה במרחב המוגן:
- עומס חשמלי – יש להימנע מחיבור מספר מכשירים הצורכים הספק גבוהה לאותו שקע.
- מפצלים וחיבורים מאולתרים – אלו מהווים סכנה של ממש. יש להשתמש רק בציוד תקני ותקין.
- אין לטעון במרחב מוגן סוללות אופניים או קורקינט חשמלי, אין להניח כבלים תחת שטיחים או דלתות העלולה לגרום להתחממות והתלקחות.
- מכשולים בדרכי המילוט - כל חפץ או פריט המהווה מכשול בדרך אל דלת היציאה עלול לסכן חיים בשעת חירום.
- חוסר באוורור - חשוב להבטיח אוורור מספק, במיוחד בחדרים נטולי חלונות.
בנוסף, יש לוודא נגישות קבועה למי שתייה, תאורה חירום תקינה, מטף כשיר ונגיש לשימוש, וגישה בטוחה ללוח החשמל. ציוד תקול, חוטים חשופים, סימני חריכה או ריח שרוף – כל אלה דורשים הפסקה מיידית של השימוש ודיווח לגורם מוסמך.
ומה עם מכונת האספרסו?
"ברור לנו ששהייה ממושכת יוצרת צורך מסוים לשמור על שגרה, כולל הכנת קפה או חימום מזון", אומר ד"ר וינקלר. "אבל צריך להבין – מכשיר חימום יכול להוות סכנה בפעולה במקום סגור וצפוף. מה שנראה כ'פריבילגיה קטנה' עלול להיות מקור לסכנה גדולה".
ד"ר וינקלר מסכם: "מרחב מוגן נועד להגן אך יכול ברגע אחד לפגוע כאשר מתבצעת פעילות מסוכנת, לא מקצועית ולא בטיחותית. כדי שהמרחב המוגן ישמור ויגן עלינו אנו חייבים להכיר את הסיכונים ולפעול בכל רגע למזער ולנהל אותם, זו אחריות של כולנו".
