מבזקים מבזקים +
תל אביב 28°c
באר שבע 25°c
חיפה 23°c
ירושלים 28°c
בית שמש 28°c
בני ברק 28°c
אשדוד 28°c
ט"ו כסלו התשפ"ו | 05.12.2025
תל אביב 28°c
באר שבע 25°c
חיפה 23°c
ירושלים 28°c
בית שמש 28°c
בני ברק 28°c
אשדוד 28°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

איראן בוערת מבפנים: מעצרים, הוצאות להורג ופחד ברחובות

מאז הפסקת האש עם ישראל, המשטר האיראני מפעיל דיכוי פנימי חסר תקדים. שבע מאות וחמישה אזרחים נעצרו, שלושה מהם הוצאו להורג, והרחובות בכורדיסטן מלאים מחסומים, חיפושים ובדיקות טלפונים

איראן בוערת מבפנים: מעצרים, הוצאות להורג ופחד ברחובות
בניין מגורים בטהרן לאחר תקיפה ישראלית צילום: סוכנות תסנים

בעוד מדינות העולם מתמקדות בשאלת היציבות שלאחר ההפסקה בין ישראל לאיראן, בטהרן מתנהלת מערכה מסוג אחר. הרשויות מפנות את כל כוחן פנימה ומנסות לבלום כל סימן להתקוממות.

מאז תחילת גל התקיפות הישראליות בשלושה עשר ביוני, נרשמה נוכחות ביטחונית מתגברת ברחובות איראן. כוחות משמרות המהפכה והבסיג' הוצבו בערים רבות, הוקמו מחסומים מאולתרים ונערכו חיפושים אקראיים במסמכים ובטלפונים של אזרחים.

במוקד הפעולה עומדים בעיקר המחוזות הכורדיים והבלוצ'יים, שנחשבים כבר שנים אזורים נפיצים מבחינה פוליטית. לפי עדויות שפורסמו ברויטרס, המשטר רואה במצב הביטחוני החדש הזדמנות לבלום מראש אפשרות של הפגנות המוניות.

פעיל זכויות אדם מטהרן, שנעצר בעבר, אמר לרויטרס כי בימים האחרונים הוא נתקל בגל חדש של מעצרים. לדבריו, הוא מכיר עשרות אנשים שנעצרו, נחקרו או קיבלו אזהרה ברורה מהרשויות שלא להביע התנגדות בכל דרך, גם לא ברשתות החברתיות. "כולנו זהירים מאוד עכשיו", הוסיף. "מספיק שתעלה פוסט כדי שתיעלם".

סוכנות תסנים
תמרון ענק של 110,000 אנשי בסיג' בכיכר בטהראן | סוכנות תסנים

לפי דיווח של ארגון זכויות האדם HRNA, לפחות שבע מאות וחמישה בני אדם נעצרו באיראן מאז פרוץ המלחמה. חלקם נאשמו בריגול לטובת ישראל, אחרים בחתרנות פוליטית. שלושה מתוכם הוצאו להורג אמש בעיר אורומיה, סמוך לגבול עם טורקיה. לפי הדיווחים, כולם היו בני המיעוט הכורדי.

ארגוני אופוזיציה הפועלים מהגלות, בהם מפלגת החיים החופשיים של כורדיסטן ומפלגת קומאלה, מדווחים על מהלכים צבאיים חריגים באזורים הכורדיים. לדבריהם, משמרות המהפכה השתלטו על בתי ספר, פשטו על אזורים תעשייתיים, חסמו כבישים והעבירו כוחות צבא לערים סננדג' וקרמאנשאה.

חבר במפלגת PJAK, שכינה את עצמו פאטמה אחמד, טען כי יותר מחמש מאות חברי אופוזיציה נעצרו מאז תחילת גל התקיפות. הוא סיפר כי בחלק מהמקומות מתבצעים חיפושים מבית לבית, ובמהלכם נתפסים טלפונים ניידים ומסמכים אישיים של תושבים.

<blat>shutterstock</blat>
איראן | <blat>shutterstock</blat>

מקורות ביטחוניים באיראן, שהתראיינו בעילום שם, אישרו לסוכנות הידיעות כי מאות נעצרו בשבועות האחרונים. לדבריהם, הרשויות מתמקדות כעת בעיקר באיום הפנימי, ולא במאבק החיצוני מול ישראל. בין המטרות הבולטות נמצאים סוכנים חשודים שפועלים בשירות מדינות זרות, פעילים בדלניים ממיעוטים אתניים ותומכים בארגון מוג'אהדין העממי.

למרות תחושת הזעם שגוברת בקרב הציבור באיראן, במיוחד לאחר הפגיעה באתרי גרעין ובמפקדות של משמרות המהפכה, לא נרשמו עד כה מחאות רחבות. עם זאת, בכירים במערכת הביטחון הבהירו כי מבחינתם זה רק עניין של זמן. "אם תתפרץ מחאה", אמר אחד מהם, "היא לא תגיע מבחוץ אלא תתחיל מבפנים".

איראן מבצע עם כלביא כורדים

 צבע אדום

art