מבזקים מבזקים +
תל אביב 28°c
באר שבע 25°c
חיפה 23°c
ירושלים 28°c
בית שמש 28°c
בני ברק 28°c
אשדוד 28°c
ט"ו כסלו התשפ"ו | 05.12.2025
תל אביב 28°c
באר שבע 25°c
חיפה 23°c
ירושלים 28°c
בית שמש 28°c
בני ברק 28°c
אשדוד 28°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

שווייץ שוקלת לבטל את עסקת המל"טים עם אלביט - זו הסיבה

לאחר עיכובים ותקלות, עסקת הענק בין החברה הישראלית למשרד ההגנה השוויצרי עומדת בפני סכנת ביטול • העסקה נחתמה לפני עשור ועדיין לא סופקה במלואה • השוויצרים התאכזבו מהתנהלות הפרויקט

שווייץ שוקלת לבטל את עסקת המל"טים עם אלביט - זו הסיבה
אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

לאחר שנים של עיכובים רבים ותלונות על בעיות טכניות, שוויץ שוקלת לבטל את עסקת הענק עם חברת אלביט. כך מדווחים העיתון השוויצרי NZZ ותאגיד השידור השוויצרי SRF.

העסקה נחתמה לפני עשור וכוללת אספקת שישה מל"טים מתקדמים מדגם הרמס 900 סטארליינר בהיקף של 380 מיליון דולר. אם אכן תבוטל, זו תהיה מכה לא פשוטה לתדמית של אלביט.

"הובטח לגבי המל"ט הזה יותר ממה שהוא יוכל לספק. משרד ההגנה השוויצרי שוקל כעת לבטל את העסקה", נכתב בדיווח. "הבעיות הטכניות כל כך רציניות. כלי הטיס יצטרכו ליווי של מסוקים או כלי טיס אחרים כדי למנוע התנגשות באוויר", דיווח העיתון.

לפי הדיווח בווינט, באלביט הבטיחו בזמנו לשוויצרים כי המל"ט המתקדם יוכל לטוס בנתיב הטיס האזרחי בצורה אוטונומית וידע להשתלב בנתיבי הטיס האלה ללא סכנת התנגשות. אלא שכבר לפני כמה חודשים עלו תהיות באשר ליכולת הזו, ובטלוויזיה השוויצרית פרסמו תחקיר לפיו המל"ט מתקשה עם הטופוגרפיה השוויצרית באזורים ההרריים וגם לא יודע לזהות להקות של ציפורים במהלך הטיסה. 

לפי הדיווח, השוויצרים התאכזבו מהתנהלות הפרויקט, מהקושי של אלביט לספק פתרונות, ובעיקר מהעיכובים באספקת הטכנולוגיה המשודרגת. במקור אלביט התחייבה לספק את כלי הטיס כבר ב-2019, אך תקלות בפיתוח של מערכות בקרת הטיסה והחיישנים, לצד התרסקות של אחד המל"טים במהלך ניסוי, הובילו לעיכובים חוזרים. עד כה סופקו לשווייצרים רק ארבעה מתוך ששת המל"טים, והאספקה המלאה צפויה להסתיים רק ב-2029, עשור לאחר המועד המקורי. 

לפי הדיווח ב-NZZ, "שר ההגנה מרטין פפסיטר מתכוון להחליט עד סוף הקיץ אם להמשיך עם הפרויקט, לקצץ אותו או לבטל אותו לגמרי. במשך זמן רב ביטול הפרויקט נחשב לטאבו, למשהו בלתי מתקבל על הדעת. זה כבר לא המצב - הסבלנות והאמון בין הצדדים נגמרו". 

ביטול העסקה יעלה לשוויץ 380 מיליון דולר - הסכום שכבר הושקעו בפרויקט - אך משרד ההגנה השוויצרי ישקול לתבוע מאלביט פיצויים. 

בימים האחרונים התקיימה פגישה "קרירה" בקפריסין בין הממונה על ההתחמשות במשרד ההגנה השוויצרי, אורס לוהר, והנהלת אלביט. כך דיווח תאגיד השידור השוויצרי SRF. לוהר אף אישר את הפגישה ואמר כי "שוב אלביט לא עמדה בלוח הזמנים. בספטמבר האחרון הישראלים היו אמורים לספק את טכנולוגיית הנחיתה האוטונומית וזה לא קרה. נתנו להם יעדים חדשים, בינואר ובסוף יוני השנה, וגם זה לא קרה", לדבריו, במשך זמן רב הוא התנגד לביטול העסקה, "אבל הגענו לנקודה שבה חייבים לשאול אם הגענו לקש ששבר את גב הגמל. נשקול אם אנחנו מוכנים לקבל פשרה ולוותר על חלק מיכולות המל"ט, אבל זה יהיה תלוי מה תהיה העלות של זה".

במסדרונות הפוליטיים בשוויץ הפרשה הפכה לנושא מרכזי. חלק מהפוליטיקאים תומכים בניסיון לשמר את הפרויקט עד כמה שאפשר, גם אם בצורה מוגבלת, כל עוד העלויות יצדיקו זאת. מנגד אחרים טוענים כי יש לבטל את העסקה ולחפש אלטרנטיבות קטנות וזולות יותר.

שוויץ מל"טים אלביט מערכות

 צבע אדום

art