עמית סגל: זמיר החליט אתמול לקדם את גיטלמן, מראשי תנועת אחים לנשק, שהיה חלק ממהלך הסרבנות והודיע ש״לא ישרת בדיקטטורה״. גיטלמן אמור להיות תת אלוף במפקדת זרוע היבשה.
"הפקק הצהוב" בסכנה: קוקה קולה עם סוכר קנים מאיימת על ה'מסורת' של פסח
ענקית המשקאות תשיק בארה״ב גרסה קבועה עם סוכר קנים – בדיוק כמו מהדורת חג הפסח הכשרה. המהלך מעורר דאגה בקרב שומרי מסורת: האם תיעלם הקולה "הטהורה" עם הפקק הצהוב שכבשה את הבתים החרדיים והדתיים?
קוקה קולה אישרה באופן רשמי כי בקרוב תושק בארצות הברית גרסה חדשה של המשקה האיקוני, מומתקת בסוכר קנים אמיתי. המהלך מגיע ימים ספורים אחרי שהנשיא דונלד טראמפ שיתף פוסט נלהב ב-Truth Social, וטען ששכנע את החברה להחליף את סירופ התירס עתיר הפרוקטוז שמלווה את המשקה כבר יותר מארבעה עשורים. "זה יהיה צעד מצוין מצידם – תראו, זה פשוט טוב יותר!", כתב הנשיא. כך דווח ב-Ynet.
אבל לפני שנתחיל להתסיס, נבהיר כי לא מדובר בביטול של הנוסחה המוכרת: קוקה קולה אינה נפרדת מסירופ התירס, אלא מוסיפה לשוק גרסה נוספת – עם סוכר קנים. "זו אסטרטגיית 'גם וגם', לא 'או או'", הסביר מנכ"ל החברה ג'יימס קווינסי למשקיעים המודאגים. "נמשיך להשתמש בהרבה מהסירופ שאנחנו משתמשים בו היום". כלומר, מי שציפה למהפכה תזונתית יצטרך להתאזר בסבלנות – אם בכלל. החברה מתכוונת להשיק את הגרסה החדשה בסתיו הקרוב. שם רשמי, מחיר או עיצוב טרם נחשפו, אך הכיוון ברור: פרימיום. "אנחנו רוצים להרחיב את מגוון האפשרויות ולהתאים להעדפות הצרכנים", אמר קווינסי. במילים אחרות, זהו ניסיון למשוך קהל שמחפש תווית של "טבעי יותר" – ואולי גם למי שנשבה בקסם הנוסטלגיה.
המהלך נשמע פחות דרמטי לאוזניים ישראליות. כאן – מטעמי כשרות וכלכלה – קוקה קולה מיוצרת כבר שנים עם סוכרוז רגיל, אבל כזה שמקורו בעיקר בסלק סוכר, לא בקני סוכר. עבורנו בישראל גרסת ה"סוכר קנים" שמושקת עכשיו היא למעשה שינוי חומר הגלם, לא שינוי בהרכב הכימי: סוכרוז נשאר סוכרוז, בין אם מקורו בסלק או בקנה. אבל בארה״ב חובבת הפרוקטוז מדובר בשינוי משמעותי: מהלך לוגיסטי יקר, תדמיתי – וגם פוליטי.
בארה"ב כמעט כל קולה מכילה כיום סירופ תירס עתיר פרוקטוז – ממתיק זול שהחליף את הסוכר בשנות ה־80 כדי לחסוך בעלויות. מדיניות סובסידיות הפכה את התירס לגידול המרכזי בתעשיית המזון, בעוד שהסוכר נותר יקר בשל מכסי יבוא והגבלות ייצור. מאז שנות ה־70 זוכה התירס לתמריצים ממשלתיים, מה שהוביל לשטחים עצומים של שדות באיווה ולשימוש נרחב בו כמקור לאתנול, מזון לבעלי חיים וסירופ ממותק. כיום, ק"ג סוכר לבן עולה פי שלושה ממקבילו התירסי – והמעבר חזרה לסוכר טבעי ידרוש מהפכה חקלאית וכלכלית כוללת. גם קוקה קולה מבהירה: זה פשוט לא ריאלי כרגע.
עם זאת, גרסה עם ״סוכר אמיתי״ אינה רעיון חדש. בקבוקי "קולה מקסיקנית", שמיוצרים אצל השכנה עם סוכר קנים ונמכרים בארה"ב בבקבוקי זכוכית, זכו למעמד כמעט מיתי בקרב חובבי נוסטלגיה קולינרית. וגם מדי פסח, קוקה קולה מייצרת מהדורה מוגבלת כשרה לחג עם סוכר קנים במקום תירס. כדי להקל על זיהוי מלאי הכשל״פ, סימנה החברה את הבקבוקים בפקקים צהובים – פתרון פונקציונלי שהפך לאייקון עונתי ולמוצר לוהט על מדפי הסופרים באזורים עם ריכוזים גבוהים של יהודים. כך דיווח דניאל אדלסון ב-Ynet.
באופן די סוריאליסטי, גרסת סוכר הקנים החדשה עלולה לחסל מסורת יהודית שלמה: המצוד השנתי אחר "הפקק הצהוב". במשך עשורים, עבור מאות אלפי משפחות שומרות כשרות לפי המסורת האשכנזית, זו הייתה הקולה ״הטהורה" לחג. לא רק דתיים נהרו אחריה; גם חובבי הטעם המקורי, ה"נקי יותר", חיפשו את הבקבוקים הללו באובססיביות, לעיתים במחירים מופקעים בשווקים מקוונים. סרטוני "צידי פקקים" כאלה בטיקטוק גורפים מאות אלפי צפיות.
