אסף רוזנצוייג: ממשל טראמפ פרסם את מסמך אסטרטגיית הביטחון הלאומי השנתי שלו. בין השאר קובע המסמך כי המזרח התיכון כבר אינו מהווה את ליבת אסטרטגיית הביטחון של ארה"ב, בין השאר בשל הדומיננטיות האנרגטית של ארה"ב והתקדמות תהליך השלום באזור
סופו של יוניפי"ל? סער בפנייה רשמית לארה״ב - יש לסיים את פעילות הכוח
לקראת הדיונים הצפויים באו״ם ונסיעתו לארה״ב, שר החוץ העביר איגרת רשמית למזכיר המדינה, מרקו רוביו. במכתב כתב סער: ״הכוח נועד מלכתחילה להיות זמני, אך כשל במשימתו הבסיסית, למנוע את התבססות חיזבאללה מדרום לנהר הליטני״
שר החוץ גדעון סער העביר בימים האחרונים למזכיר המדינה האמריקני, מרקו רוביו, את עמדתה הרשמית של ישראל בנוגע לכוח יוניפי”ל בדרום לבנון, בצירוף הנימוקים לסיום פעילותו.
הכוח, שהוקם כדי לאכוף את החלטות האו״ם כלפי לבנון ולמנוע את התחמשות חיזבאללה לאחר מלחמת לבנון השנייה, לא עמד במטרות אלו בפועל. עוד ביוני פורסם כי קיימת כוונה עקרונית של ישראל וארה”ב לסיים את פעילות הכוח, וכעת זה הוצג באופן רשמי.
הפנייה של סער נעשתה לקראת הדיונים הצפויים באו”ם על חידוש המנדט של יוניפי”ל בסוף אוגוסט, לאחר דיונים ממושכים במערכת המדינית והביטחונית של ישראל. סער צפוי להיפגש עם רוביו המשמש גם כיועץ לביטחון לאומי של ארה”ב במהלך ביקורו בוושינגטון בשבוע הבא.
במכתב, נכתב כי עמדתה של ישראל היא לסיים את המנדט של יוניפי”ל באופן מיידי. לחלופין, אם נדרש זמן מעבר לכך, ניתן להאריך את המנדט לתקופה מוגבלת של חצי שנה עד שנה, על מנת לאפשר פירוק מסודר של הכוח. עם זאת, מדגיש סער כי אין להמשיך את פעילותו מעבר לכך.
השר מוסיף כי פרק הזמן הזה יספיק לפריסת כוחות צבא לבנון מחדש בדרום המדינה ולפינוי מאורגן של עמדות יוניפי”ל. במהלך תקופת המעבר, יוניפי”ל יתמקד במשימות ייעודיות בלבד, כמו סיוע בפינוי מטעני חבלה ומוקשים, הכשרת צבא לבנון בתחומים שונים, ופינוי מסודר של עמדות הארגון.
סער מציין כי חלון ההזדמנות שנוצר לאחר המלחמה האחרונה והחלשת חיזבאללה מאפשר לקדם שני יעדים עיקריים: פירוק חיזבאללה מנשקו וסיוע לצבא לבנון בהשגת שליטה מלאה על שטחו.
במכתבו מפרט סער כי יוניפי”ל פועל באזור כבר 47 שנה ושמטרתו המקורית, כפי שמשקף שמו ״כוח האו”ם הזמני בלבנון” הייתה להוות נוכחות זמנית בלבד.
נשיא לבנון ג'וזף עון נפגש עם מפקד כוח יוניפי"ל, הגנרל האיטלקי דיודאטו אבנייארה, ואמר לו כי לבנון מעוניינת ומתעקשת כי כוחות יוניפי"ל ישארו בדרום לבנון לפרק הזמן הדרוש לצורך ביצוע החלטה 1701, ועד שצבא לבנון ישלים את פריסתו לאורך הגבול עם ישראל, וזאת בניגוד לעמדה הישראלית הדורשת את סיום פעילות הכוחות, והאמריקנים שמעוניינים לצמצם את פריסתו.
