עמית סגל: זמיר החליט אתמול לקדם את גיטלמן, מראשי תנועת אחים לנשק, שהיה חלק ממהלך הסרבנות והודיע ש״לא ישרת בדיקטטורה״. גיטלמן אמור להיות תת אלוף במפקדת זרוע היבשה.
הזרוע הסודית של אבו עוביידה: כך ניהל את דעת הקהל נגד ישראל
בגלי צה"ל נחשפו פרטים חדשים על מערך התודעה של חמאס: אבו עוביידה בנה כוח של 1,500 מחבלים שפעלו בתיעוד לחימה, האזנה לתקשורת הישראלית, הפקת סרטוני חטופים והפעלה של טרור פסיכולוגי מול הציבור בישראל
ברקע דבריו של נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ, לפיהם "ישראל מפסידה ביחסי הציבור", נחשפים בגלי צה״ל פרטים חדשים על היקף מערך התודעה של חמאס, שהובל בעשור האחרון על ידי דובר הזרוע הצבאית של הארגון, אבו עוביידה – שחוסל בשבוע שעבר בתקיפה מדויקת של צה״ל.
לפי הדיווח של דורון קדוש בתוכנית "ספי ויניר", מדובר באחד ממערכי ההסברה, ההשפעה והטרור הפסיכולוגי הגדולים ביותר שידע ארגון טרור, המונה כ־1,500 מחבלים ייעודיים – פי שניים מהכוחות המקבילים בצה"ל בתחום הדוברות וההשפעה.
המערך נבנה והורחב באופן שיטתי על ידי אבו עוביידה מאז מבצע צוק איתן, אז עמד על כ־400 פעילים בלבד. במהלך השנים, הוא הוקצה מחדש לכל גדוד וחטיבה של חמאס, שבכל אחד מהם פועל רמ״ד הסברה עם צוות צילום, תיעוד ועריכה. המתעדים המבצעיים יוצאים עם מצלמות גו־פרו לשטח הלחימה, משדרים את האירועים בזמן אמת לחמ"לי ההסברה, ומשם מופקים סרטונים שמציגים נרטיב חד־צדדי של גבורה פלסטינית ופגיעות בכוחות צה"ל.

הסיסמה שהוביל אבו עוביידה בקרב אנשיו הייתה ברורה: "פחות חשובה הפעולה – יותר חשוב התיעוד שלה." גם כישלון מבצעי נתפס כהצלחה תודעתית אם צולם נכון. ברבות מהמקרים, החוליה שמבצעת את הפיגוע נהרגת – אך הווידאו ערוך ומופץ זמן קצר לאחר מכן.
מאחורי הקלעים פועלים מאות "קשבים" ואנשי מדיה מאזינים לתקשורת הישראלית, מנתחים את השיח הציבורי ומציעים מהלכים תודעתיים בהתאם. בין השאר, זהו הצוות שעמד מאחורי סרטוני החטופים. לפי הדיווח בגלי צה"ל, אבו עוביידה היה מעורב באופן אישי בכל סרטון – מהבחירה מי יופיע, דרך התוכן, ועד הדרך בה יימסר המסר לציבור הישראלי.
לפי ההקלטות, גם בטקסי השחרור של החטופים בעסקת נובמבר, אבו עוביידה נכח בשטח ותדרך את החטופים בעברית לפני העלייה לבמה. הרעיון לצייד אותם ב"תעודות שחרור" ולחלק להם מתנות ציניות נחשב יוזמה אישית שלו.
בשלב מאוחר יותר של הלחימה, הוא עבד על תכנית שמטרתה לבלום את כניסת צה"ל לעיר עזה – לא באמצעות לחימה ישירה, אלא דרך הפעלת טרור פסיכולוגי סביב נושא החטופים. הרעיון היה ליצור לחץ על הציבור הישראלי והקבינט שיביא לנסיגה צה"לית מתוכננת.
לפי הדיווח בגל"צ, מאז תחילת המלחמה חוסלו למעלה מ־200 אנשי מערך התודעה של חמאס, אך נותרו כ־1,000 פעילים במערך. אבו עוביידה עצמו חוסל לאחר שלושה ניסיונות כושלים, כשהוא שוהה בקרבת חטופים כדי להקשות על חיסולו. רק לאחר שצה"ל הצליח לוודא שאין חטופים בסביבתו, בוצעה התקיפה.
כעת מנסים בגופי המודיעין והביטחון להבין מי יירש את מקומו. ההערכות הן כי אחד מחמשת ראשי תחום ההסברה בחטיבות השונות עשוי להתמנות, אך אין לכך בשלב זה סימן מובהק.
