וושינגטון: רשות ההגירה והמכס של ארה"ב (ICE) הודיעה על מעצרם של מספר אזרחים אפגנים, שהיגרו לארה"ב על ידי ממשל ביידן במהלך מבצע "ברוכים הבאים לבעלות הברית".
"חסמו את המחבל בגופם": עדותו המצמררת של רב בית הכנסת במנצ'סטר
הרב ווקר סיפר על אומץ ליבו של אחד הקרבנות אדריאן הי"ד, ואמר שהוא "הגן על בית הכנסת בחייו", והוסיף: " גברים אמיצים מאוד, המאבטח והמתנדב עצרו את המחבל וחסמו אותו פשוטו כמשמעו בגופם והם עדיין בבית החולים"
הרב דניאל ווקר, רב בית הכנסת במנצ'סטר שבו נרצחו ביום כיפור שני יהודים בפיגוע דריסה ודקירה ונפצעו עוד 4 אנשים ביניהם המאבטח של בית הכנסת שחזר את רגעי האימה בראיון לתקשורת הבריטית. הוא אמר בריאיון לערוץ הטלוויזיה הבריטי ITV כי היו "גברים אמיצים מאוד שעזרו לשמור על הדלתות" בזמן שהמחבל ג'יהאד אל-שאמי ניסה שוב ושוב להיכנס פנימה תוך שהוא מנופף בסכין וצועק איומים. הרב עצמו חסם גם הוא את הדלת.
הרב סיפר: "כשהגעתי לבית הכנסת הייתה איזושהי תקרית מחוץ לשערים. מישהו התנהג בצורה חשודה ותוקפנית. חצי שעה לאחר תחילת התפילה שמעתי קול חבטה אדיר מבחוץ, צעקות. מישהו ניסה להיכנס עם סכין".
"כשהוא ניסה להיכנס לבית הכנסת, היה שם מספר גדול מאיתנו שניסה לעצור אותו" אמר. הרב ווקר סיפר על קריאות שצעק התוקף, בעודו מנסה להיכנס פנימה. "אני אתפוס אותך" הוא אמר. "הוא צעק איומים".
כזכור שני יהודים נהרגו מחוץ לבית הכנסת של היטון פארק בקראמפסל מנצ'סטר, ביום כיפור. אדריאן דאולבי בן ה-53 ומלווין קרביץ בן ה-66. שלושה נוספים מאושפזים בבית החולים עם פציעות קשות. אחד מהם נהרג בשוגג מירי שוטר.
המחבל, ג'יהאד אל-שאמי בן ה-35, נורה למוות על ידי המשטרה שבע דקות לאחר שהשוטרים קיבלו הודעה ראשונה על התקיפה.
הרב ווקר סיפר על אומץ ליבו של אדריאן הי"ד ואמר שהוא "הגן על בית הכנסת בחייו", והוסיף: "הגברים האמיצים מאוד, המאבטח והמתנדב עצרו אותו וחסמו אותו פשוטו כמשמעו בגופם והם עדיין בבית החולים".
"אם הם לא היו עושים את זה, לא היינו איפה שאנחנו עכשיו. הם היו מאוד, מאוד אמיצים. פעולה מהירה מאוד". הרב ווקר תיאר את רגשותיו כלפי המחבל, ג'יהאד אל-שאמי, ואמר כי הוא "לא מוכן לבזבז שום דבר בראש אפילו על מחשבה עליו".
והוסיף: "הוא היה רשע. ואני רוצה להתמקד בטוב ובקדושה. אז אני מודאג לגבי הקהילה עכשיו. אני מודאג לגבי האנשים שמתו. אני מודאג לגבי האנשים החולים וכל הקהילה".
כשנשאל האם הסכסוך במזרח התיכון מילא תפקיד במתקפה, אמר הרב ווקר: "בהחלט הרגשנו הרבה פחות בטוחים". והוסיף: "זה הופך להיות מדאיג יותר ויותר בשנתיים האחרונות בפרט. רמת השנאה שמקרינה לעברנו מדאיגה מאוד. לא חשבתי שזה באמת יהפוך למשהו פיזי".
על האירועים הטרגיים אמר הרב "איננו יכולים לאפשר לרשע לנצח וכולנו חייבים להשתנות". הוא אמר: "הסתכלתי לרשע בפנים. אנחנו לא יכולים לאפשר לרשע לנצח".
"וזה מגיע לרמה הפרטנית של כל אחד ואחת מאיתנו. כולנו צריכים להיות טובים יותר בצורה מאוד, מאוד מוחשית, מאוד מוחשית. אני חושב שברמה האישית כולנו צריכים להשתנות".
שר החוץ גדעון סער שוחח בסוף השבוע עם מזכירת החוץ של בריטניה איבט קופר, לבקשתה, בעקבות פיגוע הטרור האנטישמי במנצ׳סטר. השר סער אמר כי זהו רגע מכריע בתולדות בריטניה עצמה בשימור על אופיה וזה מחייב לחימה תקיפה בתנועה האנטישמית הרעילה.
השר סער העלה בשיחה את הצורך להאבק במצעדים ובהפגנות הפרו-פלסטיניים הנושאים אופי אנטישמי ולעתים כוללים גם תמיכה מפורשת בטרור. השר סער ציין שהסתה חמורה זאת מטרידה מאוד ובצדק את הקהילה היהודית בבריטניה ויש להאבק בה בתקיפות ובנחישות.
השר סער הדגיש, כי אנטי-ציונות היא גם סוג של אנטישמיות, בהתאם להגדרת IHRA (הברית הבינ״ל לזכרון השואה). השר סער העלה בשיחה גם את החומרה בה אנו רואים את החלטות ועידת ״הלייבור״ מלפני מספר ימים שאימצה את ההאשמות הכוזבות נגד ישראל של ג׳נוסייד וטיהור אתני. מזכירת החוץ קופר הבהירה שהחלטות אלה אינן מבטאות את מדיניות הממשלה והממשלה דחתה אותן. השר סער הודה לה על הבהרה זו. השנים הביעו בשיחה תמיכה בתוכנית טראמפ לעזה.
