מבזקים מבזקים +
תל אביב 19°c
באר שבע 21°c
חיפה 19°c
ירושלים 19°c
בית שמש 19°c
בני ברק 19°c
אשדוד 19°c
ט"ו כסלו התשפ"ו | 05.12.2025
תל אביב 19°c
באר שבע 21°c
חיפה 19°c
ירושלים 19°c
בית שמש 19°c
בני ברק 19°c
אשדוד 19°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

הקנצלר מרץ בטקס המוזיאון היהודי: "יהודים בגרמניה שוב חוששים למולדתם - נעמוד לצד ישראל"

בטקס הענקת פרס ההבנה והסובלנות שנערך השנה במוזיאון היהודי בברלין, נתן הקנצלר פרידריך מרץ הבטחה ברורה "נגן על חיי יהודים בגרמניה"

הקנצלר מרץ בטקס המוזיאון היהודי: "יהודים בגרמניה שוב חוששים למולדתם - נעמוד לצד ישראל"
הקנצלר הגרמני בנאום בחנוכת בית כנסת במינכן צילום: לשכת הקנצלר הגרמני

המוזיאון היהודי בברלין העניק בסוף השבוע את פרס ההבנה והסובלנות לשנת 2025. הזוכים השנה היו שגרירת ארה"ב לשעבר איימי גוטמן והפיזיקאי הישראלי דניאל זייפמן.

הקנצלר פרידריך מרץ ניצל את נאומו באותו ערב כדי לאשרר מחדש את מחויבותה של גרמניה להגן על החיים היהודיים מפני עוינות והתקפות גוברות. "נעשה כל שביכולתנו כדי להילחם בעקביות באנטישמיות על כל צורותיה החדשות והישנות" אמר.

גרמניה תעמוד גם לצד ישראל, "שזכותה להתקיים ממשיכה להיות מוטלת בספק בלהט גובר, אפילו ברחובות גרמניה", הבטיח הקנצלר. "יחד עם זאת, יש להיות ברור בכל רמות החברה שהמאבק באנטישמיות הוא משימה של כולם. כאשר יהודים שביתם כאן בגרמניה אומרים היום שהם מתחילים לחשוש למולדתם, שהם חוששים להיעקר שוב, אז אנחנו צריכים תגובה ברורה של סולידריות יומיומית וגם של אומץ אזרחי", אמר מרץ.

המוזיאון היהודי בברלין מעניק את פרס ההבנה והסובלנות מדי שנה מאז שנת 2002 לאישים מתחומי התרבות, הפוליטיקה והעסקים אשר תרמו תרומה מיוחדת לקידום כבוד האדם, הבנה בינלאומית, שילוב מיעוטים ודו-קיום של דתות ותרבויות שונות.

גוטמן הייתה שגרירת ארה"ב בברלין בין השנים 2022 ל-2024. "עבור גרמנים רבים, היא הפנים של עידן שבו אמינות ואמון עדיין אפיינו את היחסים הטרנס-אטלנטיים", אמרה הטי ברג, מנהלת המוזיאון היהודי לעיתון היהודי הגרמני Juedische Allgemeine.

"שתיקה אינה שווה זהב", הדגישה גוטמן בנאום קבלת הפרס לאור עליית האנטישמיות, השנאה והאלימות: "חירותנו והדמוקרטיות שלנו תלויות בכך שאנשים ירימו את קולם וילחמו יחד בשנאה ובאכזריות. סובלנות והבנה לבדן אינן מספיקות".

זייפמן, שכיהן כנשיא מכון ויצמן למדע עד 2019 וממשיך לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם אגודה גרמנית בפיזיקה הוא, "לא רק חוקר בעל חזון, אלא גם מטייל ומתווך לכל החיים בין המזרח התיכון לגרמניה", המשיכה ברג. "הוא מרגיש בבית בשני העולמות ויזם אינספור שיתופי פעולה".

זייפמן קרא לישראלים ולפלסטינים לקיים דיאלוג לאחר מלחמת עזה. לדבריו, אין פירושו לשכוח או להמציא תירוצים. "זה אומר לא לוותר על האפשרות של עתיד אחר". זייפמן הזהיר: "שלום אמיתי אינו מוכרז על ידי גנרלים או סתם נחתם על נייר. הוא מתעצב אט אט בלבבות ובמוחות כאשר אנשים מחליטים כבני אדם".

בין מקבלי הפרס הקודמים נמנים הקנצלרית לשעבר אנגלה מרקל, מזכירת המדינה לשעבר של ארה"ב מדלן אולברייט, נשיא גרמניה לשעבר יוהנס ראו, המנצח דניאל ברנבוים, האמנית איריס ברבן והסופרת הרטה מולר.

פרידריך מרץ גרמניה אנטישמיות מלחמת חרבות ברזל

 צבע אדום

art