מבזקים מבזקים +
תל אביב 19°c
באר שבע 21°c
חיפה 19°c
ירושלים 19°c
בית שמש 19°c
בני ברק 19°c
אשדוד 19°c
ט"ו כסלו התשפ"ו | 05.12.2025
תל אביב 19°c
באר שבע 21°c
חיפה 19°c
ירושלים 19°c
בית שמש 19°c
בני ברק 19°c
אשדוד 19°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

אנטישמיות ונרטיבים מוטים נגד ישראל מנורמלים במרחבים אקדמיים

איגודים מקצועיים אקדמיים מרכזיים בארה"ב נכשלים בהתמודדות עם אנטישמיות, כך עולה מדו"ח חדש של הליגה נגד השמצה. הדו"ח חושף כשל מערכתי בהגנה על חברים יהודים ב-20 ארגונים אקדמיים

אנטישמיות ונרטיבים מוטים נגד ישראל מנורמלים במרחבים אקדמיים
כיתה במכללה צילום: Unsplash

הליגה נגד השמצה מפרסמת היום את הדו"ח "מצב האנטישמיות באיגודים מקצועיים אקדמיים", ההערכה המקיפה הראשונה המבוססת על נתונים, הבוחנת כיצד אנטישמיות מתבטאת ב-20 איגודים מקצועיים אקדמיים מרכזיים בארה"ב וכיצד ארגונים אלה מגיבים.

הדו"ח, שנערך על ידי מכון הדירוגים וההערכות של הליגה נגד השמצה (RAI), חושף דפוסים מדאיגים של דחיקה לשוליים, כשלי הנהגה והדרה שיטתית של חברים יהודים מקהילותיהם המקצועיות ומהמרחב האקדמי שלהם.

"הטיות אנטישמיות באיגודים מקצועיים אקדמיים נפוצות ומצביעות על בעיה החורגת בהרבה מהמעגלים האקדמיים המסורתיים" אמר ג'ונתן גרינבלט, המנכ"ל העולמי של הליגה נגד השמצה. "כאשר אנטישמיות ונרטיבים מוטים נגד ישראל מנורמלים במרחבים משפיעים אלה, הם מחלחלים לתוכניות לימוד, למחקר ולשיח הציבורי, ומשפיעים בשקט אך בעוצמה על הדרך שבה סטודנטים ואנשי מקצוע עתידיים מפרשים את העולם. באמצעות הערכת האיגודים ותגובותיהם, אנו מתווים דרך על מנת להבטיח שמרחבים אקדמיים יישארו קפדניים מבחינה אינטלקטואלית, מכילים וחופשיים מאנטישמיות, ויהיו אחראיים לציבור אותו הם משרתים".

הדו"ח מתעד כיצד איגודים מקצועיים אקדמיים - ארגונים בעלי השפעה על התרבות האקדמית, פרסום מחקר, פיתוח מקצועי ועיצוב המחנכים האחראים להוראת הדורות הבאים, איפשרו לאנטישמיות לשגשג ללא פיקוח.

הדו"ח מזהה דפוסים נפוצים של אנטישמיות, כולל: אווירה של הדרה וסיכון: חברים יהודים מדווחים כי הם מרגישים חוסר ביטחון בכנסים, מודרים במהלך מפגשים מקצועיים ונחשפים לתוכן אנטישמי בערוצי האיגוד הרשמיים.

כשלי הנהגה: מעט מאוד מנהיגי איגודים הפגינו נחישות במאבק באנטישמיות, ורבים נכנעו ללחצים או אף אפשרו רטוריקה אנטישמית.

סטנדרטים כפולים: איגודים שדיברו בעבר נגד אפליות אחרות נכשלו בתגובה רצינית דומה כלפי אנטישמיות.

ממצאים נוספים ממחקר הליגה נגד השמצה בספטמבר 2025:

42% מחברי סגל יהודיים החברים באיגודים דיווחו כי הם מרגישים לא רצויים בשל יהדותם או בשל תפיסתם כציוניים.

25% דיווחו כי הם מרגישים צורך להסתיר את זהותם היהודית או הציונית (למשל, לא להזכיר שהם יהודים, להימנע מלבישת סממנים יהודיים, לא לדבר עברית, לא לשוחח על נושאים יהודיים או הקשורים לישראל).

45% דיווחו כי נאמר להם על ידי אחרים באיגוד מה נחשב אנטישמיות ומה לא.

הקשר לסגל האקדמי

הדו"ח מדגיש חשש קריטי: חברי סגל המקדמים עמדות אנטי-ציוניות באיגודים המקצועיים האקדמיים, כגון שלילת זכותה של ישראל להתקיים כמדינה יהודית, הם לעיתים אותם אנשים האחראים לחינוך סטודנטים בכיתות ברחבי המדינה. מצב זה יוצר ערוץ ישיר להחדרת עמדות אנטישמיות ומסרים אנטי-ישראליים להשכלה הגבוהה ברמת ההוראה.

"איגודים מקצועיים אקדמיים אמורים להיות מרחבים שבהם חוקרים מקדמים ידע ותומכים בהתפתחות המקצועית" אמרה שירה גודמן, סגנית נשיא הליגה נגד השמצה לענייני מדיניות. "במקום זאת, אנו רואים ארגונים אלה הופכים לכלים להדרה ולהשפלת חברים יהודים. כאשר הליגה נגד השמצה פרסמה מדריך לשיטות עבודה מומלצות עבור האיגודים, הם לא יישמו את הדבר ולא השיבו לפניותינו. בניגוד למוסדות אקדמיים, רוב האיגודים נכשלו בלקיחת המאבק באנטישמיות ברצינות. יש לשנות זאת אם אנו רוצים לשבור את מגמות ההדרה שזיהינו באקדמיה בשנתיים האחרונות".

"האיגודים הללו אינם פועלים בוואקום" אמר דני בארפוט, מנהל בכיר במכון הדירוגים וההערכות של הליגה נגד השמצה. "כאשר חברי סגל מנרמלים אנטישמיות בארגונים המקצועיים שלהם, הם בהכרח מביאים עמדות אלה להוראה ולהדרכה של סטודנטים. ללא שינוי, האיגודים ימשיכו להפר ערכים בסיסיים של תרבות אקדמית, ובסופו של דבר יגרמו לדור הבא להיות פחות מסוגל לבחון ראיות, לחשוב אנליטית ולהיות פתוח לרעיונות מגוונים".

קריאה לרפורמה

הדו"ח כולל דוגמאות לשיטות עבודה מוצלחות מאיגודים שמונעים את התפשטות האנטישמיות בארגוניהם, כגון קמפיינים ייעודיים לקידום כבוד, מדיניות נגד הטרדה ומדיניות שנועדה למנוע סטייה ממטרות האיגוד. הדו"ח מסתכם באסטרטגיות מעשיות לחברים המעוניינים לקדם שינוי באיגודיהם, וכן ברשימת צעדים קונקרטיים שמנהיגי האיגודים יכולים לנקוט, כולל קביעת ושמירה על מדיניות ברורה נגד אפליה והתנהגות בלתי הולמת, כדי למנוע ולהגיב לאנטישמיות באופן ראוי.

הדו"ח הוא חלק ממאמץ רחב יותר של הליגה נגד השמצה באמצעות RAI לגרום למוסדות במגזרים שונים לקחת אחריות על הנושא. בשנת 2025, RAI ביצע שישה פרויקטים קריטיים, כולל הערכות בקמפוסים ובבתי ספר, דירוגים לחברות והערכות על הטיות במערכות בינה מלאכותית.

הליגה נגד השמצה מוכנה לשתף פעולה עם מנהיגי האיגודים באמצעות תמיכה במאמצי הרפורמה ולהבטיח שאיגודים מקצועיים אקדמיים יהיו מרחבים מכילים שבהם כל החברים, כולל יהודים וציונים, ירגישו מכובדים, מוגנים ויכולים לתרום בחופשיות.

אנטישמיות הליגה נגד השמצה ארצות הברית (ארה"ב)

 צבע אדום

art