"לאבא שלי במיון הגיע מפגין, בשערי צדק, וצעק עליו. איך אתם לא מתביישים, שלוש שנים חוסמים פה כבישים, שורפים פה?": המונולוג הסוער של השר וסרלאוף בתגובה לח"כ נעמה לזימי: "בואו נפסיק את כל החסימות האלה, בואו נחליט שמפסיקים עם זה - אני מוכן. מי חותם על הדבר הזה?"
הכנסת אישרה בטרומית את חוק קלנר; ההצבעה לוותה במהומה ובקרע בקואליציה
הצעת החוק להקמת ועדת חקירה לאומית לאירועי 7 באוקטובר עברה ברוב של 53 מול 48 שהתנגדו • הורים שכולים וחברי אופוזיציה מחו במליאה - והוצאו • השר זאב אלקין נעדר מההצבעה והבהיר את התנגדותו לנוסח
מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית את הצעת החוק של ח״כ אריאל קלנר להקמת ועדת חקירה ממלכתית־לאומית לבדיקת מחדל 7 באוקטובר. ההצעה אושרה ברוב של 53 תומכים מול 48 מתנגדים, לאחר שקודמה בהליך מואץ בוועדת השרים לענייני חקיקה. הסיעה החסידית אגודת ישראל נמנעה בהצבעה.
ההצבעה במליאה לוותה במהומה חריגה: הורים שכולים וחברי כנסת מהאופוזיציה הפנו את גבם ליוזם ההצעה, קרעו עותקים של החוק וקראו נגד המהלך. בעקבות זאת הוצאו חברי כנסת בזה אחר זה מאולם המליאה.
השר זאב אלקין לא השתתף בהצבעה. מלשכתו נמסר כי אלקין הצביע נגד החוק בוועדת השרים לחקיקה, בשל התנגדותו לנוסח הנוכחי וחששו שהמהלך יעכב את הקמתה של ועדת חקירה ממלכתית וימנע מהממשלה להגדיר מנדט רחב שיכלול גם את הסכמי אוסלו וההתנתקות.
לדברי לשכת השר, אלקין תומך בוועדת חקירה ממלכתית שתהיה מקובלת על כלל חלקי הציבור, שמנדטה ייקבע על ידי הממשלה, והרכבה ייקבע בידי השופט נעם סולברג, ולא בידי נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית. עם זאת, נמסר כי כחבר ממשלה אינו יכול להצביע בניגוד לעמדת הממשלה ולכן בחר להיעדר.
לפי הצעת החוק, נושאי החקירה יוגדרו בידי הממשלה, שתהיה מוסמכת להרחיבם או לצמצמם לפי בקשת הוועדה. הוועדה תמנה שישה או שבעה חברים ותוקם בהסכמה בין הקואליציה לאופוזיציה, באישור הכנסת ברוב של 80 ח״כים. בהיעדר הסכמה, ייקבע הרכב שוויוני באמצעות מינויים נפרדים של הקואליציה והאופוזיציה, עם מנגנון למינוי יושב ראש אחד או שניים במשותף.
עוד מוצע למנות ארבעה מפקחים מקרב משפחות שכולות, שיהיו רשאים להשתתף בדיונים, להציע שאלות ולהגיש הערות בכתב לפני פרסום הדוח. לוועדה יוקנו כל הסמכויות לפי חוק ועדות חקירה, ודיוניה יתקיימו בפומבי וישודרו לציבור, למעט מקרים חריגים.
מ“מועצת אוקטובר” נמסר לאחר האישור כי הממשלה עושה שימוש פוליטי באירועי 7 באוקטובר וכי מדובר ב“ועדת טיוח”. לדבריהם, אישור החוק נעשה במהירות, תוך התעלמות מכאב המשפחות ומהצורך בחקירה עצמאית ואמינה.
בתחילת השבוע פרסמה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה חוות דעת המתנגדת להצעת החוק. היא הזהירה כי מתן סמכויות רחבות לממשלה בקביעת המנדט עלול לפגוע בעצמאות הוועדה וביכולתה לחקור את הדרג המדיני, וציינה כי המתווה המוצע “רצוף פגמים מהותיים” ואינו עומד בעקרונות של עצמאות, מקצועיות ואי־תלות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי מדובר בוועדת חקירה מיוחדת ושוויונית, שתזכה לאמון רחב בציבור. לדבריו, הוועדה תבחן את הכשלים המדיניים, הביטחוניים והמודיעיניים, לרבות תפיסות מדיניות שקדמו ל-7 באוקטובר, והדגיש כי פוליטיקאים לא יהיו חברים בה.
הצעת החוק תועבר כעת לוועדת הכנסת, שתקבע באיזו ועדה תידון לקראת המשך הליך החקיקה.
