מבזקים מבזקים +
תל אביב 18°c
באר שבע 16°c
חיפה 16°c
ירושלים 18°c
בית שמש 18°c
בני ברק 18°c
אשדוד 18°c
י"א שבט התשפ"ו | 29.01.2026
תל אביב 18°c
באר שבע 16°c
חיפה 16°c
ירושלים 18°c
בית שמש 18°c
בני ברק 18°c
אשדוד 18°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

הדרג הביטחוני מתריע: המשטר האיראני תחת לחץ גובר, היציבות מתערערת

בישראל מזהים מצוקה חריגה בצמרת בטהרן על רקע התרחבות המחאות, אך בשלב זה לא נראית היערכות איראנית לתקיפה נגד ישראל | דיווח קטארי: ההערכה כי ארה"ב תתקוף בקרוב את איראן • כל הפרטים

הדרג הביטחוני מתריע: המשטר האיראני תחת לחץ גובר, היציבות מתערערת
המחאות באיראן צילום: רשתות ערביות

במערכת הביטחון הישראלית עוקבים בדריכות אחר ההתפתחויות הפנימיות באיראן, ובסוף השבוע הוצגו לדרג המדיני הערכות מצב עדכניות. ההערכה היא שהלחץ במשטר גדל מאוד. כך דווח ב'גלי צה"ל'.

גורמים ביטחוניים מעריכים כי היקף המפגינים ברחבי איראן מתקרב לכ-300 אלף בני אדם. מדובר במספרים הגבוהים מאלה שנרשמו במחאות החיג’אב ב-2022, ובדומה למחאות הכלכליות ב-2018 - אך עם מגמת התרחבות ברורה. 

בתחילת האירועים ישתתפו עשרות אלפים בלבד, וכעבור ימים ספורים נרשמה קפיצה חדה במספרי המשתתפים.

לפי ההערכות, עשרות בני אדם נהרגו מירי כוחות הביטחון האיראניים במהלך דיכוי ההפגנות. בישראל מציינים כי משמרות המהפכה כבר מעורבים בדיכוי, אם כי לא במלוא העוצמה. 

לצד זאת, זוהתה מעורבות של גורמים נוספים בציר האיראני, בהם מיליציות שמקורן בעיראק. במערכת הביטחון מדגישים: המשטר עדיין שולט במצב, וברשותו יכולת להפעיל אלימות רחבה בהרבה - אך לפי שעה הוא נמנע מכך.

נקודת מפנה זוהתה ביום חמישי בערב, אז נרשמה התרחבות חדה של המחאות. גורמים בישראל מעריכים כי גם בטהרן הופתעו מהמעבר המהיר מהפגנות של עשרות אלפים למאות אלפים בתוך זמן קצר.

בהערכת המצב שהוצגה לדרג המדיני נקבע כי עצם קיומה של המחאה בהיקפים כאלה, לצד צעדי המשטר, מעידים על מצוקה אמיתית. בין הסימנים לכך: ניתוק האינטרנט באיראן, שפוגע ביכולת לקבל תמונת מצב אמינה, וההחלטה להימנע, בשלב זה, מהפעלת מלוא הכוח של משמרות המהפכה נגד המפגינים.

במקביל, בישראל נבחנת השאלה האם ההתפתחויות הפנימיות עלולות להוביל את איראן להסיט את הלחץ החוצה, בין היתר באמצעות עימות עם ישראל. לפי שעה, במערכת הביטחון לא מזהים נכונות איראנית מיידית לפעולה כזו, וההערכה היא שטהרן ממוקדת בנעשה בתוך גבולותיה.

בישראל מעריכים כי המשטר האיראני יחריף את צעדי הדיכוי ויגביר את רמת האלימות, אך במקביל גם המחאות עצמן עשויות להתרחב. גורמים ביטחוניים מציינים כי התבטאויות של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ עשויות לתרום לליבוי המחאה ולהעמקת הלחץ על ההנהגה האיראנית.

במקביל, הערוץ הקטארי "אל-ערבי" דיווח על "ההערכות הישראליות", שלפיהם שארה"ב תבצע תקיפה אווירית באיראן בקרוב - זאת ברקע האיום של הנשיא טראמפ.

איראן ארצות הברית (ארה"ב) ישראל מחאות תקיפה באיראן

 צבע אדום

art