דובר צה"ל: מוקדם יותר היום (ה'), כוחות צוות הקרב החטיבתי 188 הפועלים בדרום רצועת עזה זיהו מחבל במרחב הקו הצהוב שהתקרב לעבר הכוחות באופן שהיווה איום מיידי. מיד לאחר הזיהוי, הכוחות תקפו וחיסלו את המחבל במטרה להסיר את האיום. כוחות צה"ל בפיקוד הדרום פרוסים במרחב בהתאם להסכם וימשיכו לפעול להסרת כל איום מיידי.
משה ליאון הוביל - והמקווה המיתולוגי בשטיבלא'ך קטמון שופץ מהיסוד
המקווה בקטמון התמודד שנים ארוכות עם שורת אתגרים משפטיים ותפעוליים לצד ליקויים טכנים שהחריפו עם השנים. ראש העיר משה ליאון נכנס לעובי הקורה, פעל להסדיר את המקווה והוביל שיפוץ חסר תקדים. סיקור וגלריה
במאורע מרגש והיסטורי, צויינה השבוע חנוכת המקוה המשופץ והמחודש בשטיבלאך בקטמון, מאורע שציין את סיומה של סאגה משפטית סביב המקום, והרפתקאה הנדסית מאתגרת במיוחד, כאשר התוצאה המתקבלת של המקוה המשופץ והמחודש מהיסוד - מרהיבת עין ומשובבת.
את סיפורו של המקוה מגולל הרב יצחק הנאו, מנהל אגף מבני דת בעיריית ירושלים: "המגרש המדובר – הכולל קומת בתי תפילה (שטיבלא'ך), שתי קומות של מקואות ואף קומת מגורים - אינו שייך לעיריית ירושלים אלא למדינה, תחת ניהולה של חברת 'עמידר'. במשך עשרות שנים הופעלו המקוואות על ידי המועצה הדתית מכוח הסכמים ישנים, אך לפני מספר שנים התעורר קושי משפטי משמעותי: חברת 'עמידר' טענה כי אין חוזה מסודר המסדיר את השימוש במקוואות, והגישה תביעת פינוי נגד המועצה הדתית, מאבק שנמשך על פני כמה שנים.
בשלב זה הורה ראש העיר, מר משה ליאון, לפעול בכל דרך על מנת להסדיר את מעמד המקואות, ואכן לאחר דיונים ארוכים הושג הסדר היסטורי: העירייה חתמה על חוזה חדש מול 'עמידר', המבטיח את הישארות המקוואות במקומם בתמורה לדמי שכירות סמליים".
עם הסדרת הענין, נגשה הנהלת המקוה לביצוע בפועל של חידוש המקואות שמצבם התחזוקתי היה בכי רע, כאשר השיפוץ חולק לשני שלבים. בשלב הראשון שופץ מקוה הנשים, באמצעות תרומות שגוייסו ע"י תושבי השכונה ומשפחת אפלבוים (שהנציחו את המקוה לע"נ ד"ר אפלבוים ובתו הי"ד שנרצחו עקה"ש), מה שהפך את המקום למהודר ומפואר מכל הבחינות.
"עם תום שיפוץ מקוה הנשים" מתאר הרב הנאו, "הוחל בהכנת התשתית לחידוש ושיפוץ מקוה הגברים, משימה שהתגלתה כמורכבת במיוחד: המקווה ממוקם במבנה נמוך וצר, מה שיצר בעיית אוורור קשה. אדי המים מהמקלחות ומבור הטבילה גרמו לעובש כרוני ולחלודה בברזלים, ובגלל גובה התקרה הנמוך, לא ניתן היה להתקין תעלות אוורור סטנדרטיות מבלי לפגוע במרחב".
בהוראת ראש העיר, הוחלט לפצח את האתגר בכל מחיר, תרתי משמע. צוותי הביצוע פירקו את המבנה לחלוטין – קילפו את חיפויי הקירות, הריצוף, ומערכות המים והחשמל, עד שבחלל המקוה נשאר שלד בלבד. רק אז ניתן היה לתכנן מחדש את המרחב בצורה שתנצל כל סנטימטר.
אחד האתגרים הגדולים היה דרישת התושבים לשנות את בורות הטבילה: במקור היו שני בורות קטנים וצרים (חם וקר), והיה צורך הנדסי רגיש לאחד אותם לבור אחד גדול ומרווח מבלי לפגוע ביציבות השלד של המבנה העתיק, משימה שדרשה תכנון הנדסי קפדני וזהיר במיוחד".
בסופו של תהליך שנמשך למעלה שנה, ובהשקעה עירונית של למעלה מ – 3 מליון ₪, הושלמה המשימה: המקווה הישן והחשוך הפך למקום מואר, מאוורר, חדשני ונקי, העומד בסטנדרטים הגבוהים ביותר מכל הבחינות, הלכתית וטכנית.
בשבוע שעבר נחנך המקווה המחודש בטקס קביעת מזוזה על ידי ראש העיר, שכאמור ליווה אישית את הפרוייקט הסבוך טכנית וביורוקרטית, וסיכם בהתרגשות את המהפך: "המקוה של שטיבלאך קטמון המיתולוגיים, סימל בעבר קושי משפטי והזנחה פיזית. כראש עיר כמו ירושלים, שיופיה נעוץ בעברה המרשים והעשיר, הוריתי לעשות הכל בכדי להשיב למקום את הדרו, ולהביא להשלמת שיפוץ מקוה הטהרה, למען תושבי ותושבות האיזור כולו.
בזכות אנשים טובים לאורך הדרך כולה – הן בקרב תושבי השכונה ועסקני המקום, והן בקרב אנשי המקצוע וההנהלה בעירייה, הפך המקוה לסמל של התחדשות ושימור המורשת בשכונת קטמון. אנו גאים בזכות העצומה הזו שהתגלגלה על ידינו, זכות שתשפיע על המקום כולו".
















