אור רביד: שלוש נשים וגבר נעצרו בחשד לעוקץ של מאות אלפי שקלים ממאות אנשים במסווה של החזרי מס. מחומר החקירה עולה כי שלוש מהחשודות, אם ובתה תושבות כפר כנא, וחשודה נוספת תושבת עילוט, עבדו יחד בחברה לגיטימית להחזרי מס. בעת עבודתן במקום, פנו השלוש ללקוחות שרצו לבדוק את זכאותם להחזרי מס, ואת התשלום עבור פתיחת התיק, העבירו הלקוחות לחשבון הבנק הפרטי שלהן ובהמשך לחשבון פיקטיבי שפתחו. לאחר שעקצו לקוחות רבים, עזבו האם והבת את מקום העבודה, אך המשיכו לקבל "לידים" מהחשודה הנוספת, ויחד עם בן משפחה נוסף מכפר כנא המשיכו לעקוץ לקוחות רבים, בסכומים של בין 800-400 שקלים, שרבים מהם בחרו שלא להתלונן והפנייה אליהם בוצעה באופן יזום על ידי היחידה החוקרת.
המחאה ברפורמה בדרכה לירושלים: הרפתנים והחקלאים חסמו את כביש 1
רפתנים וחקלאים מוחים נגד רפורמת החלב של שר האוצר ועולים מדרגה במאבק. סמוטריץ’ הגיב: "אנחנו מסיימים את שיטת המכסות הישנה, שהובילה שוב ושוב למחסור בחלב רגיל על המדפים, והביאה לכך שהציבור נאלץ לשלם יותר על חלב עם תוספות מיותרות"
רפתנים וחקלאים יצאו היום (ד׳) בשיירת כלי רכב וכלים חקלאיים לירושלים, במחאה על רפורמת החלב שמקדם שר האוצר בצלאל סמוטריץ’. במהלך המחאה נחסם אחד הנתיבים בכביש 1, חציר פוזר על הכביש ונרשמו שיבושי תנועה בדרך לבירה. המוחים דורשים להמשיך בייצור חלב ישראלי ומתנגדים לפתיחת השוק לייבוא ממדינות אחרות.
שר האוצר סמוטריץ’ הגן על הרפורמה ואמר כי גם לאחר יישומה "כ־80% מהחלב והגבינות ימשיכו להיות מיוצרים בישראל". לדבריו, המהלך שומר על הייצור המקומי ועל החקלאות הישראלית, ואף מחזק את ביטחון המזון. סמוטריץ’ הוסיף כי הרפתנים יקבלו הגנה בחקיקה ויהיו שותפים להשקעות חדשות, וציין: "אנחנו מבטלים שיטה שגורמת פעם אחר פעם למחסור בחלב רגיל על המדפים, ומאלצת את הציבור לקנות חלב יקר עם תוספות מיותרות".
רפורמת החלב, שמקודמת במסגרת חוק ההסדרים לשנת 2026, מבקשת לשנות את המודל הכלכלי של הענף. בלב המהלך עומד מעבר ממשק מתוכנן שבו המדינה קובעת מכסות ייצור ומגנה על השוק באמצעות מכסי ייבוא לשוק חופשי ותחרותי יותר. במשרד האוצר טוענים כי המבנה הנוכחי מייקר את מוצרי החלב בישראל בכ־25% לעומת ממוצע מדינות ה־OECD.
במסגרת הרפורמה מתוכננים ביטול מכסות הייצור, הפחתה משמעותית של "מחיר המטרה" לרפתנים ופתיחת השוק לייבוא מוצרי חלב ללא מכס. לצורך הקלה על החקלאים, הוצע מנגנון פיצוי בהיקף של כ־1.1 מיליארד שקלים, שנועד לאפשר לרפתנים קטנים לפרוש מהענף או להשקיע בהתייעלות.
מנגד, הרפתנים וארגוני החקלאים מזהירים מפני פגיעה חמורה בענף וטוענים כי הרפורמה תוביל לסגירת מאות רפתות בפריפריה וביישובי הגבול. לטענתם, המהלך יפגע בביטחון המזון של ישראל ויגדיל את התלות בייבוא. נכון לפברואר 2026, המאבק הגיע לשיאו עם השבתות שיווק חלב ומחסור בנקודות מכירה בעוד הממשלה נחושה לקדם את הרפורמה בחקיקה.
