דפנה ליאל: עוד מהכנס של הציונות הדתית - שר האוצר סמוטריץ' אמר כי חה"כ שמחה רוטמן יסיים את החקיקה לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה
בג"ץ למדינה: נמקו מדוע אין אכיפה ברשתות החרדיות
צו על תנאי דורש מהמדינה להסביר בתוך חודשיים מדוע היא ממשיכה לתקצב במלואו מוסדות שאינם מלמדים את מלוא לימודי הליבה, ומדוע לא הופעלו סנקציות וקיצוצים למרות פערים חריפים בהכשרת מורים ובפיקוח
בית המשפט העליון בשבתו כבג״ץ הוציא היום (שלישי) צו על תנאי המורה למדינה להשיב בתוך חודשיים מדוע היא ממשיכה לתקצב באופן מלא בתי ספר חרדיים שאינם מלמדים את מלוא מקצועות הליבה כנדרש, ומדוע אינה פועלת לתקן את הליקויים, לרבות באמצעות קיצוץ תקציבי למוסדות שאינם עומדים בדרישות.
הצו ניתן במסגרת עתירה שהגישה עמותת חדו״ש במרץ 2025, בדרישה לאכוף את חובת לימודי הליבה ולהפעיל סנקציות תקציביות נגד בתי ספר ברשתות החינוך המזוהות עם המפלגות החרדיות.
במהלך הדיונים בעתירה נחשפו ליקויים נרחבים ביישום לימודי הליבה ברשתות החרדיות. בדיון שנערך בינואר הודתה נציגת המדינה כי קיימים פערים משמעותיים, בין היתר בהכשרת המורים, בדיווחי המוסדות ובאי-השתתפות במבחני המיצ״ב. עוד עלה כי משרד החינוך לא התייצב לאותו דיון ולא העביר נתונים מבוקשים.
בהמשך, ובהוראת בית המשפט, נחשפו לראשונה נתונים רשמיים שלפיהם ב־92% מבתי הספר ברשתות החרדיות אין מורים שהוכשרו להוראת לימודי הליבה באופן שיאפשר עמידה בדרישות. עוד עלה כי משרד החינוך אינו מחייב את המוסדות בכל שעות הליבה הנהוגות בחינוך הממלכתי, וכי מרבית המורים ברשתות אינם בעלי תואר אקדמי, אף ששכרם משולם בהתאם.
הרכב השופטים, דפנה ברק־ארז, דוד מינץ ורות רונן, דרש ממשרד החינוך לנמק מדוע, לאור הממצאים, הוא ממשיך בתקצוב מלא של המוסדות; מדוע אינו מחייב את כלל שעות הליבה; מדוע לא הוסדרה הכשרת המורים; מדוע מערך הפיקוח מבוסס בעיקר על דיווחים עצמיים וביקורים מתואמים מראש; ומדוע רוב בתי הספר אינם משתתפים במבחני המיצ״ב ובמבחנים בינלאומיים הבוחנים את רמת התלמידים במקצועות הליבה.
ברקע הדברים עומדות גם הנחיות המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו״ד אביטל סומפולינסקי, מספטמבר 2024, שהורתה למשרד החינוך להדק את האכיפה, לחזק את מערך הפיקוח והבקרה, להכשיר מורים ולבחון קיצוצים תקציביים במידת הצורך. לפי העותרים, ההנחיות לא יושמו ועל כן הוגשה העתירה הנוכחית.
גפני בתגובה לצו על תנאי: "בולט לכל בר דעת השנאה של שופטי בגץ לציבור החרדי ולחינוך החרדי. רוב תלמידי הרשתות שרובם בנות, לומדות את כל המקצועות ברוח ישראל סבא והם המצטיינות ביותר במבחנים.
אין שום הגיון בהוצאת צווים נגד הרשתות החרדיות שכאמור הן הטובות ביותר במערכת החינוך, רק הסבר מקצועי אחד - שנאה וקנאה. הא ותו לא!"
