אדר גיציס: נבדק חשד שההתרעות האחרונות בגבול הצפון מקורן בשיגור מלבנון
מערכת הבריאות הוכנסה למצב ד': כל מה שצריך לדעת
מערכת הבריאות עברה לרמת כוננות ד' ומתכונת חירום מלאה. בתי החולים החלו בשחרור של כ-50% מהמאושפזים והעתקת הפעילות למרחבים ממוגנים ותת-קרקעיים | כל הפרטים
בהנחיית משרד הבריאות, עברו בתי החולים וקופות החולים בישראל החל מהיום (שבת) למתכונת חירום מלאה שמשמעותה שחרור מוקדם של עד חמישים אחוזים מהמאושפזים ומעבר לפריסה במרחבים ממוגנים ותת קרקעיים לצד היערכות לאירוע רב נפגעים והפעלה מלאה של חמ"ל הבריאות הלאומי.
מערכת הבריאות פועלת כעת בשלושה צירים מרכזיים להתמודדות עם המצב, לאחר שמשרד הבריאות העלה את רמת הכוננות למצב ד' והפעיל באופן מלא ורציף את חמ"ל הבריאות הלאומי. במסגרת ההיערכות וההגנה על המטופלים, בתי החולים יספקו מענה למקרים דחופים בלבד. כבר היום שוחררו לבתיהם כל המטופלים שאינם מוגדרים דחופים, כאשר קופות החולים הונחו לקלוט להמשך טיפול את המקרים שאינם מצריכים אשפוז.
בבתי החולים מבקשים מהציבור להימנע מהגעה לביקורי חולים, בכדי לא להעמיס על המחלקות. ברוב המקרים תתאפשר כניסה של מלווה אחד בלבד לכל מטופל. במקביל, הפעילות הרפואית מועתקת למרחבים ממוגנים ותת-קרקעיים, הצוותים הרפואיים עברו למתכונת משמרות של 12/12, והמערכת ערוכה לקליטת פצועים במקרה של אירוע רב-נפגעים (אר"ן).
על מנת להבטיח רציפות תפקודית גם בתרחישי קיצון ושיבושים, הוקם דסק שרשרת אספקה לאומי הפועל בזמן אמת, לצד פורום לאומי לשמירה על רציפות האספקה. מבחינת הצטיידות, המערכת הבטיחה מלאי תרופות וציוד רפואי המספיק לשלושה חודשים מראש. כמו כן, הוכנו קיטים של חירום המאפשרים הרחבה מהירה של מאות מיטות אשפוז, והוקמו מאגרים של קבלני חירום ותשתיות למתן מענה מיידי.
משרד הבריאות מקדם שורת פעולות להגנת האזרחים בעורף, בהן הרחבה משמעותית של המענה הנפשי הארצי וקידום שירותי רפואה מרחוק ואשפוזי בית. עבור אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים התלויות במכשירים רפואיים, יחולקו 2,400 גנרטורים למניעת סכנת חיים בעת הפסקות חשמל, והוקם מרכז שליטה עלטה ייעודי. נוסף על כך, מערך הדם הארצי יתוגבר לכמות של 12 אלף מנות.
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הסביר בתדרוך לכתבים: "נערכנו למעבר מהיר משגרה לחירום. הגדרנו שלוש מטרות מרכזיות של מערכת הבריאות בשעת חירום: מעבר מהיר משגרה לחירום, מוכנות לאירועים רבי נפגעים והמשך מתן מענה רפואי לפעילות השוטפת של בתי החולים והקופות. נערכנו מראש עם מלאי של מנות דם, מלאי תרופות ומתן מענה נפשי, ולפני כשבועיים היה תרגיל משותף של בתי החולים וצה"ל".
