מבזקים מבזקים + צבע אדום
תל אביב 15°c
באר שבע 14°c
חיפה 12°c
ירושלים 6°c
בית שמש 11°c
בני ברק 12°c
אשדוד 12°c
ז' ניסן התשפ"ו | 25.03.2026
תל אביב 15°c
באר שבע 14°c
חיפה 12°c
ירושלים 6°c
בית שמש 11°c
בני ברק 12°c
אשדוד 12°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

השבוי שניצל ממוות סיפר על הפסח והמצה בכלא הסורי

בסוריה היה נהוג לאפות מצות בקוטר של 50 ס״מ, גדול באופן משמעותי מהמצות בארץ, המטרה שמשתתפי הסדר יוכלו לאכול כזית מהמצה של הבוצע בליל הסדר. ניצול השבי ממלחמת לבנון הראשונה סיפר על המצות שאכל בכלא הסורי

השבוי שניצל ממוות סיפר על הפסח והמצה בכלא הסורי
הרב בנימין חמרה באפיית מצות צילום: באדיבות המצלם

קהילת יוצאי סוריה בישראל בראשות הרב בנימין חמרה, הרב הראשי של יהודי סוריה, אפתה מצות מיוחדות לראשונה בארץ הקודש כמו שאפו אבות אבותיהם בדמשק.

בקהילה ציינו: "זכינו לאפות מצות מהודרות, כמסורת אבותינו בקהילת קודש דמשק בקוטר 50 ס"מ על ידי הרב בנימין חמרה". הקהילה בירכה  את ראש  עיריית בית שמש, מר שמואל גרינברג שהשתתף במעמד הגדול והמרגש אצלו בעיר.

בסוריה היה נהוג לאפות מצות בקוטר של 50 ס״מ, גדול באופן משמעותי מהמצות בארץ, המטרה שיותר אנשים יוכלו לקבל כזית מבוצע המצה בליל הסדר. בגלל הגודל מכניסים לתנור שתי מצות מקסימום, וכך לא נדבקים המצות יחד בשעת האפייה.

בין אופי המצות בבית שמש, היה גם צאלח לוז, שהשתתף באפיית המצות האורגינלית בדמשק לפני עשרות שנים. 

באדיבות המצלם
צאלח לוז מוצאי סוריה באפיית מצות | באדיבות המצלם

הרב בנימין חמרה סיפר בהרצאה במוזיאון 'אנו' על חיי היהודים בסוריה ביובל האחרון אשר בין המשתתפים הגיע במיוחד האדון ניסים סאלם, שהיה עצור בדמשק שנה וחצי בצינוק בתקופת מלחמת לבנון הראשונה בשנות ה-80, הוא סיפר על השבי בדמשק ועל התקווה שנתן לו הרב אברהם חמרה זצ"ל, הרב הראשי המיתולוגי של סוריה אביו של הרב בנימין, עם המצות שהביא לו לכבוד חג הפסח ובירכו 'לשנה הבאה בירושלים הבנויה'.

הוא הופתע לראות את הרב חמרה זצ"ל וקרא את ההגדה עם הרב בביקור, והרב בירך אותו "לשנה הבאה בירושלים". הוא סיפר כי הובילו אותו לחדר, מולו נפתחה דלת ולהפתעתו עמד בחדר רב. "עכשיו תפסו רב? הם יקרעו אותו לגזרים", חשב לעצמו. אינסטינקטיבית פנה אל האיש בעברית: "אדוני הרב, מה אתה עושה פה?". רבם של יהודי סוריה, אברהם חמרה, חייך בשלווה וכך סיפר לו.

בהתקרב הפסח פנו מנכבדי קהילת סוריה בארצות הברית לנשיא סוריה. "יש אצלך שבוי יהודי, מבקשים שתאפשר לשלוח לו מצה שמורה לפסח". אסד החליט לעשות מחווה. הוא זימן אליו את הרב חמרה, והציע שחייליו ילוו אותו בדרכו אל הישראלי. נסים עדיין התקשה להאמין. "אתה באמת רב?", שב וחקר. הרב שלף טלית לבנה, מצה עגולה והציע: "נטעם ממנה יחד? ניתן ברכה?". נסים: "איזו ברכה ניתן כבוד הרב?".

באדיבות המשפחה
הרב חמרה ז"ל מציג את תמונתו עם חאפז אל-אסד הנשיא המנוח של סוריה | באדיבות המשפחה

הרב חמרה: "בשנה הבאה בירושלים. גם אתה וגם אני". הרב אברהם חמרה הגיע לישראל רק כעבור כעשר שנים. נסים מצא את עצמו בארץ כעבור שנה וחודש.

סאלם שוחרר בעסקה המוכרת בשם "עסקת ג'יבריל" שנחתמה במאי 1985 בין ישראל לארגון הטרור הפלסטיני "החזית העממית - המפקדה הכללית" בראשותו של אחמד ג'יבריל. בתמורה ליוסף גרוף, נסים סאלם וחזי שי - שנשבו בידי הארגון במהלך מלחמת לבנון הראשונה - שיחררה ישראל 1,150 מחבלים מבתי הכלא.

הרב אברהם חמרה הרב בנימין חמרה סוריה אפיית מצות

 צבע אדום

art