ספיר ליפקין: בתגובה לתקיפה הגשר בכרג’ ומתקני פטרוכימיה במשהאר, משמרות המהפכה טוענים שתקפו תשתיות אנרגיה של ישראל ואינטרסים אמריקניים באזור היעדים שעליהם טענו: • בית זיקוק בחיפה, שלפי האיראנים מספק דלק למטוסי קרב • מתקני גז של החברות האמריקניות אקסון, מוביל ושברון בחבשאן שבאיחוד האמירויות • מתקן פטרוכימי בא-רווייס באמירויות - שלפי ההודעה עלה באש • מתקן פטרוכימי בבחריין • מתקנים פטרוכימיים בשועייבה שבכווית במשמרות המהפכה האשימו כי ארה”ב וישראל תקפו תשתיות אזרחיות באיראן, וטענו כי מדובר ב”תגובה מידתית ראשונית”. עוד איימו כי כל פגיעה נוספת בתשתיות אזרחיות תיענה ב”תגובה רחבה וקשה יותר”. לדבריהם, איראן תגבה בעתיד את “מחיר הנזקים” מהתוקפים, ואף ציינו כי משלמי המסים בארה”ב יישאו בעלויות
רויטרס: ישראל ממתינה לאישור מטראמפ לתקיפת האנרגיה באיראן
לפי הדיווח, התקיפות עשויות לצאת לדרך כבר בשבוע הקרוב. במקביל, טראמפ החריף את האיום על טהראן סביב מצר הורמוז, וצה"ל העלה דריכות גם מול איום החות'ים בים האדום
בישראל ממתינים ל"אור ירוק" מנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, כדי לתקוף את תשתיות האנרגיה באיראן, כך דווח ברויטרס. לפי הדיווח, המהלך עשוי לצאת לדרך כבר בשבוע הקרוב, אם וושינגטון תאשר את הרחבת רשימת היעדים לעבר מתקנים כלכליים ואסטרטגיים של המשטר האיראני.
העיתוי אינו מקרי. בשעה שטראמפ מחריף את הלחץ על טהראן סביב מצר הורמוז, בישראל מבהירים כי אין כל כוונה לבלום את המערכה. לפי דיווחים בישראל, ההבנה בדרג המדיני והביטחוני היא שהפגיעה בתשתיות הייצור, האנרגיה והאספקה של איראן היא השלב שעשוי להכריע את הקמפיין כולו.
בישראל מגדירים כעת את היעדים כשילוב בין מפעלי ייצור אמצעי לחימה לבין נכסים כלכליים חיוניים. הכוונה היא לא רק לפגוע בעוד אתר, אלא לשבש את "שרשרת הערך" האיראנית כולה, מחומרי הגלם, דרך קווי הייצור, ועד תשתיות החשמל, הדלק והלוגיסטיקה שמחזיקות את המערכת פועלת.
ברקע, טראמפ שב והציב לטהראן אולטימטום סביב פתיחת מצר הורמוז. לפי רויטרס, הוא איים כי אם איראן לא תפתח מחדש את המצר בתוך 48 שעות, היא תעמוד בפני הסלמה חריפה, בזמן שבוושינגטון ובירושלים גובר הדיון על תקיפות רחבות יותר נגד תשתיות האנרגיה של המשטר.
המתח הזה מקרין גם לזירות נוספות. במערכת הביטחון בישראל דרוכים לקראת ניסיונות של החות'ים להרחיב את האיום, באוויר, בים ואולי גם בזירות נוספות. אחרי שיגור הטיל הבליסטי, הכטב"ם וטיל השיוט מתימן לעבר ישראל, בצה"ל נערכו לאפשרות של מהלכים שנועדו לפצל את הקשב הישראלי ולייצר חזית מקבילה מדרום.
בהתאם לכך, הוגברה הדריכות בים האדום. בישראל חיזקו את הנוכחות הימית, הידקו את שיתוף הפעולה בין חיל הים, חיל האוויר, עוצבת אדום, משמר הגבול ומשטרת ישראל, והעלו את רמת הכוננות סביב תרחישים של פגיעה בכלי שיט או בניסיון לפגוע בקו החוף.
במערכת הביטחון מעריכים כי זו בדיוק מטרת החות'ים, להסיט קשב, להעמיס על מערכי ההגנה, ולפתוח זירה מטרידה נוספת בזמן שהמאמץ העיקרי מופנה לאיראן. אלא שבישראל מדגישים כי למרות האיום מדרום, הזירה המרכזית נותרה איראן, וכי שם יוכרע אם המערכה תימשך לעוד שלב של שחיקה, או תעבור למכה רחבה הרבה יותר.
המסר שמתגבש כעת בירושלים חד למדי. כל עוד איראן ממשיכה להחזיק את מצר הורמוז כמנוף לחץ, וכל עוד ההנהגה בטהראן אינה משנה כיוון, בישראל לא מדברים על עצירה אלא על הרחבה. האישור שממתינים לו מטראמפ עשוי להיות זה שיפתח כבר בימים הקרובים שלב חדש במלחמה, כזה שיכוון ישירות אל הלב הכלכלי של המשטר.
