מבזקים מבזקים + צבע אדום
תל אביב 17°c
באר שבע 14°c
חיפה 15°c
ירושלים 10°c
בית שמש 11°c
בני ברק 16°c
אשדוד 16°c
כ"ה ניסן התשפ"ו | 12.04.2026
תל אביב 17°c
באר שבע 14°c
חיפה 15°c
ירושלים 10°c
בית שמש 11°c
בני ברק 16°c
אשדוד 16°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

הפתעת הטילים של איראן: הנתונים המדאיגים של המודיעין האמריקני

הערכות מודיעין בארצות הברית: טהרן משקמת את מערך הטילים ומחזיקה באלפי טילים באתרים תת-קרקעיים • בישראל מעריכים כי בידי איראן נותר כ-40% ממלאי הטילים לטווח בינוני

הפתעת הטילים של איראן: הנתונים המדאיגים של המודיעין האמריקני
אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

המודיעין האמריקני מעריך כי בידי איראן נותרו אלפי טילים שניתן להשמיש באמצעות חילוץ משגרים מאתרים תת-קרקעיים. לפי ההערכות, טהרן מנצלת את ימי הפסקת האש הנוכחית לשיקום מערך הטילים שלה. כך דווח בוול סטריט ג'ורנל.

הדיווח מגיע על רקע הצהרת שר ההגנה האמריקני, פיט הגסת', שטען כי תוכנית הטילים של איראן "הרוסה" וכי המשגרים והטילים שברשותה "כמעט בלתי שמישים לחלוטין". עם זאת, גורמים אמריקנים וישראלים מצביעים על תמונה מורכבת, לפיה איראן מסוגלת להוציא אלפי טילים בליסטיים מהאתרים התת-קרקעיים שברשותה.

בעוד שמלאי הכטב"מים הצטמצם לפחות ממחצית לעומת תחילת המלחמה - עקב שימוש מבצעי ותקיפות ישראליות ואמריקניות על אתרי הייצור - גורמים בארצות הברית מעריכים כי המשטר עשוי לרכוש מערכות דומות מרוסיה.

בנוסף, לאיראן נותר מלאי קטן של טילי שיוט המיועדים לפגיעה בכלי שיט במפרץ הפרסי או בכוחות אמריקנים, למקרה של כישלון במשא ומתן.

קנת' פולק, אנליסט לשעבר ב-CIA וסגן נשיא למדיניות במכון למזרח התיכון, ציין כי: "האיראנים הפגינו יכולת יוצאת דופן לחדש ולבנות מחדש את כוחותיהם במהירות. הם יריב אימתני הרבה יותר מרוב הצבאות במזרח התיכון מלבד הישראלים".

לפי גורמים ישראליים, לאיראן נותרו למעלה מ-1,000 טילים לטווח בינוני מתוך מלאי של 2,500 שהיו לה בערב המלחמה. למרות הפגיעה הקשה בתעשיית הביטחון האיראנית, אנליסטים בממשל האמריקני צופים כי המדינה תצליח להשמיש חלק ממשגרי הטילים הבליסטיים.

לפי הדיווח, התקיפות האוויריות לא הצליחו להשמיד באופן מוחלט את המערכות הקבורות עמוק בתוך ההרים. ישראל התמקדה בחסימת מנהרות היציאה של המשגרים, אך הבסיסים עצמם התגלו כקשים להשמדה.

עם זאת, גורמים בישראל מדגישים כהישג את העובדה שיכולת הירי האיראנית צומצמה ל-10 עד 15 טילים ביום במהלך רוב ימי הלחימה, לעומת עשרות טילים ביום בתחילתה.

לעת עתה, גורמים ישראלים מעריכים כי איראן אינה מסוגלת לייצר טילים נוספים באופן עצמאי, וקצב שיקום התוכנית יהיה תלוי במידת הסיוע שתקבל מרוסיה או מסין.

איראן מבצע שאגת הארי הפסקת אש ארצות הברית (ארה"ב) פיט הגסת' טילים

 צבע אדום

art