הנשיא טראמפ בריאיון לניו יורק פוסט: "השיחות אמורות להתקיים היום. אני מקווה שאף אחד לא משחק איתנו משחקים. יש לנו מושג די טוב לגבי מי מנהיג את איראן, ואנחנו מאמינים שאנחנו מתנהלים מול האנשים הנכונים".
המספרים שמאחורי הגרף: ללא "שאגת הארי", לאיראן היו כ-11,000 טילים בליסטיים
בכיר ישראלי אומר לגלי צה״ל כי המו״מ שמתנהל בין איראן לארה״ב כרגע - אינו כולל דיון על סוגיית הטילים הבליסטיים, שכלל לא נמצאת על השולחן. חשש בישראל: סוגיית הטילים לא תטופל - וגם אם יהיה הסכם, לא יוטלו מגבלות על ייצור טילים באיראן
אגף המודיעין של צה״ל הניח בפני הפיקוד הצבאי הבכיר והדרג המדיני בימים האחרונים גרף - המציג הערכה מודיעינית ביחס לקצב שיקום הטילים באיראן.
הגרף כולל שלושה קווים כפי שפורסם בתכנית ספי ויניר בגלי צה״ל: קו אדום שמציג את מספר הטילים שאיראן הייתה צוברת, אם ישראל לא הייתה יוצאת למערכה האחרונה - ״שאגת הארי״. לפי הערכת אמ״ן, במצב כזה איראן הייתה מגיעה כבר בתוך כשנה וחצי מהיום לכ-8,000 טילים בליסטיים. בתוך שנתיים וחצי, היו לאיראן כ-11,000 טילים בליסטיים אילולא המערכה האחרונה.
קו כתום וקו צהוב - שמציגים את הערכת אמ״ן לגבי מספר הטילים שאיראן תוכל לייצר כעת, לאחר המערכה והפסקת האש, אם לא יהיו עליה מגבלות במסגרת ההסכם המדיני שיושג.
מדובר בהערכה מודיעינית מורכבת, משום שהיא נתונה למספר רב של משתנים שנדרש להכניס ל״משוואה״ - האם סין תצייד את איראן בחומרי גלם לייצור טילים ובמערבלים פלנטריים, שהם רכיב קריטי בהליך הייצור? האם איראן תחליט להשקיע את מלוא משאביה וכספיה בתעשיית הטילים - או שאחרי המכות הכלכליות הקשות שספגה, היקפי ההשקעות בתעשיה זו יצומצמו משמעותית?.
כל השאלות האלה מותירות טווח מסוים שמקשה מאוד להעריך במדויק - אבל לפי הערכת אמ״ן - גם בתרחיש החמור וגם בתרחיש הסביר, איראן תוכל, אם תרצה ותשקיע בכך, לצבור בתוך שנים ספורות מאוד - מלאי של אלפי טילים. מדובר באלפים ספורים בתרחיש הסביר, ואלפים רבים יותר בתרחיש המחמיר.
בישראל הגדירו ״קו אדום״ ביחס לארסנל הטילים הבליסטיים של איראן - כלומר מספר מוגדר של טילים - שלא ניתן להשלים איתו, ואם איראן מתקרבת לחצות אותו - נדרש לצאת לתקיפה נגדה. מדובר בכמה אלפים של טילים - ארסנל שמערכות ההגנה האווירית יתקשו להתמודד איתו.
המשמעות ברורה: הסכם שלא יכלול הגבלות ברורות וחד משמעיות על תעשיית הטילים הבליסטיים באיראן - יביא בסבירות מסוימת למצב שבו איראן תחזור להשקיע בייצור טילים, תשקיע בכך כספים (שסביר שיופשרו בעקבות הסכם כזה), ותחדש את הארסנל שלה בתוך שנים ספורות מאוד.
גם אם ארה״ב תצליח לכפות על איראן הוצאה של האורניום המועשר משטחה, ואפילו הסכמה להפסיק להעשיר אורניום - בכל זאת, כל עוד סוגיית הטילים לא תטופל בהסכם - אזי סבב נוסף נגד איראן בתוך שנים ספורות מאוד - כדי לשוב ולפגוע בתעשיית הטילים - הוא תרחיש שמגדירים בישראל - סביר למדי.
