מבזקים מבזקים + צבע אדום
תל אביב 20°c
באר שבע 24°c
חיפה 18°c
ירושלים 22°c
בית שמש 21°c
בני ברק 22°c
אשדוד 22°c
ה' אייר התשפ"ו | 22.04.2026
תל אביב 20°c
באר שבע 24°c
חיפה 18°c
ירושלים 22°c
בית שמש 21°c
בני ברק 22°c
אשדוד 22°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

בית משפט בארה"ב: טקסס יכולה לדרוש להציג את עשרת הדיברות בכיתות

השמרנים משבחים את ההחלטה כ"ערכים מוסריים". מתנגדי החוק מתכננים לערער לבית המשפט העליון. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, תמך בתליית עשרת הדיברות בכיתות הלימוד

בית משפט בארה"ב: טקסס יכולה לדרוש להציג את עשרת הדיברות בכיתות
עשרת הדיברות באנגלית צילום: pixabay

בית משפט לערעורים בארה"ב פסק ביום שלישי כי מדינת טקסס יכולה לדרוש להציג את עשרת הדיברות בבתי ספר ציבוריים. השמרנים חגגו את ההחלטה כ"ערכים מוסריים" כדי לשלב יותר דת בכיתות הלימוד.

החלטת בית המשפט לערעורים בארה"ב, ברוב של 9-8, נתנה דחיפה לתומכי חוקים דומים בארקנסו ובלואיזיאנה. מתנגדים טענו שתליית עשרת הדיברות בכיתות הלימוד מהווה הטמעה של תלמידים ומהווה סוג של כפייה דתית מצד הממשלה.

בית המשפט לערעורים בעל הנטייה השמרנית בניו אורלינס דחה את הטיעונים הללו בטקסס, וקבע כי הדרישה אינה פוגעת בזכויותיהם של הורים או תלמידים.

"אף ילד אינו נאלץ לדקלם את המצוות, להאמין בהן או לאשר את מקורן האלוהי", קובע הפסיקה.

האיחוד האמריקאי לחירויות אזרח (ACLU) וארגונים נוספים שערערו על החוק בשם הורים אמרו בהצהרה כי הן מתכננות לערער על הפסיקה לבית המשפט העליון של ארה"ב.

"התיקון הראשון לחוקה מגן על הפרדת הדת מהמדינה, ועל חופש המשפחות לבחור כיצד, מתי ואם לספק לילדיהן חינוך דתי. החלטה זו רומסת זכויות אלה", אמרו בהצהרה.

כזכור בשנת 2024 אישרה טקסס תוכנית לימודים שכוללת תנ"ך בבתי ספר יסודיים. ההחלטה בנוגע לחוק עשרת הדיברות מבטלת פסיקה של בית משפט פדרלי נמוך יותר שאסר לכ-12 בתי ספר בטקסס כולל כמה מהגדולים במדינה מלהציב את הכרזות.

החוק של טקסס שנחתם על ידי המושל הרפובליקני גרג אבוט, נכנס לתוקף בספטמבר 2025. התובע הכללי של טקסס, קן פקסטון, רפובליקני, כינה את הפסיקה "ניצחון גדול לטקסס ולערכים המוסריים שלנו".

"לעשרת הדיברות הייתה השפעה עמוקה על אומתנו, וחשוב שהתלמידים ילמדו מהן מדי יום ביומו", אמר.

החוק קובע כי בתי הספר חייבים להציב פוסטרים שנתרמו במקום בולט ודורש שהכתב יהיה בגודל ובגופן שיהיו גלויים בכל מקום בכיתה לאדם בעל "ראייה ממוצעת".

החוק של טקסס עבר בקלות על ידי בית המחוקקים שבשליטת הרפובליקנים. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, תמך בתליית עשרת הדיברות בכיתות הלימוד.

פסיקת הרוב, שנכתבה על ידי שופט בית המשפט המחוזי סטיוארט קייל דאנקן, שאליה הצטרפה השופטת הראשית ג'ניפר ווקר אלרוד ושבעה שופטים נוספים, קבעה כי החוק אינו מפר את האיסור של חוקת ארה"ב על לימוד דת על ידי הממשלה ולא מבטל את ההגנה על חופש הקיום הדת.

החוק בטקסס "אינו אומר לכנסיות, בתי כנסת או מסגדים במה להאמין, כיצד להתפלל, או את מי להעסיק ככמרים, רבנים או אימאמים", כתב דאנקן. "הוא אינו מעניש אף אחד שדוחה את עשרת הדיברות, ללא קשר לסיבה".

עשרת הדיברות טקסס ארצות הברית (ארה"ב)

 צבע אדום

art