יעל יפה: לאחר הצו ארעי שאוסר על התכנסות מועצת הרשות השנייה וקבלת החלטות בה עד למתן החלטה אחרת - חה"כ שלי טל מירון יש עתיד (ביחד) פנתה ליועמ"שית הכנסת, עו"ד שגית אפיק, בדרישה למנוע את השתתפותה של ד"ר יפעת בן-חי שגב בדיוני הוועדה המיוחדת לחוק השידורים
איטליה בלי תינוקות: ההגירה עצרה את קריסת האוכלוסייה
בשנת 2025 נולדו באיטליה רק 355 אלף תינוקות, המספר הנמוך מאז איחוד המדינה; מול 652 אלף נפטרים, רק מאזן הגירה חיובי מנע ירידה באוכלוסייה
איטליה רשמה בשנת 2025 את מספר הלידות הנמוך ביותר מאז איחוד המדינה בשנת 1861: רק 355 אלף תינוקות נולדו במדינה, ירידה נוספת בשורת שנים ארוכה של דעיכה דמוגרפית. במקביל, מספר הנפטרים הגיע ל-652 אלף, כמעט פי שניים ממספר הלידות.
המשמעות היא מאזן טבעי שלילי של קרוב ל-300 אלף בני אדם. איטליה, אחת המדינות המזדקנות באירופה, ממשיכה לראות פחות ילדים, יותר מבוגרים, ושיעור פריון שצנח בשנת 2025 ל-1.14 ילדים בלבד לאישה.
אלא שהאוכלוסייה הכוללת של איטליה לא ירדה. לפי נתוני מכון הסטטיסטיקה האיטלקי, המדינה עמדה בתחילת 2026 על כ-58.94 מיליון תושבים, כמעט ללא שינוי לעומת השנה הקודמת. הסיבה המרכזית: הגירה. בשנת 2025 נכנסו לאיטליה כ-440 אלף מהגרים, בעוד שכ-144 אלף עזבו אותה, כך שמאזן ההגירה החיובי עמד על כ-296 אלף איש.
במילים אחרות, ההגירה כמעט סגרה את הפער שהותירה הילודה הקורסת. בלי המהגרים, איטליה הייתה מאבדת בשנה אחת אוכלוסייה בגודל של עיר גדולה. עם המהגרים, המדינה נותרה יציבה על הנייר, אך הנתונים חושפים שינוי עמוק בהרכב הדמוגרפי שלה.
ברקע עומדת אחת הסוגיות הכבדות שמעסיקות את אירופה כולה: מדינות ותיקות, עשירות ומזדקנות, מתקשות לחדש את עצמן מבפנים, ונשענות יותר ויותר על הגירה כדי להחזיק את שוק העבודה, מערכת הפנסיה והמאזן הדמוגרפי. באיטליה, הנתון החדש הופך את הדיון הזה לפחות תיאורטי והרבה יותר מוחשי.
