סוכנות הידיעות תסנים מצטטת גורם צבאי איראני: המצב במפרץ רגוע כעת אך אם האמריקנים ינסו להיכנס לשם שוב ולעשות צרות לכלי שיט איראנים - ייתכנו עימותים
עוד חודש לקריסה? באיראן מזהירים: "עתיד הנפט שלנו בסכנה"
מצוקה כלכלית חריפה באיראן: מחסני הנפט מתקרבים לתפוסה מלאה, המשטר כבר מקצץ בתפוקה מחשש לנזק בלתי הפיך לבארות, עובדים לא מקבלים שכר - ואזרחים מוכרים חפצים אישיים כדי לשרוד
באיראן מתמודדים בשבועות האחרונים עם מצוקה כלכלית חריפה במיוחד, שמכה כמעט בכל שכבות האוכלוסייה - כך דווח ב"ניו יורק טיימס". לפי הדיווח, אם המצור הימי לא יוסר בקרוב, בתוך כחודש בלבד עלולה איראן להגיע למצב שבו לא יישאר מקום לאחסון נפט, דבר שעלול לגרום לפגיעה ארוכת טווח בבארות הנפט במדינה.
"המצור הימי הוא איום חמור הרבה יותר אפילו ממלחמה", אמר חמיד חוסיני, מומחה לתעשיית הנפט האיראנית וחבר בוועדת האנרגיה של לשכת המסחר של איראן. לדבריו, "יש לשבור את הקיפאון הנוכחי משום שיצוא הנפט והאנרגיה שלנו ועתיד בתי הזיקוק שלנו נמצאים כעת בסיכון".
לפי נתוני חברת המידע הימי Kpler, מתקני אחסון הנפט באיראן עשויים להתמלא בתוך 25 עד 30 ימים אם המצור יימשך. גורם במשרד הנפט האיראני אמר לעיתון האמריקני כי טהרן כבר החלה לקצץ בתפוקה בחלק משדות הנפט, בניסיון לצמצם את משבר האחסון. אותו גורם העריך כי נותרו כ-40 עד 45 ימים בלבד עד שקיבולת האחסון היבשתית והימית תתמלא לחלוטין.
מנגד, חברת TankerTrackers טענה כי עדיין נותר מקום אחסון משמעותי באי ח'ארג – טרמינל הנפט המרכזי של איראן. עם זאת, לפי ההערכות, אם לא יימצא פתרון, איראן תיאלץ לבצע קיצוצים משמעותיים נוספים בתפוקת הנפט - מה שעלול לגרום לנזק ממושך לבארות עצמן.
בדיווח נטען עוד כי איראן מנסה לעקוף את המצור באמצעות נתיבי סחר חלופיים: העברת סחורות במשאיות דרך פקיסטן וטורקיה, קבלת סחורות דרך הים הכספי מרוסיה, ושימוש במסילת רכבת המחברת בין סין לאיראן דרך טורקמניסטן וקזחסטן. אלא שלפי הדיווח, אין חלופה אמיתית למעבר במצר הורמוז, שדרכו עובר חלק משמעותי מהיצוא והיבוא של המדינה.
המשבר הכלכלי במדינה ממשיך להחריף. ערך המטבע האיראני צנח לרמה של 1.3 מיליון ריאל לדולר אחד, האינפלציה זינקה ל-60%, כמיליון משרות אבדו - והפיטורים התפשטו כמעט לכל מגזר במשק.
עובדים רבים במגזר הציבורי לא קיבלו שכר מלא כבר לפחות חודשיים. במקביל, הרשתות החברתיות באיראן מתמלאות בעדויות של אזרחים שמרוקנים חסכונות, מוכרים חפצים אישיים - ואף מעבירים שמן בישול מעבר לגבול עם טורקיה כדי לנסות לשרוד את המשבר.
