עמית סגל: קצב החקיקה נתון בידי הליכוד גם בהנחה שיוחלט אצל הרב על פיזור בהקדם היום - עוד ארוכה הדרך אם רוצים להתעכב בה
המפגינים חוגגים: השינוי הדרמטי שיחול במכת"זיות
החוק החדש קובע כי פיזור הפגנות באמצעות מכת״זית ייעשה ללא צבע, ריח או חומרים נוספים, וכל שימוש יתועד בווידאו
מליאת הכנסת אישרה הלילה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק לתיקון פקודת המשטרה, של ח"כ משה גפני וקבוצת חברי כנסת, הקובעת הגבלות חדשות על השימוש במכת"זית לפיזור הפגנות. 11 חברי כנסת תמכו בהצעה, ללא מתנגדים.
על פי החוק שאושר, שימוש במכונית להתזת מים לצורך פיזור הפגנה ייעשה באמצעות מים נקיים בלבד, ללא כל תוספת חומר. המשמעות היא איסור על הוספת צבע, ריח או חומרים אחרים למים המותזים לעבר מפגינים.
בנוסף, המשטרה תחויב לתעד כל שימוש במכת״זית בתיעוד חזותי הכולל תמונה וקול באיכות הולמת. התיעוד יישמר במשטרה למשך שנה לפחות, במטרה לאפשר בקרה על אופן הפעלת הכלי ועל מקרים שבהם נטען לפגיעה או לנזק.
החוק קובע עוד כי אדם הטוען כי נפגע או ניזוק כתוצאה מהפעלת מכת״זית, יהיה רשאי לפנות למשטרה ולבקש לקבל את התיעוד הרלוונטי. אופן הטיפול בבקשות ייקבע בתקנות שיתקין השר לביטחון לאומי, באישור הוועדה לביטחון לאומי.
הוראות החוק הנוגעות לתיעוד השימוש במכת״זית ולגישה לחומר המצולם ייכנסו לתוקף ביום 15 בפברואר 2027.
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי אף שנוהלי המשטרה מסדירים את הפעלת המכת״זית כדי למנוע פגיעה שלא לצורך, לאורך השנים דווח על מפגינים ועוברי אורח שניזוקו בעקבות שימוש בה. עוד צוין כי במקרים מסוימים הותזו חומרים שאינם מים בלבד, בהם צבע, ערפל פלפל, נוזל פלפל ונוזל בעל ריח חריף המכונה ״בואש״, שלפי דברי ההסבר אינו נמצא בשימוש במדינות אחרות.
