איתי בלומנטל: דיוחנו הערב: ישראל צפויה להגיב על שיגור רחפן הנפץ של חיזבאללה שפגע הלילה בכלי הנדסי של צה"ל סמוך לרכס עלי טאהר ברצועת הביטחון הישראלית בדרום לבנון. בשעות האחרונות, בצה"ל מקיימים הערכות מצב, והכינו מספר אפשרויות תגובה: מתקיפה מהאוויר ועד פעולות ממוקדות- למשל נגד המחבלים ברכס עלי טאהר- שיועברו לאישור הדרג המדיני. המנגון האמריקני יעודכן. אחת האפשרויות היא לבצע פעולות שנדחו בתקופה האחרונה, פעולות שנחשבות "לרגישות", בעקבות דרישה של ממשל טראמפ שלא להסית קשב לזירה הלבנונית כל עוד ארה"ב היתה עסוקה בהסלמה מול איראן. גורם ישראלי אומר לנו הערב שלישראל זכות להגיב על פגיעת הרחפן הלילה, גם במסגרת ההסכם שנחתם עם ממשלת לבנון, הסכם שמאפשר לצה"ל לפעול נגד חיזבאללה במקרה שיפר את הפסקת האש.
מ״מ פרקליט המדינה הואשם שפעל בשליחות אוחנה - כעת מתבררת האמת
התכתבות פנימית שנחשפה מעלה כי בכירי הפרקליטות מתחו ביקורת על העיכוב בטיפול בפרשת המימד החמישי עוד לפני כניסתו של דן אלדד לתפקיד. המשנה לפרקליט המדינה מומי למברגר התריע כי המדינה הצהירה לבג”ץ שהנושא נבדק – אך בפועל הטיפול התעכב
התכתבות פנימית בפרקליטות המדינה שנחשפה הבוקר על ידי העיתונאי אבישי גרינצייג ב־i24NEWS, חושפת ביקורת חריפה מצד המשנה דאז לפרקליט המדינה, עו”ד מומי למברגר, על העיכוב בטיפול בפרשת המימד החמישי – חודשים לפני שממלא מקום פרקליט המדינה דאז, עו”ד דן אלדד, הורה על פתיחה בחקירה פלילית.
בפברואר 2020, כשבועיים לאחר כניסתו לתפקיד ממלא מקום פרקליט המדינה, הודיע אלדד על פתיחה בחקירה פלילית בפרשת המימד החמישי, תוך שהבהיר כי יו”ר החברה לשעבר בני גנץ אינו חשוד בפלילים.
ההחלטה התקבלה בעיצומה של מערכת בחירות סוערת ועוררה סערה במערכת הפוליטית והמשפטית. בכירי הפרקליטות והייעוץ המשפטי מתחו ביקורת קשה על אלדד, שהוצג לטענת גורמים שונים כמי שפועל ממניעים פוליטיים ובשליחות השרים גלעד ארדן ואמיר אוחנה.
אלא שההתכתבויות הפנימיות שנחשפות כעת מציגות תמונה שונה. כבר ב־2 בדצמבר 2019 כתב המשנה לפרקליט המדינה מומי למברגר: “הסיפור עם המבקר לא עובד, ומשמעות הדבר היא לדחות את הטיפול בכמה חודשים, תוך השארת ה’עננה’ הן על הדמות בה מדובר, ובעיקר – עלינו”.
שבוע לאחר מכן, ב־11 בדצמבר 2019, החריף למברגר את ביקורתו וכתב: “אני שב ומבקש לפנות לר’ אח”מ בנושא זה. בעיני, אין שום הצדקה לעיכוב ה’טרום בדיקה’ הזו. מה גם שבתגובתנו לבג”ץ הבהרנו שהעניין נבחן, ואנו לא מקיימים זאת”.
מההתכתבות עולה כי בפרקליטות הכירו בכך שהמדינה הצהירה לבג”ץ שהנושא נמצא בבדיקה, בעוד שבפועל הטיפול התעכב ולא קודם.
על פי הדיווח, למברגר מתח ביקורת על “גרירת הרגליים” מצד המערכת המשפטית עוד בטרם מונה אלדד לתפקיד. לאחר שאלדד נכנס לתפקידו, הוא מצא תיק פתוח שאינו מטופל חרף התחייבות המדינה לבג”ץ – והורה על פתיחה בחקירה.
פרשת המימד החמישי עוסקת בהתקשרות בין משטרת ישראל לבין חברת התוכנה “המימד החמישי”, לצורך הטמעת פלטפורמת בינה מלאכותית, במסגרת עסקת רכש שבוצעה שלא לפי הנהלים המקובלים. דוח מבקר המדינה שפורסם במארס 2019 העלה כי החברה הציגה למשטרה נתונים לא נכונים במסגרת המשא ומתן בין הצדדים.
בעקבות הדוח, עמותת “לביא” עתרה לבג”ץ בדרישה לפתוח בחקירה פלילית בחשד לקבלת דבר במרמה נגד בכירי החברה, בהם יו”ר הדירקטוריון לשעבר בני גנץ ובכיר המוסד לשעבר דורון כהן. גנץ עצמו לא נחשב לחשוד בפרשה.
החקירה, שנפתחה תחילה במשטרה, הועברה בהמשך לרשות התחרות בשל חשד למעורבות אנשי משטרה בפרשה. באפריל 2023 נסגר תיק החקירה.
