מבזקים מבזקים + צבע אדום
תל אביב 22°c
באר שבע 20°c
חיפה 19°c
ירושלים 21°c
בית שמש 18°c
בני ברק 22°c
אשדוד 22°c
י' סיון התשפ"ו | 26.05.2026
תל אביב 22°c
באר שבע 20°c
חיפה 19°c
ירושלים 21°c
בית שמש 18°c
בני ברק 22°c
אשדוד 22°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

מה קורה לקבלנים? גל פשיטות רגל בענף, מאות קרסו

הנתונים חושפים גל קריסות בענף הביצוע, בזמן שהקבלנים מאשימים את המדינה בחוזים שאינם מותאמים למציאות שאחרי המלחמה

מה קורה לקבלנים? גל פשיטות רגל בענף, מאות קרסו
דירות קבלן. אילוסטרציה צילום: David Cohen/Flash90

המשבר בענף הבנייה והתשתיות בישראל ממשיך להעמיק. לפי נתוני חברת המידע העסקי קופאס בי די איי, יותר מ 270 קבלני ביצוע קרסו בארבעת החודשים הראשונים של שנת 2026, לאחר שיותר מ 800 קבלנים נקלעו לקשיים וקרסו במהלך שנת 2025.

הנתונים הוצגו בכנס של התאחדות הקבלנים בוני הארץ בתחום התשתיות והבנייה, ומצביעים על עלייה של כ 2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. לשם השוואה, בשנים שלפני 7 באוקטובר עמד ממוצע החברות בתחום הביצוע שסגרו את שעריהן על כ 350 חברות בשנה בלבד, לאורך כעשור.

המשמעות למשק רחבה בהרבה מקריסה של חברות בענף אחד. בהתאחדות הקבלנים מזהירים כי המשך המגמה עלול להוביל למחסור הולך וגדל בתשתיות, להעמקת עומסי התנועה, למחסור במבני ציבור, לצפיפות בכיתות הלימוד ולעומס נוסף על בתי החולים. בענף גם מזהירים מפני עיכובים נוספים במסירת דירות, בין היתר בשל פרויקטים שאינם מחוברים בזמן לחשמל ולמים.

תחום הביצוע בענף הבנייה נחשב במשך שנים לתחום בעל סיכון עסקי גבוה. לפי גורמים בענף, בשני העשורים האחרונים נשחקו מרווחי הקבלנים באופן מתמשך, ובערב 7 באוקטובר עמדו על אחוזים בודדים בלבד בכל פרויקט. המשמעות היא שכל חריגה בעלויות, עיכוב בלוחות הזמנים או מחלוקת מול מזמין העבודה עלולים להפוך במהירות פרויקט רווחי להפסדי.

מלחמת חרבות ברזל החריפה את המצב באופן דרמטי. סגירת השערים בפני כ 100,000 פועלים פלסטינים, שהיוו עד אז חלק מרכזי מכוח העבודה בענף, הובילה לעצירה מיידית של אתרי בנייה ותשתיות. החלפתם בעובדים זרים מתקדמת באיטיות ועדיין לא הושלמה, ובמקביל עלויות העבודה בענף זינקו עד פי 3.

בהתאחדות הקבלנים מפנים אצבע מאשימה כלפי המדינה והרשויות המקומיות, שהן בין מזמיני העבודה הגדולים במשק. לטענתם, מזמיני העבודה הציבוריים לא הסכימו לשנות את תנאי החוזים והמכרזים שנחתמו לפני המלחמה, למרות השינוי החד בעלויות ובזמינות כוח האדם.

בענף טוענים כי הקבלנים הפכו בפועל לשותפים כפויים במימון פרויקטים ציבוריים, לאחר שספגו הפסדים כבדים כתוצאה מהפער בין החוזים הישנים לבין המציאות החדשה בשטח. בהתאחדות מגדירים את גל הקריסות של השנתיים האחרונות כחסר תקדים.

קבלנים דירות קריסה

 צבע אדום

art