איתי בלומנטל: דיוחנו הערב: ישראל צפויה להגיב על שיגור רחפן הנפץ של חיזבאללה שפגע הלילה בכלי הנדסי של צה"ל סמוך לרכס עלי טאהר ברצועת הביטחון הישראלית בדרום לבנון. בשעות האחרונות, בצה"ל מקיימים הערכות מצב, והכינו מספר אפשרויות תגובה: מתקיפה מהאוויר ועד פעולות ממוקדות- למשל נגד המחבלים ברכס עלי טאהר- שיועברו לאישור הדרג המדיני. המנגון האמריקני יעודכן. אחת האפשרויות היא לבצע פעולות שנדחו בתקופה האחרונה, פעולות שנחשבות "לרגישות", בעקבות דרישה של ממשל טראמפ שלא להסית קשב לזירה הלבנונית כל עוד ארה"ב היתה עסוקה בהסלמה מול איראן. גורם ישראלי אומר לנו הערב שלישראל זכות להגיב על פגיעת הרחפן הלילה, גם במסגרת ההסכם שנחתם עם ממשלת לבנון, הסכם שמאפשר לצה"ל לפעול נגד חיזבאללה במקרה שיפר את הפסקת האש.
השקל מזנק, הדולר נופל: האם בנק ישראל ייכנס לתמונה?
התחזקות השקל נמשכת ושער הדולר ירד ל־2.84 שקלים, מה שמעורר ביקורת במגזר העסקי וקריאות להתערבות מצד בנק ישראל
השקל הישראלי התחזק אתמול (רביעי) בצורה חדה נוספת מול המטבעות הזרים, כאשר שער הדולר ירד לרמה של 2.84 שקלים. גם האירו והפאונד הבריטי נחלשו מול השקל, מה שמעורר דאגה במגזר העסקי לצד קריאות להוזלת מחירים לצרכנים.
בקרב גורמים עסקיים נשמעת ביקורת חריפה כלפי מדיניות אי־ההתערבות של בנק ישראל. לטענתם, התחזקות השקל עלולה לפגוע ביצוא ובענף ההייטק, והם מזכירים כי בעבר הבנק המרכזי התערב במצבים חריגים בשוק המט”ח.
בסביבת בנק ישראל מציינים כי לבנק עומדים מגוון אפשרויות, כולל אפשרות לרכישת דולרים, וכי הנושא נבחן בעקבות הזינוק בערך השקל.
במקביל, שר האוצר סמוטריץ’ פנה לראשי המגזר העסקי בדרישה לפעול להורדת מחירים. במכתב ששלח קרא להעביר את השפעת התחזקות השקל אל הציבור, וטען כי לא ייתכן שעסקים יבקשו סיוע בתקופות משבר אך לא יגלגלו לצרכנים את ההטבות בתקופות של התחזקות המטבע.
סמוטריץ’ קרא לכנס את היבואנים והעסקים בהקדם כדי לקדם הורדת מחירים, ופנה במיוחד ליבואני המזון שלדבריו מעלים מחירים במהירות כשהדולר מתחזק, אך נמנעים מהוזלות כשהוא נחלש.
