מבזקים מבזקים + צבע אדום
תל אביב 21°c
באר שבע 20°c
חיפה 19°c
ירושלים 17°c
בית שמש 16°c
בני ברק 21°c
אשדוד 21°c
י"ג סיון התשפ"ו | 29.05.2026
תל אביב 21°c
באר שבע 20°c
חיפה 19°c
ירושלים 17°c
בית שמש 16°c
בני ברק 21°c
אשדוד 21°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

חשש בצה"ל: הסכם עם איראן יכפה נסיגה מלבנון - ארה"ב אסרה להפיל בניינים

ארה"ב אסרה על הפלת בניינים בלבנון והציבה דרישה לעדכון מראש על סיכולים | בפיקוד הצפון מזהירים: חיזבאללה דוחק באיראן להיכלל בהסכם הבנות שיביא לעצירת תקיפות חיל האוויר | בצבא מעריכים: צבא לבנון אינו מסוגל לפרק את חיזבאללה מנשקו

חשש בצה"ל: הסכם עם איראן יכפה נסיגה מלבנון - ארה"ב אסרה להפיל בניינים
כוחות צה"ל בלבנון צילום: דובר צה"ל

האמריקנים הנחו את ישראל לעדכן אותם מראש על סיכולים ממוקדים וציינו בפניהם כי הם אינם מאשרים להם להפיל בניינים, כך אמרו שורה של מקורות ישראליים לחדשות 12. האמריקנים לא הופתעו מ התקיפה הממוקדת בביירות שבה ניסתה ישראל לחסל את עלי אלחיסני - אחראי הטילאות בדיוויזית האימאם חוסין של חיזבאללה.

כחלק ממנגנון התיאום בין ישראל לבין ארה"ב, גם המנגנון הצבאי, גם המנגנון המדיני והביטחוני, ישראל עדכנה את האמריקנים לפני שיש הזדמנות מבצעית לבצע את ניסיון החיסול. לכן הוא עומד בכללי המשחק. כמו כן, אלחסיני הוא חבר בכוח שגם מסונף לאיראנים, כך שחיסול זה עשוי להיות משמעותי.

בישראל התקיימו התייעצויות, שבהן נפרסו כל האופציות, מצומצמות ככל שיהיו. מהינתן שלא מתאפשר לתקוף במעוז המשמעותי של חיזבאללה ולהפיל בניינים, אז האופציה שנבחרה היא אופציה תפיסת השטח.

צה"ל תופס שטח קרקעי בתוך לבנון, אבל ככל הנראה זה לא יביא פתרון לסוגיית רחפני הנפץ, אלא שזה אולי יביא לאפקט הפוך - ברגע שיש יותר חיילים ביותר שטח, יש יותר מטרות לרחפני הנפץ. המטרה של ישראל כרגע היא לגבות מחיר מחיזבאללה, אך ייתכן שבקרוב נראה יותר תקריות של רחפני נפץ במקומות שונים.

שאטרסטוק
חיזבאללה | שאטרסטוק

במקביל, במערכת הביטחון חוששים שההסכם העתידי בין ארצות הברית ואיראן עשוי להוביל להקפאת פעילות צה"ל נגד חיזבאללה בלבנון. בכיר בפיקוד הצפון אמר הערב (חמישי) לכאן חדשות כי חיזבאללה דוחף להפסקת אש מלאה ומפעיל לחץ כבד על איראן שתכלול אותו בהסכם.

במערכת הביטחון חוששים שהסכם שיכלול את חיזבאללה עשוי להביא לעצירת התקיפות מהאוויר ואף לדרישה אמריקנית מישראל להסיג את כוחות צה"ל מרצועת הביטחון בדרום לבנון. עד עתה, ישראל הצליחה לנתק את הקשר שבין חיזבאללה לאיראן, אולם בפיקוד הצפון חוששים שההסכם החדש יכלול סעיף שבו ישראל תידרש לסיים את הלחימה בלבנון בהוראה מהבית הלבן.

הבכיר בפיקוד הצפון אמר כי חיזבאללה נפגע באופן משמעותי: "הארגון חלש, על אף המתקפות שהוא מבצע מעומק השטח נגד כוחות צה"ל - בעיקר באמצעות רחפני נפץ, כטב"מים ורקטות". לכן, הסביר, הארגון דוחק באיראן להיכלל בהסכם: "חיזבאללה נאבק על חייו".

בישראל היו רוצים להמשיך לתקוף בלבנון ולתפוס נקודות מפתח, ואומרים שישנה הזדמנות להבטיח מציאות בטוחה יותר לתושבי הצפון.

בצילו של חשש זה, צה"ל תקף היום באופן ממוקד ביירות - לראשונה מזה שבועות. התקיפה הזו אושרה נקודתית, ואינה מעידה על שחרור המגבלות על ישראל לתקיפות בבירת לבנון.

בצה"ל ממתינים להתקדמות מדינית מול ממשלת לבנון, ובינתיים ממשיכים להעמיק את השליטה בדרום המדינה. בכיר בצה"ל אמר לכאן חדשות: "אנחנו מנצלים הזדמנויות לפגוע בתשתיות של חיזבאללה ולהרוג מחבלים". בצבא אמרו כי מתחילת מבצע "שאגת הארי" חוסלו 2,500 מחבלים.

בצה"ל מעריכים כי צבא לבנון אינו מסוגל לפרק את חיזבאללה מנשקו. על פי הדיווח בהארץ, בצבא מוסיפים כי לא ברור אם המגעים הישירים בין ישראל ללבנון יביאו לפירוק חיזבאללה מנשק, אך סבורים כי הם משרתים את האינטרס של הפרדת הזירה הלבנונית מהזירה האיראנית. 

דובר צה"ל
פעילות חטיבה 401 בדרום לבנון | דובר צה"ל

בצבא אומרים כי הדרג המדיני הורה לייצר אזור חיץ בדרום לבנון במטרה לייצר ביטחון ליישובים שסמוכים לגבול ולהגן עליהם מפני טילי נ"ט, ירי תלול מסלול וחדירת מחבלים. עוד אומרים בצה"ל כי הצבא פועל בהתאם למגבלות הקיימות בשל המשא ומתן בין ארצות הברית לאיראן והמגעים הישירים בין ישראל ללבנון. 

בצבא הוסיפו כי ישנן חטיבות שפועלות מעבר לקו הצהוב, הן באופן הגנתי והן באופן התקפי, וכי מדי יום צה"ל מבצע יותר מ־100 תקיפות ופוגע בכ־30־40 פעילי חיזבאללה. היכולת של הארגון להתמודד עם התקיפות מוגבלת, מעריכים בצבא, והוא מתקשה לסנכרן את פעולותיו בשטח. בעקבות זאת, בצבא סבורים כי חיזבאללה מפעיל על איראן לחץ לכלול את הלחימה בלבנון בהסכם אפשרי עם ארה"ב. 

בצה"ל מעריכים כי המענה העיקרי לסוגיית ההתגוננות מרחפני נפץ הוא פריסת רשתות שמונעות את הטסתם, לצד הפעלת התרעות באפליקציית פיקוד העורף. בצבא אומרים כי כשרחפן מוטס בסמוך לכוחות, עשרות חיילים יורים עליו במטרה להפיל אותו. עם זאת, בצבא הודו כי נדרש שיפור במשמעת המבצעית וכי יש לתרגל באופן יסודי את הפינוי למרחבים המוגנים. ועוד הוסיפו כי נבחנות מערכות נוספות ליירוט הרחפנים. 

לבנון ישראל ארצות הברית (ארה"ב) איראן חיזבאללה פיקוד הצפון צה"ל

 צבע אדום

art