מבזקים מבזקים + צבע אדום
תל אביב 26°c
באר שבע 30°c
חיפה 23°c
ירושלים 26°c
בית שמש 26°c
בני ברק 31°c
אשדוד 31°c
כ"א סיון התשפ"ו | 06.06.2026
תל אביב 26°c
באר שבע 30°c
חיפה 23°c
ירושלים 26°c
בית שמש 26°c
בני ברק 31°c
אשדוד 31°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

בליווי אמריקני: מיכליות קטאריות עברו במצר הורמוז - באישור איראן

מיכליות שנשאו נפט וגז מקטאר לסין, הודו ואירופה, עברו במצר האסטרטגי לאחר תיאומים ותשלומים חשאיים לטהרן | פיקוד המרכז האמריקני: השבתנו 5 כלי שיט והסטנו 116 אחרים כדי לאכוף את המצור

בליווי אמריקני: מיכליות קטאריות עברו במצר הורמוז - באישור איראן
פעילות צבא ארה"ב במצור על איראן צילום: פיקוד המרכז של צבא ארה"ב

עשרות מיכליות נפט וגז נוזלי עברו בשבוע האחרון במצר הורמוז, חלקן בליווי הצי האמריקני, לאחר שקיבלו אישור מעבר מאיראן ומשמרות המהפכה, כך פורסם ב"ישראל היום" משלושה מקורות דיפלומטיים ומודיעיניים.

על פי הפרסום, רבות מהמיכליות נשאו נפט וגז מקטאר ליעדי יצוא במזרח הרחוק ובאירופה. בדיקה העלתה כי לא רק איראן אפשרה את מעברן, אלא גם הצי האמריקני אפשר למכליות להמשיך בדרכן, אף שלפי המקורות חלק מהמעבר התאפשר לאחר תיאומים ותשלומים מול טהרן ומשמרות המהפכה.

רוב המכליות הגיעו לסין ולהודו. סין ממשיכה לרכוש אנרגיה איראנית למרות הסנקציות האמריקניות, בעוד הודו מתמודדת עם קשיים באספקת נפט וגז. חלק מהמכליות שנשאו גז נוזלי מקטאר עשו את דרכן גם לשווקים באירופה.

בשבוע שעבר נחשף כי קטאר העבירה כספים לאיראן באופן שסייע למשטר ולמשמרות המהפכה להתמודד עם הסנקציות והעיצומים. לפי המידע שנחשף אז, חלק מהכספים הועברו כתשלום עבור מעבר המכליות במצר הורמוז, וחלקם בערוצים חשאיים נוספים.

לפי אותם מקורות, התמיכה הקטארית סייעה גם למעמדה של דוחא כמתווכת במגעים בין ארה"ב לאיראן. במסגרת זו הציעה קטאר כי התשלום הראשון לאיראן במסגרת ההבנות המתגבשות יעמוד על 12 מיליארד דולר מכספים איראניים המוחזקים בשטחה. מדובר בכספים שהועברו במקור מקוריאה הדרומית ואשר הוקפאו לאחר שאיראן סירבה למנגנוני פיקוח שנדרשו לשחרורם.

לפי ההצעה הקטארית, הכספים יועברו לאיראן במתכונת של "הלוואה", כדי שלא ייחשבו כהקלה רשמית בסנקציות. עם זאת, הנשיא דונלד טראמפ הצהיר בסוף השבוע כי לא יועברו כספים כל עוד איראן לא תתחייב למסור את מלאי האורניום המועשר שבידיה.

בינתיים, לפי גורמים דיפלומטיים, טראמפ עדיין לא קיבל החלטה סופית לגבי מזכר ההבנות המתגבש. אחת הסיבות המרכזיות לעיכוב היא מחלוקות סביב נוסחי ההסכם, לצד התנגדות של בכירים במשמרות המהפכה לחלק מהסעיפים הנוגעים לתוכנית הגרעין. גם נוסחת פשרה שהציעה פקיסטן טרם זכתה לאישורו של הנשיא האמריקני.

פיקוד המרכז האמריקני מסר כי "כוחות ארה"ב השביתו חמישה כלי שיט מסחריים והפנו 116 כלי שיט אחרים למסלול מחדש, וזאת כדי לאכוף באופן מלא את המצור בעוד הפסקת האש עם איראן נותרת בעינה".

מיכליות איראן קטאר ארצות הברית (ארה"ב) מצר הורמוז

 צבע אדום

art