שר הביטחון ישראל כ"ץ: רה"מ בנימין נתניהו ואני מובילים מדיניות ברורה שקובעת שצה"ל יישאר באזורי הביטחון בלבנון, בסוריה ובעזה - ללא הגבלת זמן - כדי להגן משם על הגבול והיישובים הישראלים מול גורמים ג’יהאדיסטים. השטח יהיה פנוי מתושבים מקומיים וכל תשתיות הטרור, מתחת ומעל לפני הקרקע - כולל הבתים בכפרי המגע ששימשו כמוצבי טרור - ייהרסו. זהו הלקח העיקרי מאירועי ה-7 באוקטובר. תפיסת השטח ואזורי הביטחון הם אחד ההישגים הגדולים של צה"ל במלחמת התקומה תחת החלטות והכוונת הדרג המדיני. לכן אנחנו מתנגדים לנסיגת צה"ל מלבנון - למרות כל הלחצים הקיימים ושעוד יהיו. רה"מ נתניהו הבהיר את הדברים לנשיא ארה"ב טראמפ ולבכירים אמריקאים נוספים, וגם אני הבהרתי את זה אתמול לשר המלחמה האמריקאי פיט הגסת'. צה"ל מתקף את העמדה הזאת ברמה המקצועית הביטחונית. אם יש גורמים באופוזיציה שמאתגרים את תפיסת הביטחון הזאת ותומכים בנסיגת צה"ל - שיקומו ויגידו את הדברים כדי שהציבור יוכל לשפוט בין העמדות. אנחנו לא נתפשר על האינטרס הביטחוני העליון של ישראל וההגנה על אזרחינו ולא ניסוג מאזורי הביטחון. אם איראן תתקוף את ישראל בשל אירועי לבנון - נתקוף אותה בכל העוצמה ונמחיש לה היטב את פערי הכוחות. אנחנו מחויבים רק לאזרחינו ולביטחון מדינת ישראל.
איראן מאיימת: “ננקוט כל פעולה שתידרש” בעקבות התקיפות בלבנון
דובר משרד החוץ האיראני קשר בין ההסלמה הישראלית בלבנון לבין המגעים מול ארה”ב, וטען כי הפסקת האש בלבנון חייבת להיות חלק מכל הבנה לסיום המלחמה
דובר משרד החוץ האיראני, אסמאעיל בקאאי, החריף היום את הטון כלפי ישראל וארה”ב, ואיים כי טהרן בוחנת את צעדיה בעקבות ההסלמה בתקיפות הישראליות בלבנון. לדבריו, איראן לא תעמוד מנגד אם תגיע למסקנה כי נדרשת פעולה להגנה על ביטחונה הלאומי ועל יציבות האזור.
בקאאי אמר בתדרוך לעיתונאים כי “הפסקת האש בלבנון היא חלק בלתי נפרד מכל הבנה לסיום המלחמה”, והאשים את ישראל בהפרה שיטתית של ההבנות. הוא טען כי התקיפות האחרונות בלבנון, ובכללן הפעילות הישראלית באזור ביירות ובדרום המדינה, מוכיחות כי ישראל אינה מתכוונת לכבד את הפסקת האש.
לדברי בקאאי, “לא רק המשטר הציוני מפר את הפסקת האש, גם ארה”ב מפרה אותה באזור”. הוא הוסיף כי וושינגטון נושאת באחריות להסלמה, בין היתר בשל תמיכתה בישראל, וטען כי פעולות אמריקניות נגד איראן והמשך הפגיעה בשיט האיראני הן, מבחינת טהרן, חלק מאותה מדיניות.
הדובר האיראני אמר כי משרד החוץ בטהרן, לצד גורמים נוספים במערכת השלטון, בוחנים מקרוב את ההתפתחויות. “לא נימנע מכל פעולה שנראה בה הכרחית להגנה על הביטחון הלאומי שלנו ועל ביטחון האזור”, אמר.
בקאאי קשר את הדברים גם למגעים המתנהלים מול ארה”ב, ואמר כי המשא ומתן מתנהל באווירה של “חשדנות עמוקה”. לדבריו, העמדות הסותרות שיוצאות מוושינגטון, לצד התקיפות הישראליות בלבנון, מקשות על קידום ההבנות ומאריכות את המגעים.
הוא הזהיר כי אם שינויי העמדות מצד ארה”ב הם חלק מטקטיקת משא ומתן, “היא לא תעבוד מול איראן”. מנגד, אם מדובר בכאוס פנימי בממשל האמריקני, אמר בקאאי, על וושינגטון לגבש במהירות עמדה ברורה.
ברקע הדברים עומדת ההסלמה החריפה בלבנון, לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו הורה על תקיפות בדרום ביירות, על רקע מה שישראל מתארת כהפרות חוזרות של חיזבאללה. במקביל, צה”ל העמיק בימים האחרונים את הפעילות הקרקעית בדרום לבנון, כולל באזור מבצר הבופור.
בטהרן מנסים כעת להפוך את הזירה הלבנונית לחלק בלתי נפרד מתמונת המו”מ האזורית: לא רק סוגיית הגרעין, לא רק המגעים מול ארה”ב, אלא גם הפסקת האש בלבנון והמשך הפעילות הישראלית נגד חיזבאללה. המסר האיראני הוא כי בלי עצירה של הפעילות הישראלית בלבנון, לא תהיה התקדמות אמיתית להסדרה רחבה יותר.
